Amateurvoetbal

Achilles ’29 zet eerste stap omhoog met periodetitel in de Tweede Klasse

Op 5 mei 2017 neemt Achilles’29 het op haar eigen Sportpark de Heikant op tegen Jong PSV in de laatste speelronde van de Eerste Divisie. Na een 1-5 verlies is een dramatisch seizoen voorbij. Achilles’29 degradeert uit het profvoetbal. Het is het startschot van een vrije val die pas nu, 6 jaar later, voorbij lijkt te zijn.

Want ook uit de Tweede Divisie wordt vervolgens gedegradeerd. En de Derde Divisie. De Hoofdklasse idem. En vorig jaar ook de Eerste Klasse. Het is te danken aan enkele niet uitgespeelde seizoenen dankzij corona dat het nog 6 jaar heeft geduurd tot Achilles in de Tweede Klasse (het zevende niveau van Nederland) belandde. Elke uitgespeeld seizoen in de afgelopen 7 jaar leidde tot degradatie voor de club. Pas nu gloort er weer een beetje hoop voor de Groesbekers.

Het definitieve verval

Het sportieve verval kent vele oorzaken. Er is te veel financieel risico genomen en het geld is op. Vervolgens ontstaat er ook een jarenlang conflict tussen Achilles ’29 en de familie Derks, de meest invloedrijke mensen rondom en binnen de club. Laatstgenoemde besluit uiteindelijk zelfs om de club eind 2019 van Sportpark de Heikant af te trappen. Er gaat een slot op alle hekken en het sportpark wordt overgelaten aan de elementen. Achilles ’29 moet uitwijken naar het sportpark van dorpsgenoot Germania.

Wij klommen in 2020 eens over het hekje bij De Heikant om te zien hoe het er aan toe was. Het resultaat was bedroevend. Een sportpark waar clubs als NEC, FC Twente, FC Utrecht en PSV door de jaren heen op bezoek zijn geweest, is verworden tot een overwoekerd en verwaarloosde bende. Het symboliseert het definitieve verval van Achilles ’29. De Groesbeekse gigant lijkt af te stevenen op een faillissement.

Maar dan is er eindelijk goed nieuws. In 2022 koopt Vermeer Vastgoed het sportpark van de familie Derks en besluit om Achilles ’29 weer terug te laten keren. Een mooie stap richting een betere toekomst. Wel is de toekomst van het sportpark zelf hoogst onzeker, want Vermeer Vastgoed wil het binnen enkele jaren platgooien en vervangen voor woningen.

De Roefside

Sportief is de val echter nog niet gestopt. Afgelopen zomer volgt degradatie uit de Eerste Klasse. Dit seizoen is de club daardoor actief in de Tweede Klasse Zaterdag. Het laagste niveau in meer dan een halve eeuw. Daar is de club nu voor het eerst dit decennium weer een beetje aan het winnen. Het elftal, onder leiding van Patrick Pothuizen, staat na zeven wedstrijden met 15 punten op de eerste plaats. Een overwinning vanavond tegen Sleeuwijk betekent dat de eerste periode winst naar de Heikanters gaat.

Hoewel Sleeuwijk op ruim een uur rijden ligt, zijn er toch tientallen supporters naar Groesbeek (of zoals de uitsupporters het noemen; Duitsland) gekomen voor de wedstrijd van vandaag. Het is natuurlijk niet elke dag dat de supporters van VV Sleeuwijk de kans krijgen om hun team te zien spelen op een voormalig betaald voetbal locatie. In het vak waar niet al te lang geleden Vak P, de Bunnikside en Brigata Tifosi stonden, neemt vandaag daarom de Roefside plaats. Een groep jonge gasten die wat vlaggen heeft bij de opkomst en de hele wedstrijd bezig blijft met zingen.

Onverwoestbaar

Aan Achilles-zijde zijn er, ondanks de stortregen die de hele avond aanhoudt toch nog een paar honderd supporters gekomen om een kijkje te nemen bij deze belangrijke wedstrijd. Alhoewel een grote groep er voor kiest om lekker warm in de kantine te blijven hangen, waar je door het grote raam alsnog genoeg kan zien. Zij zien hoe Achilles’29 in de eerste helft moeite heeft met het hardwerkende elftal van VV Sleeuwijk, ook nog eens gesteund door de constante aanmoedigingen van de uitsupporters. De elftallen zoeken de kleedkamer op met een minimale voorsprong van 1-0 voor de thuisploeg.

In de tweede helft wordt het klassenverschil echter snel duidelijk. Ook niet gek. Bij Achilles ’29 lopen nog altijd oud-profs als Sherwin Grot, Daan Disveld en Joel Tshibamba rond, terwijl VV Sleeuwijk een echte dorpsclub is. Na 90 minuten staat er een overtuigende en terechte 5-0 uitslag op het scorebord van Sportpark de Heikant. De spelers van VV Sleeuwijk bedanken de meegereisde supporters uitgebreid en de winnaars van Achilles ’29 vieren het feest.

De omroeper vat het vervolgens aardig goed samen: na 10 jaar wordt er eindelijk weer eens wat gewonnen door Achilles’29. Het is een nodig lichtpuntje na vele jaren ellende. Wie weet kunnen de Witzwarten langzaamaan weer stappen zetten naar een betere toekomst. Binnen zes jaar zakte de club af van het tweede niveau naar Nederland tot het zevende niveau van Nederland. Als je dat als club kan overleven, dan kan je alles overleven.  Achilles’29 is onverwoestbaar!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %