Groundhopping

Zweeds Voetbal (deel 1)

31 juli 2012; IFK Göteborg – Syrianskan FC 1-0

IFK fans heb je in alle soorten en maten

“Hey Amsterdam,nice to meet you, you’re a great guy! I’ll never forget them Fried Elk-Pussy-Rings!” Het is dinsdagavond laat en we zijn uiteindelijk in het supporterscafé onder de hoofdtribune van het Gamla Ullevi belandt, het bier vloeit rijkelijk want IFK Göteborg heeft eindelijk weer eens gewonnen en dat wordt gevierd alsof ze zojuist de halve finale van de Champions League hebben bereikt. Eerder die avond, in het afgesloten gedeelte voor seizoenkaarthouders, werden direct na de wedstrijd zelfs champagneflessen ontkurkt…

IFK Göteborg-Syrianskan FCEn dat omdat het ooit roemruchte IFK een 1-0 overwinning voor de poorten van de hel heeft weggesleept, een schamele goal gevolgd door een handvol gemiste kansen, waarvan het dieptepunt een kans ongeveer tien minuten voor het einde was; alleen op de keeper af, deze half omspelen en dan van een meter of elf de bal nog ruim twee meter naast weten te schieten. Arjen Robben zou een held zijn in Zweden.

IFK Göteborg-Syrianskan FCDe tegenstander heet Syrianskan, een wonderlijke naam -het betekent letterlijk Syrisch- en een nog meer wonderlijk team. Spelend in rood-gele tenues, maar dan met zwarte rugnummers. Totaal kansloos waren ze, niveau nihil, totdat IFK verzuimde om het duel in het slot te gooien en ze zowaar nog een paar halve kansen kregen op een gelijkmaker die een storm van gedonder had ontketend in een half gevuld stadion.

IFK Göteborg-Syrianskan FCDat stadion heet Gamla Ullevi, Gamla betekent oud, en is het nieuwe stadion van IFK (en een aantal andere topclubs uit Göteborg). Voorheen werd er gespeeld in Nya Ullevi, ja echt het nieuwe dus, dat stadion waar het Nederlands elftal al haar wedstrijden speelde tijdens de EK van 1992, waar die prachtige goal van Bergkamp viel tegen de Duitsers toen Van Basten als ideale bliksemafleider fungeerde. En ja, datzelfde stadion waar diezelfde Van Basten de penalty gestopt zag door Schmeichel en Nederland naar huis kon.

Zoals iedereen om me heen vertelde was de verhuizing naar het nieuwe stadion, Gamla dus, een verstandige keuze. De topjaren van IFK liggen al decennia achter ons en werden misschien wel ingeluid door Marco van Basten, jazeker, die in de groepswedstrijd voor de Champions League, beginjaren ’90, vier keer scoorde tegen de arme Zweden. Vooral die omhaal zie je nog regelmatig terug. Nee, dat nieuwe stadion, dat plaats biedt aan een kleine 20000 toeschouwers, is perfect.

IFK Göteborg-Syrianskan FCEn ik moet je zeggen, er is weinig mis aan het stadion, een grotere tweede ring, steile tribunes, staanplaatsen achter beide goals, warm water in het toilet, heerlijke hamburgers, een dak dat zorgt voor een geweldige akoestiek, live beelden op het TV scherm (waarom hebben we dat in Nederland niet?) en een apart gedeelte waar alleen seizoenkaarthouders mogen komen, met echt bier en reeds genoemde champagne, wat wil je nog meer als middenklasser in de Zweedse eredivisie? Het stadion ligt trouwens op vijf minuten lopen van het Centraal Station, kom daar maar eens om in Nederland.

IFK Göteborg-Syrianskan FCEen luxe voetbalstadion dus, maar dan zonder debiel gedoe met klappers, geregisseerde vuurwerkshows en schijtlollige muziekjes na een doelpunt. Wat ze wel doen is massaal met sleutelbossen rinkelen na een mislukte actie, dat had ik nog niet eerder gezien.

En dat verhaal over die gefrituurde Elandvagina ringen? Je had er bij moeten zijn…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %