Voetbalgeschiedenis

Het Heizeldrama, wanneer voetbal vergeten wordt

29 mei 1985. Tijd om terug te blikken op die vreselijke avond waarbij tientallen mensen zijn omgekomen.

Dramatische avond

Op 29 mei stonden Juventus en Liverpool tegenover elkaar in de finale van de Europacup I. De wedstrijd vond plaats in Brussel, met het Heizelstadion als decor. Ruim voordat er afgetrapt werd, werd er een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen twee groepen jonge Belgische selectiespelers. Het bijzondere hieraan is dat de twee groepjes toevallig dezelfde kleuren droegen als Juventus en Liverpool.

De supporters van de laatstgenoemde club vierden feest toen The Reds met 3-0 de rust in gingen. Toen de aansluitingstreffer in de tweede helft viel, ontstonden gevechten.
Beetje bij beetje escaleerden de gebeurtenissen vóór het begin van de finale. Aangezien de supporters van Liverpool en Juventus, respectievelijk in vak X en Z, dicht tegenover elkaar stonden, kon er makkelijk olie op het vuur gegooid worden. Het afsteken van vuurwerk en het gooien van stenen veranderde in een stormloop van Liverpoolsupporters richting vak Z. Zij braken door de tijdelijk geïmproviseerde hekken.

Veel Juve-supporters renden richting de muur die aan de zijkant van het vak stond. De draagkracht van deze muur was te klein om al deze supporters naar de andere kant te loodsen. De muur stortte in en vele supporters vielen naar beneden. Alsof dit nog niet erg genoeg was, werden anderen vertrapt door de menigte. 39 mensen, waaronder 32 Italianen, kwamen om en honderden raakten (zwaar)gewond. Mensen die het veld op probeerden te vluchten, werden door de politie terug het vak in gedreven.

De Juventussupporters zochten wraak, maar de strijd was ditmaal gericht op de politie omdat deze de wraakactie probeerde te hinderen.
Uiteindelijk duurde de chaos uren. De wedstrijd werd gewoon gespeeld en gewonnen door de Italianen met 1-0. De overwinning was geen overwinning, aangezien zoveel supporters zijn verloren.

Waar iedereen van de Oude Dame feest had moeten vieren, zijn ze tijdens deze dramatische avond diep in rouw.

Herdenking

De trieste gebeurtenissen 35 jaar geleden worden elk jaar door diverse mensen en clubs herdacht. Zo ook bijvoorbeeld tijdens het supporterstoernooi in Meda, waar Juventus, ADO Den Haag en US Avellino aan deel nemen. Hieronder staan foto’s van de herdenking 3 jaar terug.

Video’s Heizeldrama

 

Bekijk ook de documentaire over het Heizeldrama van Andere Tijden.

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %