FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

115 jaar voetbalgeschiedenis verenigd in FC Arlon

In het zuidoosten van België, vlak naast Luxemburg en op een steenworp van Frankrijk, ligt de historische stad Aarlen. Niet alleen om hun eigen geschiedenis maar ook omwille van hun lange liefde voor voetbal. FC Arlon is de ploeg van de stad, maar er zit meer achter dan je zou denken.

Het heden

Op dit moment vecht FC Arlon een hevige strijd uit in de eerste provinciale reeks van de Luxemburgse provincie. Het doel is duidelijk; promotie naar de nationale reeksen en dat zou niet voor het eerst zijn. De ploeg speelt wel pas sinds 2018 onder deze naam en zou vanaf 2022 aanspraak maken op de koninklijke titel. Dat wordt dus naar alle waarschijnlijkheid RFC Arlon binnenkort.

Voor 2018 ging de ploeg door het leven als FC Jeunesse Lorraine Arlonaise. Toen kenden ze ook wat meer successen. Tussen 2010 en 2018 speelden ze immers vier jaar in de vierde klasse en een jaar in de pas gecreëerde vijfde klasse. In 2017 degradeerden ze. Van 2010 tot 2012 speelden ze ook even op provinciaal niveau nadat ze in 2010 een grote stap hadden ondernomen.

Het verleden

Want zoals de naam al doet vermoeden is dit eigenlijk een samenvloeiing van twee clubs. Opgelet; geen officiële fusie. Royale Jeunesse Arlonaise hield het voetbalbestaan in 2010 voor bekeken. Het bestuur stapte echter mee in het verhaal van het naburige FC Le Lorrain Arlon. De stamnummer van RJ Arlonaise verdween en Le Lorrain onderging een transformatie om de identiteit van beide clubs te verenigen.

Le Lorrain is eigenlijk best nog een jonge ploeg. Ze werd pas opgericht in 1972, in navolging van Jeunesse. In die periode zagen vele voetbalclubs het levenslicht, maar de meesten waren het gevolg van bedrijven of overheidsinstanties die een ploeg wilden hebben. Ze verdwenen bijna even snel. Maar het verhaal van Le Lorrain is een pak succesvoller. Want amper vijf jaar na de oprichting stond de club al in de nationale reeksen. Ze misten tot in 2010 amper vier jaar die ze in de regionale reeksen doorbrachten. Promoties zaten er echter jammer genoeg ook niet meteen in.

Vaak haalden ze betere resultaten dan de buren van Jeunesse. Die laatste was echter een pak ouder. Stamnummer 143 werd opgericht in 1919 als Jeunesse Arlonaise. Pas in 1921 sloten ze zich aan bij de voetbalbond, maar ook zij wisten vrij snel de nationale reeksen te halen (al was dat toen waarschijnlijk ook een pak makkelijker). Dat was toen de tweede klasse in 1924. Amper een jaar later verdwenen ze weer. Maar de club zou vaker wel dan niet in de nationale reeksen spelen. Zo brachten ze maar liefst 25 seizoenen door in de derde klasse en 22 in de vierde klasse. De laatste jaren waren hen minder gunstig gezind want van 1999 tot het einde van hun bestaan moesten ze het stellen met provinciaal voetbal.

Het echte begin

Maar 1919 was nog niet eens het absolute begin. Al in 1906 was er een voetbalploeg in Aarlen. Racing Club d’Arlon werd toen opgericht en in 1911 werden ze lid van de voetbalbond. In 1913 al werden ze geschrapt als lid bij de bond en een jaartje later hielden ze ook effectief op te bestaan. Enkele oud-spelers trachtten Racing Club opnieuw op te richten, maar besloten uiteindelijk zich bij Jeunesse te vervoegen als onofficiële opvolger van de oude club. Racing Club was overigens de oudste ploeg van de stad. (R)FC Arlon mag zich terecht een geschiedenisrijke en traditionele club noemen!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %