Voetbal in Duitsland

Rivaliteit in Berlijn

“DDR Rekordmeister”, de fan laat trots zijn sjaal zien. In oude en goede tijden was BFC Dynamo Berlin dé topclub van de DDR, met 10 opeenvolgende titels. Aan de andere kant van het oosten van Berlijn ligt het indrukwekkende stadion An der Alten Försterei. Het huidige stadion bestaat maar liefst voor 80% uit staanplaatsen. Op zich lijken BFC Dynamo (uitkomende op het vierde niveau) en Union Berlin (2e Bundesliga) weinig met, of weinig tegen elkaar te hebben. Maar schijn bedriegt, de rivaliteit in Berlijn tussen beide clubs zit diep. Heel diep.

De Dynamo fan die zojuist trots zijn sjaal laat zien, vervolgt: “Wist du?, twee decennia geleden zaten in dit stadion 15.000 man op de tribune. Moet je nu kijken…”. Vandaag, in de thuiswedstrijd tegen Budissa Bautzen, bevolkt slechts een kleine 1.000 man de tribunes. “Aantallen doen er niet toe, de ondersteuning van je ploeg wel”, zei een oude wijze ooit. Nou, dat heb ik geweten. De Dynamo fans houden van een potje bier, gezelligheid en hun team luidruchtig te ondersteunen.

Tijdens de wedstrijd raak ik met wat andere fans in gesprek en de oude tijden worden weer opgehaald. Een rode draad door de geschiedenis van BFC Dynamo is toch wel haar Stasi connectie tijdens de Koude Oorlog. Het hoofd van de Stasi was namelijk fan van BFC Dynamo en al snel werden de Stasi en BFC Dynamo in een adem door de Oost Duitse voetbalfans genoemd.

Wellicht dat dit de rivaliteit in Berlijn met de Ost Stadt ploeg Union Berlin in de hand werkte. Eisern Union, een club die tijdens het communisme dicht bij het volk stond en waar fans zich zelfs openlijk tegen het Communisme afzetten met gezang, wordt niet echt gewaardeerd. En dat is zachtjes uitgedrukt. De rivaliteit zit diep, heel diep. Het tweede elftal van Die Andern, zoals Union door de Dynamo fans steevast genoemd wordt, speelde afgelopen maart een thuiswedstrijd tegen Dynamo. De wedstrijd werd door Dynamo gewonnen en het was groot feest in het Dynamo kamp. De volgende dag stonden de kranten bol van de Ost Stadt Derby. Niet vanwege het sportieve succes van Dynamo, maar omdat een kleine 115 politie agenten tijdens de derby gewond raakten.

De volgende dag speelde Union Berlin een thuiswedstrijd tegen Greuther Fürth. Het stadion An Der Alten Försterei is in een woord indrukwekkend en zelfs door de fans eigenhandig gemaakt. Enkele jaren geleden werd het stadion door de Duitse autoriteiten afgekeurd en Union had de keuze: Binnen een half jaar het stadion verbouwen, of uitwijken naar een ander stadion. Een paar 1.000 fans staken de handen uit de mouwen en binnen een paar maanden tijd werden de staantribunes uit de grond gestampt. Waar de sfeer bij BFC Dynamo wat Engelsachtig aandoet, is bij Union de ultra cultuur ingeslepen. Met fanatiek, maar eentonig gezang, wordt de club naar grotere hoogten gestuwd. Indrukwekkende is de hymne van Union, waarbij alle fans een sjaal boven hun hoofd houden en onder felle gitaarmuziek en gezang de spelers het veld betreden. Nog indrukwekkender zijn de grote terraces, waar de fans massaal op staan.

Mocht je naar Berlijn gaan, dan is een bezoek aan beide clubs zeker de moeite waard. En met een mainstream club als Hertha BSC en het kleine Babelsberg om de hoek (met een kleine groep zeer fanatieke fans) is een weekendje Berlijn zo gevuld? En als de vrouw begint te mekkeren over de hoeveelheid voetbal? In Berlijn heb je gelukkig zat winkelcentra en andere culturele zooi en wellicht dat de Kulter Brauerei om de hoek bij BFC Dynamo haar sowieso enkele uurtjes bezig zal houden.

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %