GroundhoppingVoetbal in België

Winterse voetbalmiddag bij Lentezon

Gelukkig onderhouden onze zuiderburen hun stadions vaak net zo strak als het landelijke wegennetwerk. Afgetakelde lichtmasten en verzakte staantribunes zijn vaker regel dan uitzondering waardoor België een populair land onder groundhoppers van over heel Europa is. Maar ook voor de liefhebbers van grandstands met allure biedt het land meer dan genoeg mogelijkheden. Befaamde voorbeelden zijn de schitterende hoofdtribunes van het Oscar Vankesbeeckstadion in Mechelen en Union’s Stade Joseph Marien. Een minder bekend exemplaar staat in Beerse, een klein plaatsje in de Belgische Noorderkempen. Op het sportpark van KFC Lentezon vind je deze fraaie tribune.

De naam van de thuisspelende ploeg doet geen eer aan de weersomstandigheden wanneer ik een bezoek breng aan het Gemeentelijk Sportpark. Het is ijskoud als ik naar Beerse trek voor het onderonsje tussen KFC Lentezon en KFC Herselt op het zevende niveau van België. Wanneer ik de Stadionlaan inrijd doemt de tribune van het sportpark in de verte al op. Het uit rode bakstenen bestaande bouwwerk kleurt prachtig af tegen de witgrijze winterlucht en de laatste rode herfstbladeren van 2021. Het authentieke dakwerk geeft het complex een Engels karakter en qua uitstraling heeft het voorpleintje wel wat weg van de Adelaarshorst in Deventer. Een vergelijking waar zij in Beerse best trots op mogen zijn.

Amateurcult

De oude ticketloketten en diens bijbehorende stadionpoort zitten potdicht. Ondanks dat de koploper op bezoek komt wordt er geen grote toestroom van Beersenaren verwacht vandaag. Via de andere zijde van de tribune betreed ik het complex en direct wordt de voetbalromanticus in mij op zijn wenken bediend. Terwijl de ploegen op de naastgelegen modderpoel al bezig zijn met de warming-up zet de terreinknecht van Lentezon met een ouderwetse lijnentrekker de lijnen op de grasmat uit. Een beeld dat in het West-Europese profvoetbal al lang is verdwenen behoort hier in het Belgische amateurvoetbal gelukkig nog tot de orde van de dag.

De eerste helft bekijk ik vanaf de zijlijn met zicht op de tribune. Een handvol toeschouwers heeft zich aan dezelfde kant genesteld. Dat groundhoppers niet wekelijks de weg naar Beerse vinden moge duidelijk zijn. Al snel krijg ik de vraag of ik altijd veel foto’s maak van de sportcomplexen die ik bezoek. Wanneer ik uitleg wat mijn hobby inhoudt verraden de blikken op de gezichten dat zij het stadionvinken maar een vreemd fenomeen vinden. De aandacht wordt weer naar de wedstrijd verlegd die qua intensiteit en beleving alles behalve teleurstelt. De moddervegen op de tenues van bijna alle spelers staan symbool voor de harde strijd die op de mat gelegd wordt.

Vlaamse taferelen

Na het rustsignaal zoeken de ploegen met een terechte 1-1 tussenstand de kleedkamers op. De toeschouwers begeven zich massaal naar de warme kantine. Terwijl de pintjes rijkelijk van het vat vloeien beginnen Max Verstappen en Lewis Hamilton aan de laatste rondes van het sensationele Formule1 seizoen. De meeste bezoekers lijkt de apotheose in Abu Dhabi niet te deren. Aan de bar wordt er zelfs gevraagd of de wereldbekerwedstrijd van het veldrijden niet opgezet kan worden. Terwijl Max en Lewis aan hun epische slotronde beginnen, stroomt de kantine leeg omdat Lentezon en Herselt aan de aftrap verschijnen. Veel Vlaamser dan dit tafereel ga je het niet krijgen.

In de tweede helft zie ik vanaf de tribune de gasten uit Herselt de startblokken uitvliegen. Het krachtsverschil op de ranglijst wordt nu wel op het veld in cijfers uitgedrukt en nog geen kwartier na de pauze leiden de bezoekers al met 1-4. De Beersenaren ondernemen nog verscheidene pogingen om de marge te verkleinen, maar na een schitterend uitgespeelde counter krijgt KFC Lentezon zo’n twintig minuten voor tijd ook de vijfde treffer te verwerken. Een keiharde dreun die de definitieve knock-out betekent. De wedstrijd brandt als een nachtkaars uit. Het geeft mij de gelegenheid om in alle rust van de fabuleuze tribune te genieten die, in tegenstelling tot het Belgische wegennetwerk, gelukkig wel fantastisch onderhouden is.

Rutger Baggerman
Rotterdammer en opgegroeid op de tribunes van de Kuip. Is sinds een bezoek aan Engeland helemaal idolaat van authentieke stadions en romantische sportparken. Verkiest steevast amateurvoetbal boven de Champions League.

Reageren is niet mogelijk.

0 %