GroundhoppingVoetbal in Polen

Absurd stadion in Champions League: Raków Częstochowa

Vier noodtribunes, dat is het stadion van de Poolse kampioen Raków. We zijn bij het historische, eerste Champions League-duel ooit in Częstochowa.

Raków Częstochowa is het afgelopen seizoen voor de eerste keer in haar geschiedenis landskampioen geworden. De Poolse club kent een waar sprookjesverhaal. Raków haalde in rap tempo meerdere promoties en nestelde zich de laatste jaren in de top van de Ekstraklasa. Dat de club zo succesvol zou zijn binnen een paar jaar viel niet te voorzien, vandaar dat het stadion totaal ongeschikt is. Voor Ekstraklasa-voetbal, maar al helemaal voor de Champions League. 

Religieuze stad

Een tien uur durende Flixbusreis vanuit Budapest bracht mij in Częstochowa. De combinatie van twee uur vertraging, een oncomfortabele plek en weinig tot geen slaap was behoorlijk taai. Echter maakt het betreden van een nieuwe stad alles goed: Częstochowa staat te wachten. Dit is een plek die vooral bekend staat om haar religieuze affiniteit: een bedevaartsoord waar christenen massaal op af komen. Men ziet Jasna Góra als het absolute hoogtepunt, een rijk klooster dat stamt uit de 14de eeuw.

Geen limiet

Na een geweldige burger bij restaurant Krowa Mać, breekt de tijd aan om naar het stadion te gaan. Het Raków-district ligt ver uit het centrum in het zuidoosten van de stad, daarom kun je het beste een halte met de trein pakken en dan 25 minuten lopen. Raków is op het oog een arm stadsgedeelte met communistische bouw, veel graffiti en verwaarloosde huizen. Als eenmaal het stadion in zicht komt, wordt duidelijk dat de club haar eigen succes niet bij kan benen. 

Raków heeft haar bestaan voornamelijk in de tweede divisie doorgebracht en kent in vergelijking met andere Poolse clubs weinig support. In 2016 begint het sprookje en volgen promoties. Wanneer Raków aantreedt in de Ekstraklasa, pakt het direct de tweede plek én de Poolse beker. Het jaar erop wordt dit kunstje opnieuw herhaald, waarna het volgende jaar eindelijk de felbegeerde landstitel wordt gepakt. Er lijkt geen limiet op de club te staan. 

Ultra-sklep in stadion

Miejski Stadion Piłkarski Raków bestaat dus uit vier noodtribunes. Dit is niet alleen surrealistisch, maar ook foeilelijk en kampioensonwaardig. De eisen van de Poolse bond zijn alleen zo streng dat Raków niet anders kán dan een stel gammele tribunetjes te plaatsen. Er zijn wel plannen voor een nieuw stadion, maar hoe snel dat daadwerkelijk af komt is de vraag. Als de club Europees speelt moet het normaliter uitwijken naar andere stadions, echter geeft de UEFA nu goedkeuring om de voorronde tegen Flora Tallinn in eigen stadion te spelen. Hier kan de club slechts 5.500 supporters ontvangen.

Ultra-sklep

Een bijzonder detail aan het stadion is dat er een ultra-sklep tegenover de officiële fanshop zit. Je kan dus letterlijk bij het stadion gewoon een balaclava kopen, hoe uniek is dat? De ultra-shop wordt gerund door leden van de harde kern, die vooral het oude witte clublogo verkiezen boven het huidige rood-blauw. Eenmaal de poorten voorbij, bevind ik mij aan de fanatieke zijde van het stadion. Achter de noodtribune staan de barbecues te gloeien en het Raciborski bier (2.70eu) vloeit rijkelijk. 

Aparte ervaring

Historie wordt geschreven: Częstochowa verwelkomt voor het eerst Champions League voetbal in haar stad. Helaas is naar alle eerlijkheid de sfeer een tegenvaller. Bij de opkomst van de spelers is het thuispubliek bijvoorbeeld voor een groot gedeelte stil. Het is een beetje gênant dat de veertig Flora Tallinn-supporters het enige geluid maken. Er is geen spandoek, pyro of andere sfeeractie, alleen een paar vlaggen komen tevoorschijn. Het gebeurt vaak dat chants heel kort de revue passeren omdat er simpelweg te weinig supporters meedoen. Naarmate de wedstrijd vordert komt de fanatieke zijde er iets beter in, maar toch kan ik niet anders dan de sfeer matig noemen.

Op het veld loopt het voor geen meter bij de Poolse kampioen. Doelman Kovačević blinkt uit door twee ballen heel knap te pakken, Flora Tallinn uit Estland is gevaarlijker dan Raków. In de tweede helft komen er meer kansen voor de thuisclub en kan het stadion juichen. De noodtribunes schudden heen en weer: Rakóws eerste Champions League-doelpunt is een feit. Het is ook gelijk de eindstand en dus mag Częstochowa blijven dromen van de groepsfase. Maar of de UEFA dan het armoedige stadion goed zal keuren? Dat lijkt een verloren zaak. 

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wroclaw (Polen) en Budapest (Hongarije). Bezoekt van alles in voornamelijk Oost-Europa, van vurige derby's tot flutwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen van voetbalclubs. Afgestudeerd Ethiek Filosoof en Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %