Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

Hey Hey, Derbysieger

Toen er een paar weken geleden geloot werd voor de Niederrhein Pokal begon ik al te juichen. Er sprong voor mij meteen een wedstrijd uit, een wedstrijd die in competitieverband de afgelopen jaren maar sporadisch gespeeld wordt. Eindelijk zou er weer een vervolg komen op de derby Rot Weiss Oberhausen – MSV Duisburg. Een bekerduel tussen 2 echte Traditionsvereine ! 

Eindelijk is het dan zover, de tickets zijn al weken geleden geboekt en de voortekenen zijn top. We vertrekken op tijd zodat we niet in de gebruikelijke vrijdagmiddag files terecht komen. Na een vlotte rit waarbij we al een beetje speculeren over hoeveel support MSV dit keer mee zal nemen, komen we aan in Oberhausen. Meteen zien we dat er veel volk op de been is. En ook veel politie. Dit bekerduel wordt duidelijk niet onderschat door de autoriteiten. Ook op de parkeerplaats is het al gezellig druk. Veel MSV supporters zijn met de auto gekomen.

In de mix

Wat ons ook nu weer opvalt is dat supporters in Duitsland best netjes met elkaar om gaan. We lopen tussen de RWO fans en MSV fans. Alles is gemixt. Er heerst een soort van stilte voor de storm. Na een kwartiertje komen we aan bij het stadion waar het al gezellig druk is. We lopen het terrein op en bestellen maar meteen een Currywurst Pommes, want die bevalt erg goed bij Stadion Niederrhein. Onder genot van een biertje bespreken we onze verwachtingen. Het afgelopen seizoen waren we al eens bij beide clubs en wat ons toen opviel was het keurig verzorgde spel van RWO, en het Werkvoetbal van MSV Duisburg. Terwijl we rustig van ons biertje genieten komt de spelersbus van Duisburg aan. Tot onze grote verbazing kunnen de spelers gewoon tussen alle RWO supporters naar het stadion lopen.

Volle bak!

We besluiten richting de grote staantribune te lopen. Meteen valt op dat Duisburg met heel veel support is gekomen. De volledige uit-Kurve staat vol. Tevens is een deel van de hoofdtribune bezet met blauw wit geklede supporters. De Zebra’s laten zich zien. Achter de grote staantribune van RWO is het een grote rode mensenmassa. We besluiten nog een stukje door te lopen en plaats te nemen op de kleine staantribune aan de cornervlag. Hier heb je een mooi overzicht. Langzaam gaan de grote lichtmasten aan, en wat zijn deze lichtmasten toch mooi! Je ziet ze van kilometers afstand. Zoals altijd schieten we een aantal sfeerplaatjes. De warming up wordt begeleid door muziek van Die Toten Hosen. Meer Ruhrpott kunnen we het niet krijgen.

De terugkeer

Enkele minuten voor zeven komen de spelers het veld op. De supporter van beide ploegen laten zich goed horen. Vlak voor onze neus is er een prachtige sfeeractie. Op het spandoek valt Niemand ist grosser als der Verein, fur immer die Macht in Niederrhein te lezen. De toon is gezet. Ondertussen heeft het eerste fluitsignaal al lang geklonken, maar we blijven kijken naar de tribune voor onze neus. Fakkels, Rook, Strobes. Er gaat nog iets gebeuren. Het spandoek wordt opgerold en er komt een spandoek in beeld. SFOB Unzerstorbar en daaronder het bekende Semper Fidelis spandoek. De Ultragroep van RWO. Enkele weken geleden werd hun doek gestolen door de ultras van Koln. We schreven hier eerder al een artikel over. Maar vanavond komt de groep dus met een statement. De groep zal doorgaan onder dezelfde naam en zichzelf dus niet opheffen. De groep heeft geen weerstand kunnen bieden, geen kans gehad het spandoek te heroveren. Dit is 1 van de redenen dat men door zal gaan.

Heerlijk avondje

Er staan inmiddels 8 minuten op de klok en er zijn al wat kleine kansjes geweest voor Oberhausen. Duisburg staat met de rug tegen de muur. Een kleine tien minuten later gaat de bal snoeihard op de paal. Oberhausen is dicht bij de openingstreffer. De wedstrijd is aantrekkelijk en het is een echte bekeravond. Voor onze neus zien we een heuse scrimmage. We gaan met 0-0 rusten, eigenlijk best verrassend maar het was een intensieve eerste helft. Tijdens de rust proberen we het aantal toeschouwers te schatten. We schatten tussen de 6.500 en 12.000. Een hele ruwe schatting dus. Het grote aantal staanplaatsen maakt het lastig.

 

De 2e helft gaat fel van start. Het duurt niet lang of we zien de eerste rode kaart. Uit de vrije trap ontstaat een grote kans. RWO gooit alles op alles, er is veel strijd en er wordt een belangrijke bal gewonnen. Niet veel later valt de 1-0 via een aangeraakt schot. Het Niederrhein stadion ontploft! We genieten volle teugen en de Chants worden steeds leuker. De Capo’s doen hun best de boel nog meer op te zwepen. Niet veel later valt ook de 2-0, een fout van de keeper, en de wedstrijd lijkt op slot. Duisburg gaat achterin 1 op 1 spelen en zo komt er heel veel ruimte. Oberhausen wordt vastgezet en 10 minuten voor tijd valt de 2-1. Het worden hele spannende minuten, billen knijpen tot het eind. De 5 minuten blessuretijd maakt het allemaal nog een tandje leuker.

Ontlading

De ontlading is dan ook enorm groot als de scheidsrechter fluit voor het einde. Vanuit de blauw witte vakken klinkt een striemend fluitconcert. RWO wint wederom een wedstrijd van MSV en gaat verder met een mooi bekerduel tegen Uerdingen. De Zebra’s blijven achter met een flinke kater, en een emmer mosterd die door de eigen aanhang richting de spelers wordt gegooid. Wij besluiten weer terug te reizen naar Nederland. Wat een gave pot voetbal hebben we gezien. En met ons nog ruim 9.700 toeschouwers. Kortom een top avond! Op naar de volgende beker clash.

Job van de Kraats
Fotograaf en schrijver met een passie voor verval en cult. Op zoek naar dat unieke verhaal van een club en regio.

Reageren is niet mogelijk.

0 %