BFC Dynamo Berlin staat vooral bekend als een van de meest gehate clubs ter wereld. In de tijden van de Koude Oorlog profiteerde de Oost-Duitse club van een intensieve connectie met de Stasi van Erich Mielke. De Stasiclub kreeg alle goede spelers toebedeeld en had de scheidsrechter altijd aan haar kant staan. Sportief gezien werd Dynamo daardoor extreem succesvol met praktisch een abonnement op het landskampioenschap. Het zorgde er ook voor dat supporters van alle andere clubs, zoals Union Berlin en Dynamo Dresden, een intense hekel kregen aan BFC Dynamo en haar supporters. Hoewel van die glorie nu niks meer over is, staan de supporters van de club nog altijd bekend als extreemrechts en zeer argwanend tegenover buitenstaanders en groundhoppers. Toch is er voor groundhoppers een goede reden om volgend seizoen eens een bezoekje naar Berlijn te wagen. BFC Dynamo, tegenwoordig actief in de Regionalliga, keert namelijk weer terug naar het prachtige Sportforum Berlin. Voor de zoveelste keer keert de club terug naar huis.

Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark

Waar de sportieve historie van de club dus zonder twijfel turbulent genoemd mag worden, is ook de geschiedenis qua thuisbasis allesbehalve stabiel. De club heeft haar geschiedenis eigenlijk altijd verdeeld tussen twee stadions. De echte thuisbasis is Sportforum Berlin, terwijl er bijna net zo lang gespeeld werd in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Dit tweede stadion was eigenlijk de thuisbasis van Vorwärts Berlin. Dit was ook een van de succesvolle clubs in Oost-Duitsland. Waar Dynamo kon rekenen op de steun van de Stasi, kon Vorwärts rekenen op de steun van het leger. Toen laatstgenoemde in 1972 werd geforceerd om te verhuizen naar Frankfurt an den Oder (aan de Poolse grens) werd het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark de nieuwe thuisbasis van BFC Dynamo Berlin. Ook zij hadden hier verder vrij weinig inspraak in. Tussen 1972 en 1992 speelde BFC Dynamo haar thuiswedstrijden in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Ook vanaf het seizoen 2014/15 tot het huidige seizoen was dit het geval.

Het stadion heeft een capaciteit van bijna 20.000 en valt met haar kleurrijke stoeltjes erg op. Ook de locatie in het Mauerpark, de locatie van de vroegere muur tussen Oost en West, is opvallend. BFC Dynamo werd 9 keer kampioen van de DDR-Oberliga in het stadion en speelde er vele Europese wedstrijden. Onder meer Rode Ster Belgrado, Nottingham Forest, Aston Villa, HSV, AS Roma en Aberdeen kwamen in die jaren langs in het stadion. Het Oost-Duitse voetbalelftal speelde er 10 interlands. Voor een oefenwedstrijd tegen België was er een recordaantal toeschouwers van 30.000 in het stadion aanwezig. Union Berlin heeft een jaartje in het stadion gespeeld en Hertha BSC werkte er deze eeuw regelmatig haar Europese wedstrijden af. Ook vele kleinere clubs zoals Türkiyemspor Berlin, Berliner AK 07 en VSG Altglienicke hadden het stadion voor enige tijd als thuisbasis. Er komt echter een einde aan die indrukwekkende lijst met clubs en wedstrijden. Binnen afzienbare tijd komt de sloophamer langs – al wordt ook daarover inmiddels weer gediscussieerd – en wordt het stadion gesloopt en opnieuw opgebouwd. Een einde aan bijna 70 jaar Berlijnse voetbalhistorie.

Foto’s: De Stadionautist

Sportforum Berlin

Hoe geweldig en historisch het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark ook is, het heeft één groot nadeel voor BFC Dynamo: het is niet thuis. Thuis is namelijk altijd het Sportforum Berlin gebleven. Dat stadion werd geopend in 1959, maar al vanaf de jaren 20 werd er op die locatie gevoetbald. BFC Dynamo nam in 1961 haar intrede in het Sportforum, nadat spelen in haar eerdere stadion niet meer mogelijk was door de bouw van de Berlijnse muur. Tot de verhuizing in 1972 werden hier alle thuiswedstrijden afgewerkt. Vlak voor de verhuizing werd er nog in de UEFA Cup gespeeld tegen Angers, Levski Sofia en Liverpool. Tegen The Reds zat het stadion propvol met 20.000 supporters. Na het vertrek werd het stadion nog gebruikt voor het reserveteam van BFC Dynamo. In 1986 keerde de club voor de eerste keer terug, omdat het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark een verbouwing onderging. In 1992 was het voor de tweede keer raak. Deze terugkeer leek eigenlijk definitief, maar een promotie in 2014 naar de Regionalliga en de daarbij komende licentie-eisen, forceerden de club om wederom te vertrekken naar het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Het Sportforum werd ondertussen overgenomen door de natuur.

Tot er enkele dagen geleden goed nieuws kwam. Het contract met het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark liep af en met de naderende sloop van dat stadion was de tijd rijp voor een derde terugkeer. Vanaf aankomend seizoen zal BFC Dynamo wederom haar wedstrijden gaan spelen in het Sportforum. Deze keer lijkt de verbouwing definitief. Plannen om het stadion op te knappen met het oog op de eisen van de Regionalliga en misschien zelfs 3. Liga liggen al klaar. De lichtmasten van het Friedrich-Ludwig-Jahn-stadion zijn inmiddels al verplaatst naar het Sportforum. Het stadion biedt plek aan 12.500 mensen, waarvan het overgrote deel om onoverdekte staanplaatsen gaat. Dit maakt het Sportforum een typisch Duitse bak, die een bezoekje zonder meer waard is. BFC Dynamo is (alweer) thuis!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.