ActueelInterviews

We spraken met: FeanOnline

In ‘We spraken met’ komen we in contact met websites en tijdschriften/magazines die voor én door supporters zijn gemaakt. In deze editie gaan we in gesprek met het Friese FeanOnline.

FeanOnline

Hallo heren, stel jezelf even voor. 

Wij zijn FeanOnline en zitten sinds 2007 bovenop het laatste nieuws over SC Heerenveen! Onze redacteuren zitten mooi verspreid over het stadion, van het staanvak van NieuwNoord tot aan de andere kant, waar FeanFan haar ‘home’ heeft.

Nieuw Noord 15 jaar (Foto: Jelle Zoetendal)

Sinds wanneer bestaan jullie al?

Een exacte oprichtingsdatum hebben we niet maar we zijn in 2007 begonnen met het publiceren van de eerste berichten, dus alweer twaalf jaar geleden. In het begin was dat echt houtje-touwtje maar in 2009 zijn we overgegaan op een CMS-systeem. Die berichten van toen zijn daarom nog altijd terug te vinden.

Waarom zijn jullie met de site begonnen?

In de tijd dat we met FeanOnline begonnen (rond 2007) waren er al meerdere fansites over SC Heerenveen maar was het qua nieuwsaanbod niet echt consistent. We dachten dat er wel behoefte zou zijn aan een website die al het nieuws rondom de club samenbrengt – vooral rond transferperiodes – en zo zijn we met twee redacteurs en een websitebouwer begonnen. Inmiddels werken we met een redactie van zo’n 15-20 man, die gedeeltelijk ook nieuws plaatsen op andere fansites. Het liefste houd je een fansite alleen runnende met ‘eigen’ fans maar als je altijd het laatste nieuws op je site wilt hebben, moet je concessies doen. Maar gelukkig kunnen we ook altijd terugvallen op een aantal  fanatieke redacteurs die ook twee-wekelijks in het Abe Lenstra Stadion zitten.

Hoe benaderen jullie de club? Kritisch? Puur voor het nieuws?

Onze insteek is: ‘positief waar het kan, kritisch waar het moet’. We zijn in onze berichtgeving veelal afhankelijk van andere media, maar brengen zowel de positieve als kritische berichten. In het begin waren we selectiever in wat we wel en niet publiceerden, maar tegenwoordig ontgaat ons vrijwel niets meer. Daarvoor komen mensen inmiddels naar onze site. We struinen regelmatig buitenlandse websites af voor nieuws rondom SC Heerenveen en hebben inmiddels ook een aantal eigen bronnen. Daardoor kunnen we zo nu en dan ook een transferprimeur brengen – dat geeft als fansite zijnde altijd wel een kick.

Zijn jullie, buiten de website om, actief voor de club?

Direct gezien niet maar indirect wel. Zo zijn er redacteurs die naast FeanOnline ook voor supportersmagazines schrijven. In het verleden hebben we ook enkele jaren supportersvereniging Nieuw Noord ondersteund als sponsor.

Hebben jullie contact met de spelers en/of de club?

We hebben goed contact met de communicatie-afdeling van de club en praten zo nu en dan met bestuursleden of technische staf. We zijn geen journalistieke organisatie maar via onze supporterspodcast Radio Camataru hebben we al een leuk aantal gasten (zoals Riemer van der Velde, Gerald Sibon, Jeffrey Talan) in de uitzending gehad en zo maken we toch ook een beetje ons eigen nieuws.

Wat is het mooiste moment dat jullie met de club hebben meegemaakt?

Dit zal voor de meeste supporters hetzelfde zijn: de finale van de KNVB Beker in 2009 tegen FC Twente. Onlangs was dat tien jaar geleden en hebben we via YouTube de volledige wedstrijd integraal opnieuw uitgezonden. Al met al duurde het bijna drie uur, maar het was prachtig om dat nog een keer te beleven! Toen Kalou die 2-1 bezorgde, leverde dat opnieuw kippenvel op! Heerlijk!

Wat vinden jullie de tofste awayday van het seizoen?

Binnen onze redactie zijn er niet heel veel die uitwedstrijden bezoeken. Als ik voor mezelf mag spreken vond ik De Graafschap-uit erg tof! Het is qua club, achterban en clubkleuren redelijk vergelijkbaar met Heerenveen. Bij De Graafschap is het allemaal nog net even wat authentieker met alleen een meter hoog hekje tussen de supporters en het veld. Bovendien zit het fanatieke vak naast het uitvak, dus dat levert altijd een mooi sfeertje op!

Hebben jullie een foto van jullie supporters die iedereen gezien moet hebben?

Ik heb wel een foto van dit moment, maar de video zegt zoveel meer. Dit zijn de supporters van Nieuw Noord 40 (!) minuten na afloop van PEC-thuis. Dit kenmerkt de harde kern die altijd achter SC Heerenveen blijft staan!

 

Een ander moment is het zingen van het Friese volkslied tijdens de bekerfinale.  Mede-supporter @HielkeSCH omschreef het laatst heel treffend: ‘Het moment waarop wij de finale feitelijk al beslisten.’ Wat voor Liverpool het You’ll Never Walk Alone is, is het Friese volkslied voor ons. Jong en oud zingen dan massaal mee!

Wat willen jullie verder nog kwijt?

We hopen dat onze volgers waarderen wat we doen: we brengen alle zin – en onzin – rondom de club ook al heeft het negatieve sentiment soms de overhand. We worden zelf ook niet blij van al het nieuws dat we plaatsen, maar kunnen als kritische fans onze ogen ook niet sluiten voor wat er in en rondom de club gebeurd. En oh ja, twijfel niet en verleng die seizoenkaart gewoon! Supporter ben je niet alleen in goede tijden, maar ook als het minder gaat.

Waarop kunnen de lezers jullie volgen?

We zitten op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.

Welke supporterssite wordt hierna aan het woord gesteld?

Ik ben wel benieuwd naar het verhaal achter www.pec.nu. Ze hebben nu een gloednieuwe website.

Dit is een verhaal in de serie We spraken met. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %