Eredivisie

Reconstructie protestmars Feyenoord supporters

Op 21 februari 2016 organiseerden supporters van Feyenoord een ludieke protestmars. De sfeer was gemoedelijk, maar toch besloot Politie Rotterdam om meer dan driehonderd supporters op te pakken wegens samenscholing. Onder hen zaten velen die niet eens met de mars meeliepen. Een reconstructie van een bizarre middag waarin werd bewezen dat voetbalsupporters volgens de wet vogelvrij verklaard zijn. 

Elke thuiswedstrijd verzamelen veel supporters zich voor een PMDS op sportpark Varkenoord. Op dit terrein traint en speelt de jeugd, evenals Sportclub Feyenoord. Vandaag is het voor de wedstrijd Feyenoord – Roda JC al vroeg druk. Er staat een kraam met een gigantische lading verhuisdozen klaar. Alle soorten en maten komen voorbij. Het is een komisch gezicht, al is voor iedereen de ernst van de situatie duidelijk. Met dit bestuur, waaronder Eric Gudde, blijft de relatie met supporters slecht en wordt Feyenoord nooit de constante topclub.

Protestmars

Over Eric Gudde gesproken. Die zat ’s morgens bij de voorbeschouwing van Fox Sports. De protestmars die op de planning stond, kwam daarin ook aan bod. Hij benoemt daarin dat de klanten van Feyenoord de huidige malaise helemaal verkeerd inschatten. Het woord klanten valt bij veel supporters uiteraard helemaal verkeerd. Ook vertelt hij dat hij het niet ludiek vindt, omdat de actie al was aangekondigd. Kortom: heel Nederland weet van de protestmars.

De mars is strak onder controle van leden van de harde kern. Zij hebben dit niet formeel aangevraagd bij de gemeente, maar dit overlegd met de voetbaleenheid. De harde kern had de leiding rondom het protest. De stoet, achter het doek ”als wij klanten zijn, zijn jullie V&D bestuur”, vertrekt pas op het moment dat een spontaan afgestoken fakkel is uitgedoofd. 2000 supporters vertrekken, met ongeveer evenveel verhuisdozen, vanaf Varkenooord, over het voorplein, richting het Maasgebouw. Een meter of 700, meer zal het niet zijn. Kortom: heel Nederland weet van de protestmars, er is overlegd met de ME en de harde kern heeft de touwtjes strak in handen.

Voorplein

Op het Voorplein, tussen het treinstation en het stadion is, zwelt de groep aan tot zo’n 2000 supporters. Er wordt gezongen door de groep. Vanaf het voorplein sluiten supporters zich spontaan aan. Anderen applaudisseren voor het gebaar van de stoet. Nergens is er enige dreiging te bespeuren.  Kortom: heel Nederland weet van de protestmars, er is overlegd met de ME, de harde kern heeft de touwtjes strak in handen en de sfeer is ook gedurende de mars nog ludiek.

Steeg

Supporters slaan de hoek om, plotseling is daar massaal de ME. Zij sluiten supporters in. In één klap slaat de sfeer om van ludiek tot zeer gespannen. Jonge supporters reageren uiterst gefrustreerd, maar worden door de harde kern tot bedaren gebracht. Men besluit, uit signaal dat het een vreedzame demonstratie is, te gaan zitten. Kortom: er is nog steeds geen reden om aan te houden.

De groep valt uiteen. Het voorste gedeelte is vastgezet, anderen maken zich uit de voeten. Een groep supporters besluit via een andere weg alsnog het Maasgebouw te bereiken. Zij gooien verhuisdozen over het hek, waarmee de ludieke demonstratie over is. Kortom: ook na interventie van de ME bleef het rustig en ludiek.

Arrestaties

Terug naar de voorste groep. Supporters worden supporters gefouilleerd en met hun ID kaart op de foto gezet. Willen zij dit niet, worden ze gearresteerd. Uiteindelijk worden er 326 supporters gearresteerd die dag. Zij worden aangehouden voor samenscholing. Op het politiebureau krijgen zij direct een strafbeschikking en zij mogen pas naar huis als deze betaald is. Vele supporters betaalden ’s avonds laat, de dag erna moest er immers gewoon gewerkt worden, de boete en bekenden daarmee schuld.

Reacties

De supportersvereniging De Feijenoorder reageert geschrokken op de aanhoudingen.

Hoewel de mars niet formeel was aangevraagd, is deze vooraf met de Voetbaleenheid (VBE) van de Rotterdamse politie besproken en door dezelfde eenheid akkoord bevonden, inclusief de te lopen route tot aan de hekken voor de ingang van het Maasgebouw. Daar komt bij dat de mars ruim van te voren publiekelijk is aangekondigd en door een landelijk dagblad werd gemeld dat burgemeester Aboutaleb groen licht had gegeven. 

(…)

Onder het mom dat er wel geprotesteerd mag worden, maar niet bij het Maasgebouw werden de supporters tegengehouden, vervolgens ingesloten en uiteindelijk aangehouden.

(…)

Als de politie op voorhand al wist dat ze de supporters daar wilden tegenhouden, of zelfs insluiten, omdat de mars niet bij het Maasgebouw mocht aankomen waarom is dit dan niet eerder en helder gecommuniceerd?

Een deel van de supporters die vlak voor de smalle doorgang werd tegen gehouden, is terug gelopen over het voorplein en heeft uiteindelijke via een andere route het hek bij het Maasgebouw bereikt. Daar hebben ze de lege verhuisdozen over het hek gegooid, waarmee voor hen de actie ten einde kwam. Dit onderschrijft nog eens het vreedzame en ludieke karakter van deze mars.

Op basis van de informatie die via diverse kanalen tot ons is gekomen, ontstaat een breed gedragen beeld dat er een flink aantal supporters ten onrechte is opgepakt en dat de Mobiele Eenheid zich in enkele gevallen onnodig provocerend en disproportioneel heeft gedragen. 

Onderzoek Ombudsman

Ook de Nationale Ombudsman stelde onderzoek in naar de massale aanhoudingen. Een aantal conclusies uit dat onderzoek:

  • De burgemeester de demonstranten had moeten inlichten dat zij niet naar het Maasgebouw mochten lopen.
  • De supporters was niet meegedeeld dat het Maasgebouw verboden terrein was.
  • Ombudsman had begrip dat Maasgebouw verboden terrein was, maar burgemeester had supporters vooraf moeten informeren hierover.
  • De grondrechten van de demonstranten zijn geschonden toen zij werden gefouilleerd en met hun legitimatiebewijs op de foto werden gezet.
  • Aanhouding wegens samenscholing discutabel. Juridisch gezien kan dit niet bij een betoging.
  • De strafbeschikking rondom samenscholing kan alleen worden gegeven als de aanklager overtuigd is van de schuld van arrestant (er waren ook veel ‘gewone’ supporters aanwezig).
  • Arrestanten waren nog niet eens gehoord voordat zij de strafbeschikking kregen.

Kortom: de supporters zijn onterecht aangehouden en vervolgens zijn er ook grove fouten gemaakt in het proces erna.

Conclusie

Een absurde dag voor supporters. We zagen soortgelijke taferelen in november 2018 toen Willem II op bezoek ging in Amsterdam. Ondanks dat Aboutaleb op de vingers werd getikt door de Ombudsman, bleven excuses over de onterechte aanhoudingen uit. Sterker nog, de supportersvereniging heeft keihard moeten strijden om de aantekening op het strafblad van supporters ongedaan te krijgen.

Prachtige foto’s via wederom FR12Patrick! Dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %