FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Appelterre-Eichem – minder bekend, maar wel actief op national niveau

In Nederland zijn best wel wat plaatsnamen die ietwat vreemd klinken. Maar België kan er ook wel wat van. Een van de deelgemeentes van Ninove, Appelterre-Eichem, is wel de thuisbasis van een club die in de nationale reeksen speelt.

Rustige start

Voetbal begon op zich al vrij vroeg in Appelterre-Eichem. In 1937 werd immers Eendracht Appelterre-Eichem boven de doopvont gehouden. De eerste jaren sloten ze zich nog niet onmiddellijk aan bij de Belgische voetbalbond – dat deden ze pas in 1943. Daarvoor speelden ze hun wedstrijden in de Vlaamse voetballiga. Doorheen de jaren bleken ze vrij standvastig te zijn. Geen naamswijzigingen (op de koninklijke titel na in 1994) geen verandering van de clubkleuren en een rustig opbouw naar boven toe.

Ze waren echter naar verluidt niet de eerste club in de gemeente. Rond WOI was er al een clubje St.-Louis-Club, maar daar zijn geen sporen van te vinden bij de KBVB. Ongetwijfeld bleven ze lokaal spelen of sloten ze zich aan bij een lokaal voetbalverbond. Wanneer deze juist werd opgericht en weer verdween is ook onbekend. Maar Eendracht Appelterre-Eichem ging wel prat op een goeie basis. Tegen 1972 waren ze al tot in de eerste provinciale reeks opgeklommen.

Nieuwe thuisbasis

Een jaartje later betrokken ze hun nieuwe stadion, waar ze nu nog steeds spelen. Jammer genoeg had dat geen sportieve successen, want kort daarna zakten ze weer weg naar de laagte provinciale reeks. Dat gebeurde in 1991. De volgende jaren keerden ze wel terug naar de hoogste regionale reeks. Het nieuwe millennium bracht dan wel meer successen. Zo wisten ze in 2007 voor het eerst naar de nationale reeksen te promoveren, de vierde klasse in die tijd.

Jammer genoeg zouden ze een liftploegje worden. Een jaartje nationaal voetbal werd afgewisseld met weer provinciaal niveau. In 2010 en 2012 wisten ze opnieuw promotie naar de vierde klasse af te dingen. Daarna moesten ze wachten tot 2020 om weer naar de nationale reeksen te promoveren. Maar vlak daarvoor ging de ploeg wel een fusie aan met het naburige SV Voorde (Voorde is ook een deelgemeente van Ninove).

Fusie

SV Voorde is een veel jongere ploeg. Pas in 1969 begonnen zij te voetballen. Ook zij wachtten enkele jaren vooraleer ze lid werden van de KBVB. Dat gebeurde in 1975. De club wist doorheen de jaren wel op te klimmen tot in de eerste provinciale divisie, waar ze in 2018 ook hun laatste seizoen afsloten. Want in 2018 werden SV Voorde en KE Appelterre-Eichem samen KFC Voorde-Appelterre; nog steeds actief in de derde nationale divisie (het vijfde niveau).

De bekendste ex-speler is ongetwijfeld ex-Rode Duivel Wesley Sonck. Hij begin zijn carrière in de jeugd van de buren van KVK Ninove en wist via RWDM, KRC Genk, Ajax en Club Brugge een mooie carrière uit te bouwen. In 2014 hing hij zijn schoenen aan de haak na een laatste mooi seizoen bij KE Appelterre-Eichem, waar toen ook nog zijn broer speelde.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %