West Ham United: lekker cryptisch
Supporters zijn klanten. En klanten moeten bereikt worden door een lokmiddel om ze bij een groter doel betrokken te laten voelen. Socios.com is een “crypto agency” die nu ook bij West Ham United zijn exclusieve Fan Token introduceert.
Supportersparticipatie als bedrijfsmodel
Het belastingparadijs Malta is de thuishaven van Socios.com. Het bedrijf gelooft dat zij “the missing link” heeft gevonden om banden tussen het management van voetbalclubs en zijn supporters te verbeteren.
Supporters gaan dus, door behulp van een door Chiliz blockchain aangedreven tokensysteem, echt zeggenschap verkrijgen binnen hun favoriete club. Voor de Londense club gezwicht is voor dit idee gingen eerder al Juventus, AS Roma, Galatasaray, PSG en Atlético Madrid voor de bijl.
Chiliz, Pokémon Go en een goede scheut naïviteit
Je koopt de fan token via de app van Socios voor slechts £1 per stuk en je bent al aardig op weg naar de bestuurskamer. Vervolgens worden je aangekochte tokens omgezet in chiliz, een soort bitcoin valuta, die je kan verhandelen met andere raadsleden. Je kan ook op “Token Hunt” gaan om je verzameling uit te breiden naar een maximum van vijftig stuks. Nu je half London doorkruist hebt als een doorwinterde Pokémon Go-speler sta je op het punt het verschil te maken. Elke token geeft je exclusief stemrecht tot wel zeer belangrijke beslissingen in de bestuurskamer.
Je kan nu knopen doorhakken zoals welke wedstrijd Socios zou moeten sponsoren. Een ander voorbeeld is welke speler de beste was tijdens die wedstrijd of welke speler er in het clubmagazine moet staan.
Elke keer wanneer je jouw stem laat horen, word je beloond met punten. Die kan je dan weer inruilen voor fantastische prijzen waar elke supporter een natte broek van krijgt. Zo kan je een speler ontmoeten en hem vragen stellen (let op: de vragen zijn op voorhand gekozen). Je kan een training bijwonen, zelfs een persconferentie! Kortom jouw stoutste dromen zijn net werkelijkheid geworden.
Tegenwind
Ondanks het initiatief om één te worden met de club, veroordeelt een coalitie van onafhankelijke supportersgroepen deze poging. Sinds 2016 moeten Engelse clubs hun supporters ontmoeten om clubzaken te bespreken volgens de richtlijnen van het “Department for Digital, Culture, Media and Sport”. Deze gestructureerde dialoog bevindt zich in de reglementen van zowel de EFL als de Premier League.
De “Football Supporters Federation” maakt deel uit van deze werkgroep van de overheid. Zij volgen de clubs op in heel Engeland.De reeks aanbevelingen die zijn gemaakt worden min of meer overgenomen door alle clubs. Ze bevatten principes hoe clubs en competities moeten samenwerken met supporters via open en democratische lijnen. Het Socios-model countert echter deze betrokkenheid door geld te vragen voor ronduit belachelijke voorstellen.
De illusie dat supporters bij bepaalde “topclubs” het verschil gaan maken leeft verder met het idee dat voetbal ooit terug zal keren naar Engeland.