Voetbal in Argentinië

Argentinië special: Boca Juniors steelt winst in Superclásico

Het gaat dan eindelijk gebeuren. Een droom die uitkomt. Het bezoeken van de grootste voetbalderby ter wereld. Gekker ga je het niet krijgen ondanks het gebrek aan uitsupporters. Ik ben zo zenuwachtig als een klein kind dat voor het eerst naar het stadion mag. Tienduizenden bloedfanatieke Argentijnen die om het bloed van de aartsrivaal vragen. Welkom bij River Plate tegen Boca Juniors, dit is de Superclásico.

Kon het dat nog echt gekker dan gisteravond? De intensiteit van de Clásico de Avellaneda was er eentje van een andere planeet. Het stadion liet meer dan 90 minuten lang de schaal van Richter compleet flippen. Dat moest vandaag toch minimaal geëvenaard worden ondanks het gemis van veel Barra Bravas. Tijdens de finale van de Copa Libertadores tussen de aartsrivalen liep het bij de returnwedstrijd bij River Plate compleet uit de hand. De spelersbus van Boca Juniors werd dusdanig belaagd dat alle ramen eruit lagen. De politie probeerde met pepperspray de menigte te verdrijven, maar dat had naast de glassplinters ook nog eens effect op de spelers. Resultaat, return later in Madrid gespeeld en vele harde kern leden kregen stadionverboden.

Los Millonarios

River Plate werd opgericht in 1901 in de buurt van de wijk La Boca, daar waar later ook Boca Juniors wordt opgericht. De club dankt de naam aan een lid die Britse havenarbeiders zag voetballen waarbij een bord stond met The River Plate, de Engelse naam voor de rivier Rio de la Plata. De club verhuisde in 1923 naar de wijk Palermo waarna in de jaren 30 er een gouden tijdperk aanbrak. River Plate kocht in die tijd de sterspelers van onder andere Tigre en Sportivo voor duizenden Euro’s wat toen ontzettend veel geld was. Dat leverde de club de bijnaam Los Millonarios op.

In 1938 verhuisde River Plate nogmaals, naar stadion El Monumental. Het iconische stadion was onder andere het toneel voor de WK finale van 1978 tussen Argentinië en Nederland. In dat jaar werd het ook gerenoveerd. Officieel heet het stadion overigens Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti due tussen 1933 en 1969 vijfmaal voorzitter van de club was. Binnen Argentinië is de club recordkampioen met maar liefst 37 titels. Aartsrivaal Boca Juniors volgt met 34 kampioenschappen, echter wonnen zij op internationaal niveau weer meer prijzen.

Zomers sfeertje

Het is de hele week al fantastisch nazomerweer met temperaturen dik boven de 20 graden. Vandaag is dat niet anders. Het geeft ook direct een andere dimensie aan de sfeerbeleving voorafgaand aan de wedstrijd. De avond ervoor voelde direct intimiderend, mede door de rauwe omgeving. Nu stappen mijn Argentijnse connectie en ik uit in een elitewijk van de stad.

Plukjes supporters hangen met een biertje op straat. Het voelt vooral gemoedelijk. Eenmaal bij een kroeg is het ook vooral gezellig met een biertje op het terras. Af en toe wat gezang, maar ik mis nu nog echt die derbybeleving. Als het tijd is om naar het stadion te gaan is het wederom dringen geblazen voor alle controlepunten. Ook hier mis ik echter die pure passie vooralsnog. Ja er is wel een sfeertje en je hebt ook wel het gevoel dat er een grote wedstrijd aan zit te komen. Desondanks niet het gevoel dat je de grootste derby ter wereld gaat bezoeken.

In de Hekken - Superclásico - River Plate - Boca Juniors

El Monumental

El Monumental

Het stadion is fenomenaal. Een kolos van een bouwwerk. Ik mag ook alle trappen omhoog, aangezien ik achter het doel op de tweede ring moet zijn. Ook hier ontzettend steile staanvakken met verspreid wat crush barriers. Het is voor de rest staan en zitten op het beton. Niets geen comfort, maar het interesseert de supporters helemaal niets. Dit is El Monumental en zij zijn hier voor hun club, River Plate.

Buenos Aires heeft twee luchthavens. Eén daarvan ligt vrij dicht bij het stadion. Het ene na het andere vliegtuig komt langs. Wat een fenomenaal uitzicht moeten die mensen hebben. Ondanks dat er een zinderende sfeer hangt, mis ik toch echt net dat beetje extra. Misschien is mijn verwachting te hoog of is het gemis van een groot deel van de harde kern gewoon too much.

Het kan ook gewoon zijn dat ik te verwend ben. Want als dit stadion met bijna 70.000 fanatieke Argentijnen aanzet, gaat er een orkaan van geluid over Buenos Aires. Helemaal wanneer de ploegen het veld op komen. Een sfeeractie samen met vuurwerk en oorverdovend gezang vullen El Monumental. Dit is toch wel kippenvel. Daarentegen toch ook veel supporters met mobiele telefoons om alles te filmen. Toch een ander slag supporters dan dat ik bij Independiente zag. Daar voelde het wat rauwer, wat meet vanuit het hart. Bij de Superclásico leek ook meer nervositeit op de tirbunes te heersen. De overgebleven harde kern blijft het vuurtje maar opstoken, maar veel supporters lijken te gespannen om mee te gaan in de passie.

Boca steelt de winst

Ook nu is het voetbal niet best. River Plate maakt het spel en komt in de eerste helft tot een paar aardige kansen. De bezoekers zetten daar helemaal niets tegenover. Het spel op het veld slaat met enige regelmaat over op de tribunes. Waar het de avond ervoor 90 minuten vol gas ging, valt El Monumental regelmatig stil.

Na ongelooflijk geklungel achterin wordt Boca Juniors in het zadel geholpen aan het begin van de tweede helft. Een misverstand tussen verdediger en keeper geeft Villa de kans om de 0-1 binnen te schieten. Een voorsprong zonder ook maar één uitgespeelde aanval te hebben laten zien. Het stadion valt compleet stil. River Plate moet in de achtervolging, het publiek moet een tandje bijzetten maar dat gaat moeizaam.

De thuisploeg worstelt. Boca staat compact en geeft weinig ruimte. Het zijn vooral schoten van afstand die voor gevaar zorgen. Als de doelman dan een keer niet in de weg staat redt de lat. De bezoekers komen nog éénmaal er heel gevaarlijk uit wat bijna de 0-2 betekent. Aan de andere kant voorkomt vlak voor tijd een fenomenale redding de gelijkmaker.
Als het laatste fluitsignaal klinkt hoor je alleen het gejuich van de spelers van Boca. De duizenden op de tribune zijn stil en verslagen. Een gevoelige nederlaag tegen de aartsrivaal.

Regen aan flesjes

Hoeveel de supporters de aartsrivaal haten wordt duidelijk zodra de spelers van Boca de spelerstunnel in willen. De eerste krijgt een regen aan flesjes over zich heen. Het stadion verkoopt gewoon halve liter flesjes cola en water en dat zijn mooie projectielen als ze vol zijn. Zelfs vanaf de tweede ring vliegen ze massaal richting het veld.

De politie moet met hun schilden helpen om de spelers één voor één de tunnel in te begeleiden. Om hen heen spatten de flesjes uit een. Sommige raken de schilden. Een minutenlang tafereel waarbij de woede en haat van de gezichten van de supporters straalt. Een intensiteit die ik tijdens wedstrijd juist zo nu en dan miste. Voor mij was de Clásico de Avellaneda dan ook intenser qua sfeer dan de Superclásico. Maar dat is natuurlijk slechts een momentopname.

Eenmaal buiten het stadion besluit ik naar mijn hotel te wandelen. Een loopje van drie kwartier. Geeft mij mooi de gelegenheid al het derbygeweld van de afgelopen dagen nog eens de revue te laten passeren. Wat een heerlijke stad is Buenos Aires met een fenomenale voetbalcultuur. Nog één dag en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Maar we eindigen wel in stijl, bij Argentinos Juniors. De club waar het voor Diego Maradona allemaal begon in het professionele voetbal.

Voetbalreis Argentinië

Velen zullen een voetbalreis naar Argentinië nog hoog op het lijstje hebben staan. We maken het nu mogelijk om die reis te ondernemen. In oktober 2022 gaan we met Away Days Football Travel voor de eerste maal naar Buenos Aires. Een compleet verzorgde reis naar het voetbalwalhalla van de wereld. Nog slechts enkele plaatsen zijn beschikbaar.

Past oktober 2022 niet voor je? In maart/april 2023 zal de volgende op het programma komen. Blijf op de hoogte via de socials of schrijf je in voor de nieuwsbrief via de website.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %