Voetbalsupporters

Brekend: Feyenoord ontsnapt aan supportersramp

Feyenoord is ontsnapt aan een supportersramp zoals de Heizelramp en Hillsborough, dat bericht komt vandaag naar buiten toe in een rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Blijkbaar had de wedstrijd tegen Ajax vorig jaar kunnen uitlopen op een ramp. Het schijnt dat de Verenigde Naties bijna bij elkaar zijn gekomen om deze potentiële ramp te evalueren…

Politie de schuldige

De bovengenoemde rampen zijn niet bedoeld om grappig over te doen. Vele mensen gingen naar het stadion en kwamen nooit meer thuis. Opvallend is wel dat in beide rampen politie op zijn minst mede schuldig is aan de verloren levens. Bij het Heizeldrama dreef de politie gevluchte Italiaanse supporters weer terug de levensgevaarlijke en overvolle vakken op. In Engeland werd 80 man medisch personeel door de politie tegengehouden. Afijn, het is een patroon dat we in Nederland kennen.

Wat is er dan allemaal precies gebeurd in Rotterdam? Laten we voorop stellen dat spelers altijd veilig op het veld dienen te zijn. Als supporters voorwerpen gooien op spelers, moeten ze opgepakt en bestraft worden. 18 maanden later staan supporters ‘gewoon’ weer op de tribune. Zo werkt onze rechtstaat. Collectief straffen zoals naar aanleiding van Ajax – Feyenoord is en blijft kansloos.

Auditteam

We duiken even het verkapte Profielwerkstuk in van het Auditteam. De Ajaxbus is laat en Feyenoordsupporters wachten deze bus op. Blijkbaar raakt men gefrustreerd door de beruchte lange rijen (=organisatie Feyenoord & een zeer bekend probleem) en men besluit om bij twee poorten te stoppen met fouilleren. Even later worden er twee (!) mensen aangehouden met allebei één (!) fakkel. Bij Vak T wordt er een zakje vuurwerk met 14 fakkels onderschept door de politie. Tot zover lijkt er allemaal bijzonder weinig aan de hand te zijn.

Er wordt bij een PMDS-feestje de zeer verwerpelijke leus ´Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ geroepen. Kansloos. Maar niet iets wat een ramp voorspelt.

Maar goed, de wedstrijd gaat beginnen. Dit is het moment waar vele duizenden supporters door het oog van de naald kruipen aldus het auditteam. Onder een groot, geïmpregneerd en vooraf goedgekeurd spandoek met Feyenoordlogo, worden fakkels afgestoken. Doordat het spandoek geïmpregneerd is, kan dit helemaal niet in de brand vliegen. Dit is onmogelijk.

Aboutaleb is kritisch. ”Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken.” Aldus de burgemeester die ten onrechte honderden supporters liet oppakken. 

Er wordt nog een keer ´Joden gaan eraan’ gezongen, lijkt mij niet iets wat duidt op een ramp. Vlak na de aftrap wordt er nog een keer zwarte rook afgestoken. Toegegeven, de kleurkeuze is onhandig. Echter is rook totaal ongevaarlijk.

Opvallend is overigens dat er wordt ingestoken op de volle trappen. Ik heb reeds 12 jaar een seizoenskaart en heb deze trappen nog nooit leeg zien staan als tijdens deze klassieker. Overigens staan deze trappen regelmatig bij wedstrijden van het Nederlands Elftal ook vol, dus bijzonder dat dat nu opeens een groot probleem is.

Feyenoord supportersramp

Ten slotte worden er nog een aantal voorstellen gedaan om de veiligheid te verbeteren. De hondenbrigade moet worden ingezet (ook al bestaan vuurwerkhonden helemaal niet). Er wordt gevraagd om een intensivering van fouillering, voertuigencontroles en bombsweeps bij hoog-risicowedstrijden in Nederland.

Wat bombsweeps zijn? Geen idee. Wellicht komt er een vredesmissie van de VN bij de volgende klassieker. Overvolle trappen die al jaren geen probleem zijn, een geïmpregneerd spandoek, een paar trieste leuzen en een aansteker; het blijken levensgevaarlijke ingrediënten als ik dit rapport zo doorlees. Want Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, is maar net aan een ramp ontsnapt…

Om het verhaal serieus af te sluiten. Wij en het Supporterscollectief hebben al vele malen laten zien dat veilig vuurwerk afsteken kan.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %