GroundhoppingVoetbal in Slowakije

Ajax Pizzeria bij de lokale Slowaakse voetbalclub

Met groundhoppen kom je onverwachts op gekke plekken terecht. Zo ook bij het Slowaakse FKM Nové Zámky. Pal naast de club zit namelijk een bijzonder restaurant: de Ajax Pizzeria. In het restaurant is alles in het teken van de Amsterdamse club, van de menukaart tot de kleding van de bediening.  

Het is een mistige zaterdagochtend op 12 november in het zuiden van Slowakije en langzaam ontwaakt het dorp Nové Zámky. Het dorp telt 42.262 inwoners en is daarmee het grootst in de Podunajsko regio. Ongeveer een kwart van de inwoners is Hongaars, een terugkerend fenomeen nabij de grens met het buurland. Zo bestaat bijvoorbeeld het dorp Dunajská Streda zelfs voor driekwart uit etnische Hongaren.

Panelák

De wijken van Nové Zámky kenmerken zichzelf met Panelák, de stijl die typerend is voor het communistische tijdperk. Zo af en toe zijn er een paar doorsnee flats die kleur hebben gekregen om het eentonige palet te doorbreken., maar veel zijn het er niet. Rond het kleine centrum stap je ook even terug in de tijd. In de winkeletalages zie je advertenties van Samsung Ace telefoons en paspoppen met vuilniszak-bontjassen die tien jaar geleden nog hip waren in het Westen.

Rondom het hoofdplein is er meer volk maar is het verre van druk. Op de enkele terrassen die er zijn zitten voornamelijk bejaarden. Het is even na klokslag twaalf uur ’s middags en de eerste verse Zlatý Bažants staan al op tafel, sommigen genieten van de Hongaarse snack Langos.

Ex-international

Ten zuiden van het centrum trapt FKM Nové Zámky af tegen MŠK Fomat Martin. De thuisclub speelt een degradatiekraker die gewonnen moet worden willen ze wegkomen uit de gevarenzone. Het is een wedstrijd op het Slowaakse derde niveau, waar men regionaal speelt in plaats van landelijk. Nové Zámky bestaat al meer dan honderd jaar maar heeft nooit het hoogste niveau van Slowakije weten te bereiken.

Het Štadión Ladislava Gancznera kom je voor een euro binnen. Twee kanten van het stadion bestaan uit ouderwetse houten banken in plaats van stoeltjes. Een van deze kanten heeft een overdekt gedeelte en daarnaast staat een soort verlaten clubhuis dat op instorten staat. Hout zie je niet zo snel meer in stadions dus dit is een fijne afwisseling die goed past bij Nové Zámky. Er is uiteraard weinig publiek bij de middagwedstrijd. Fomat Martin heeft wel drie ultras meegenomen die hooligan kleding dragen en soms van zich laten horen.

Betreft de wedstrijd kunnen we kort zijn. De keeper van Nové Zámky maakt al snel een gigantische blunder waardoor de spits van Fomat de bal al wandelend kan binnenlopen. Het lijkt geen gelukkige dag te worden voor de thuisclub. Dat gevoel wordt versterkt wanneer duidelijk is wie meespeelt. Het is de 44-jarige Miroslav Barčík, een voormalig international van Slowakije. Op papier is Barčík eigenlijk de assistent-coach maar bij deze wedstrijd doet hij gewoon negentig minuten mee. Barčík is een bekend gezicht voor Slowaken, zo heeft hij meer dan 200 wedstrijden voor MŠK Žilina gespeeld en ook buitenlandse avonturen in Turkije en Polen meegemaakt. Met de ervaren technicus wint Fomat Martin de wedstrijd simpel met 1-2. 

Alles Ajax Amsterdam

Wanneer de wedstrijd af is besluiten we te kijken bij het gebouw dat eerder al de aandacht trok. Het is een ‘Ajax Pizzeria’ pal naast de club. Dit grote, mooie restaurant is vorig jaar een metamorfose ondergaan en ziet er nu spik en span uit. Overal zijn sporen van de Amsterdamse club te zien. De letters staan in stijl groots op de voorkant, op de ramen zijn Ajax-logo’s gezet en er hangen Amsterdamse schilderijen rond in het restaurant. Daarbij loopt alle bediening in Ajax schorten en polo’s. Voor de metamorfose hing er ook een enorme Ajax vlag midden in het restaurant, maar omdat er werd gekozen voor een meer formele insteek is die weggehaald.

Om dit tegen te komen in het zuiden van Slowakije, in een dorp met 42.262 inwoners, is vrij absurd. Helaas zijn de eigenaren zelf niet aanwezig. De bediening komt wel vertellen dat het, zoals is te merken, erg fanatieke Ajax supporters zijn en dat ze uiteraard elke wedstrijd bekijken. Soms ook in het restaurant. Halverwege de bestelde vegetarische pizza’s, overigens matig en klef, komt de hele selectie van Fomat Martin binnen. Het team heeft de hele bovenverdieping afgehuurd om een klein feestje te vieren. De drie ultras die in het restaurant zitten te wachten op de pizza’s ontvangen de selectie met een luid applaus. We zijn benieuwd of er nog meer onofficiële Ajax Pizzeria’s zijn op de wereld.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %