Columns

Wereldkampioen

Schalke  BMG 099

Het Duitse voetbal is momenteel hot, of beter gezegd: heiss. Vorig jaar zomer werd Die Mannschaft in Brazilië op het, volgens sommige kenners, beste WK ooit op overtuigende wijze wereldkampioen met bij vlagen mooi en sprankelend voetbal. Ook in het Europese clubvoetbal is Duitsland de laatste jaren toonaangevend geworden. De Bundesliga is een voorbeeld voor het moderne voetbal.

In tegenstelling tot veel Europese topclubs hebben de meeste clubs in de Bundesliga een gezonde financiële huishouding. Vrijwel alle teams in de hoogste afdeling spelen hun wedstrijden in fonkelnieuwe stadions, meestal tot de nok toe gevuld. De gemoedelijke sfeer maar ook de relatief goedkope entree in de meeste stadions oefenen een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse voetballiefhebbers. Zo ook bij Borussia Mönchengladbach. Door de ligging, net over de grens bij Venlo, had Borussia altijd al een grote supportersschare in Limburg, en niet alleen door de staat waarin het betaalde voetbal in deze provincie zich momenteel bevindt. Maar behalve Limburgers vinden steeds meer buitenlanders hun weg naar Mönchengladbach.

In 2004 verruilden Die Fohlen hun Bökelbergstadion voor het splinternieuwe Borussia-park wat plaats biedt aan ruim 54.000 toeschouwers en afgelopen zomer besloot ik er een bezoek te brengen. Borussia speelde in de voorbereiding tegen Athletic Bilbao en verloor vrij kansloos met 1-3. Momenteel staat de club er in de competitie echter goed voor. Terwijl Bayern München een straatlengte voorsprong heeft geeft de derde plaats van Die Fohlen recht op deelname aan de Champions League. In 1977 speelde Borussia de finale om de oude Europacup I die werd verloren van Liverpool. Sindsdien is er wel een band ontstaan tussen de supporters van beide clubs, wat mooi tot uiting komt in het op loopafstand van het nieuwe stadion gelegen Fanhaus. Een absolute must-visit in combinatie met een bezoek aan Borussia-park.

Afgelopen zondag bezocht ik Borussia-park voor de tweede keer dit seizoen, ditmaal voor de competitie tegen Hannover 96. Het grootste verschil zat hem behalve in de weersomstandigheden in het aantal toeschouwers, ruim 49.000 tegen zo’n 18.000 bij de wedstrijd tegen Bilbao. Wederom gezeten op de Süd-tribune zag ik Borussia met 2-0 winnen maar viel de sfeer me toch enigzins tegen. Behalve het fanatieke gedeelte van de Borussia-aanhang op de tegenover gelegen ‘Nordkurve’ met louter staanplaatsen waren de rest van de stoeltjes voornamelijk bezet met bioscoopgangers…

Toch is een bezoek aan Borussia Mönchengladbach absoluut een aanrader. Zoals eigenlijk elk bezoek aan een voetbalwedstrijd in Duitsland. De polizei is er weliswaar overal aanwezig maar houdt zich afzijdig en grijpt alleen in waar nodig. Ook hierin is Duitsland eigenlijk wereldkampioen: een voorbeeld voor het moderne voetbal. Met het verdwijnen van stadions als de Bökelberg heeft het Duitse voetbal misschien veel van zijn charme verloren, gelukkig zijn de bier und bratwurst er nog steeds, net als de spijkerhesjes…

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %