Het is niet makkelijk om in de schaduw van een veel bekendere stadsgenoot te leven. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan FC Eindhoven. Internationaal schieten dan al snel clubs als Espanyol, Paris FC en 1860 München te binnen. Nóg lastiger is het dan wanneer je in de schaduw moet staan van maar liefst twee bekende stadsgenoten. Dat is het lot van de Groesbeekse voetbalclubs. Tussen de overweldigende media-aandacht voor Achilles en De Treffers is er nauwelijks meer aandacht voor de andere clubs die het dorp rijk is. Verstopt achter deze twee blikvangers ligt namelijk VV Germania: dát is pas echte Groesbeekse voetbalcultuur.
Groesbeek voetbaldorp
Natuurlijk is het gigantisch indrukwekkend dat een klein dorp als Groesbeek over twee van de grootste amateurclubs ooit beschikt. Achilles waagde zich zelfs aan het betaalde voetbal, terwijl De Treffers al jarenlang een vaste naam is in de hoogste divisie van het amateurvoetbal. Maar wat misschien nog wel net zo knap is, is de ongelooflijke breedte qua voetbalclubs. Het dorp met nog geen 17.000 inwoners heeft namelijk maar liefst 6 (!) voetbalverenigingen. Een voetbalclub per ongeveer 3.000 inwoners dus. Ter vergelijking, het 10 keer grotere nabijgelegen Nijmegen heeft slechts drie keer zoveel clubs. En elk van die zes Groesbeekse clubs vertegenwoordigt haar eigen buurt. Voor VV Germania is dit De Stekkenberg, een Groesbeekse buurt die tegenwoordig vooral in het nieuws komt als het gaat over verslavingsproblematiek, taalachterstand en een bovenmatig beroep doen op de jeugdzorg.
Ondanks de sterke concurrentie van Achilles en De Treffers kent de in 1936 opgerichte club een rijke sportieve geschiedenis. In 1967 was Germania de eerste club uit Groesbeek die beslag legde op de Districtsbeker Oost, een kunstje dat de club twintig jaar later nogmaals wist te herhalen. In 2004 werd een ander sportief hoogtepunt behaald. De club promoveerde voor het eerst in de geschiedenis naar de Hoofdklasse waar het 2 seizoenen bleef. Het kleine Gelderse dorp had in deze periode maar liefst 3 clubs op het hoogste amateurniveau. Ook in 2008 en 2014 werd de Hoofdklasse gehaald. Tegenwoordig is de koek echter op en na 4 degradaties in 5 jaar tijd is Germania vandaag de dag actief in de Derde Klasse.
Groot voetbalfeest
Al deze successen heeft de club behaald op Sportpark Noord, sinds 1964 de thuisbasis van Germania. Ook Achilles maakt tegenwoordig gebrek van Sportpark Noord nadat hun eigen thuisbasis vanwege een langlopend conflict verlaten moest worden en inmiddels is verworden tot een lost ground. Het sportpark is van grote schoonheid met de klassieke hoge tribune met direct eronder de kleedkamers. Verder is het vooral de stenen staantribune rondom de rest van de lange zijde die in het oog springt. Duidelijk aangetast door jaren gebrek aan onderhoud en honderden voetbalwedstrijden. Het onkruid kruipt op meerdere plekken omhoog, de hele tribune is kromgetrokken en op meerdere plekken breken er hele stukken steen af. Fantastisch!
Deze avond is het op Sportpark Noord één groot voetbalfeest. Er wordt namelijk gevoetbald om de HV Cup, wat betekent dat er naast het hoofdveld ook op veld 2 en veld 3 wordt gevoetbald. Overal lopen voetballers en langs alle velden staan supporters te kijken. Ook voor de amateurvoetballers en hun supporters is het heerlijk om weer een avond voetbal mee te maken. Wij kiezen zelf voor het hoofdveld, waar SC Bemmel en HVCH in een felle wedstrijd gelijkspelen. En omdat het een toernooi is pakken we daardoor zelfs nog een penaltyreeks mee. Al met al helemaal niks te klagen over een heerlijk voetbalavondje bij dit mooie stukje Groesbeekse voetbalcultuur.