GroundhoppingVoetbal in Duitsland

Altona 93: voetbal een hinderlijke onderbreking

Als je denkt aan voetbal in Hamburg, dan komt al snel HSV of Sankt Pauli bij je te boven. De naam Altona 93 komt vele mensen minder bekend voor. Het is een club die op het moment van bezoeken in de Oberliga speelt. Altona is een van de oudste clubs van Duitsland en is in 1900 een van de 70 clubs bij de oprichting van de DFB. Een historische club dus!

Bakkie doen

Op 24 februari 2019 brengen de mannen van Groundhop FC (instaprofiel klik!) een bezoek aan Altona, die op een zonnige zondagmiddag als koploper mag aantreden tegen de hekkensluiter Pinneberg. Buiten het kleine, oude stadion is de clubkroeg waar we even kunnen indrinken na een heftige nacht op de Reeperbahn.

Het kroegje is prachtig en oud, behangen met vele sjaaltjes. De mensen die op deze club afkomen zijn vergelijkbaar met het publiek bij Sankt Pauli. Ook aan de muziekkeuze is dit te merken, veel rock en punk. Een groot aantal supporters kwam vroeger bij Sankt Pauli, maar zij vinden deze club te commercieel geworden.

Adolf-Jäger-Kampfbahnn

Nadat we de dorst wat weg hebben gelest, gaan we de ‘Adolf-Jäger-Kampfbahnn’ in. Een geweldig stadion dat uit 1908 stamt. Het bouwwerk ademt aan alle kanten voetbal uit. Een overdekte zittribune die amper bezet is, aan de overkant een staantribune en achter de ene goal een graswal waar je kan staan en de ruimte en tribune achter de andere goal worden niet meer gebruikt. Op de staantribune is de enige ‘skybox’, een verhoging met een parasol erop.

Ontspannen middagje Altona 93

Het stadion is redelijk volgestroomd, waarschijnlijk ook door het mooie weer. Zo’n 1000 man zien Altona redelijk eenvoudig met 3-0 winnen. Al hebben we geen moment het idee gehad dat de aanwezigen in het stadion erg op het verschrikkelijk slechte voetbalspel hebben gelet. De tap op de tribune is geen seconde dicht geweest en iedereen is flink aan het bierdrinken. De sfeer is erg aangenaam en mensen zijn relaxed. De fanatiekere supporters proberen het vandaag wel een paar keer, maar echt overtuigen doen ze niet.

Aanrader

Na de wedstrijd gaan de hekken open en mag iedereen het veld op. Spelers blijven tussen de fans op het veld. Daarna gaat iedereen massaal naar de kroeg, verder waar ze gebleven waren.
Als groundhop is deze club zeker aan te raden. Alles ademt hier voetbal. Bovendien is de ground zeer authentiek. Voor ultra’s en de bijbehorende sfeer hoef je hier niet naartoe. Mensen komen hier om met z’n allen een beetje voetbal te kijken en lekker bier te drinken! De fans zijn net als die van Sankt Pauli erg links en omdat je dat in het voetbal niet overal tegenkomt is dat erg bijzonder.

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %