Voetbal in Portugal

Atletico CP zet tijdens zonnige middag een reuzensprong richting promotie

Bijna tweeduizend supporters zijn naar het Estádio da Tapadinha gekomen voor de wedstrijd tussen Atletico CP en Lusitano Evora. Na enkele moeizame jaren leeft de voormalig topclub Atletico CP uit Lissabon namelijk weer volop. De wedstrijd van vandaag zou daarin een mooie volgende stap kunnen zijn: promotie naar het derde niveau staat nog op het spel.

Het verhaal van Atletico CP is er een zoals we het helaas veel te vaak horen in het moderne voetbal. Een topclub in de jaren 40 en een vaste naam in het Portugese voetbal in de decennia die volgden. Overgenomen door investeerders met slechte bedoelingen, financiële problemen en een bijna-faillissement. Uiteindelijk begon de club praktisch opnieuw vanaf het zesde niveau in de voetbalpiramide. De langzame weg terug richting een plaats in de Portugese voetbalpiramide die passend is voor de historie van de club is nog altijd bezig.

Tapadinha

Met de wedstrijd van vandaag kan een belangrijke stap gezet worden in de juiste richting. De club heeft de reguliere competitie namelijk als nummer één afgesloten en is daarom gekwalificeerd voor de promotierondes. Hier worden twee poules van vier clubs (twee nummers één en twee nummers twee uit de reguliere competitie) gemaakt. Per poule promoveren er twee teams. De wedstrijd tegen Lusitano Evora (laatste in de promotiepoule) is de een-na-laatste speelronde. Een overwinning betekent een plek bij de bovenste twee, waardoor promotie naar de 3 Liga binnen handbereik komt. Een plek waar de club historisch gezien zeker thuis hoort.

Het toneel voor de wedstrijd van vandaag is één grote ode aan die schitterende historie. Het Estádio da Tapadinha. Het stadion biedt nog altijd plaats aan 10.000 toeschouwers en is in de afgelopen decennia vrijwel niet veranderd. Het beton van de vele staantribunes is niet meer in de beste staat en het onderkomen is eigenlijk veel te groot voor de club. Toch is het bij uitstek het perfecte onderkomen voor Atletico CP.

Het verval van het geheel voedt de illusie van betere tijden. Verder zijn overal verwijzingen naar de club, de historie en de blauw-gele kleuren van Atletico CP. Het is een onderschat mooi stadion. Zo eentje die echt ademt en leeft. Van de honderden stadions die ik inmiddels in mijn leven heb gezien is het Estádio da Tapadinha een van de mooiste. 

De droom

Mede doordat het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen is, is er een prima opkomst van bijna 2.000 supporters. Overigens zien we dat zelf allemaal pas na een minuut of 30 – dat krijg je als je rekent op Portugese vrienden voor het bewaken van de tijd. Om het nog onhandiger te maken stappen we in eerste instantie ook nog eens per ongeluk het met 20 man gevulde uitvak van Lusitano Evora binnen. We blijven voor het gemak de eerste helft hier maar afkijken. Op de Facebook van Atletico CP zien we dat de ruststand 1-1 is. Niet al te veel gemist dus.

In de tweede helft ontsnappen we via wat hekjes naar de thuistribune zodat we ons bij de supporters van Atletico CP kunnen voegen en de mogelijkheid hebben om te genieten van het schitterende uitzicht met de Ponte 25 de Abril en Cristo Rei achter de hoofdtribune. In de tweede helft rekent Atletico ondertussen overtuigend af met de tegenstander uit Évora. Na een ware doelpuntenregen en een schitterend afstandsschot staat er een overtuigende 5-1 overwinning op het scorebord.

Een supporter naast ons viert het feestje door een ventilator in de lucht te steken. Ook een optie natuurlijk. De spelers krijgen na het laatste fluitsignaal een terecht applaus en worden nog even herinnerd aan het belang van de uitwedstrijd volgende week. Spannend zal het dan zeker worden op bezoek bij Pêro Pinheiro. De supporters kunnen de promotie terug naar het nationale niveau bijna ruiken. Laten we hopen dat die droom uitkomt.

Voor meer artikelen over de situatie van Atletico CP – kijk dan hier:
De treurige ondergang van Atletico CP
Atletico CP: De droom gaat door
Atletico CP: Portugese voetbalcharme

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %