FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Welkom in de hel van ECO

Sint-Maria-Oudenhove is bijna volledig ingesloten door Brakel en Zottegem. En als een van de uitzonderingen in het land is het ook officieel deelgemeente van beide grotere buren. Maar verder kunnen ze best hun slag wel trekken; ook op voetbalvlak. Voorbeeld daarvan is EC Oudenhove.

Twee stamnummers

De eerste wedstrijdjes in de gemeente waren er in 1942 wanneer Eendracht Club Oudenhove werd opgericht en stamnummer 3651 kreeg. Geen makkelijke tijden in volle oorlog en in 1946 trokken ze zich ook terug als lid van de Belgische voetbalbond. Het is onduidelijk of ze effectief stopten met voetballen. Want slechts enkele jaren later duikt dezelfde naam weer op.

In 1954 werd een Eendracht Club Oudenhove lid van de KBVB en kregen ze stamnummer 5770. De voetbalbond houdt 1954 ook aan als oprichtingsdatum, maar de ploeg zelf spreekt echter van 1953. Slechts zeven jaar na de vorige EC Oudenhove. Mogelijk bestaat er een link tussen de twee, maar die konden we niet meteen vinden. Als we de vergelijking met buurgemeente Sint-Goriks-Oudenhove zou het kunnen dat de ploeg nooit opgehouden heeft te bestaan.

Witte Kaproenen en KSV Sottegem

In die laatste ontstond immers in 1943 Witte Kaproenen Sint-Goriks-Oudenhove, of toch toen werden ze lid van de Belgische voetbalbond. Vriendschappelijk speelden ze echter al sinds 1941 enkele wedstrijden. Zij trokken zich ook in 1946 terug als lid van de KBVB, maar sloten zich echter aan bij hetzij lokale hetzij Katholieke voetballiga’s (sinds 1968 toch). Jaren later – in 2003 – werden ze opnieuw lid als Witte Kaproenen Sint-Goriks en kregen ze een nieuw stamnummer toegewezen.

De eerste paar weken/maanden speelde EC Oudenhove nog op een terrein achter een kerk, maar vrij snel werd er gewerkt aan een eigen stadionnetje nabij de OCMW gebouwen. Sinds 1954 speelt de club al en in al die jaren is het al enorm uitgebreid. Toch heeft Pijperzele niets van haar charme verloren. Ondanks enkel provinciaal voetbal gezien te hebben, lijkt het erop dat de toekomst verzekerd is. Zo sprong een fusie in 2020 met het naburige grote broertje KSV Sottegem nog af. De hel van ECO blijft dus bestaan.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %