Interviews

We spraken met: ADOfans.nl

“De promotie naar de Eredivisie in 2003. Na zoveel jaren slechte resultaten, bestuursproblemen, financiële problemen en supportersproblemen….. in dat prachtige Zuiderpark-stadion, eindelijk promoveren, eindelijk iets echt positiefs, dat was magisch.”

ADOfans.nl, sinds 1998 actief op het Wereldwijd Web, is een Fanzine bij ADO Den Haag. ADOfans benadert de club op de meeste vlakken neutraal. Tenzij ze voelen dat hun onrecht wordt aangedaan. Naast dat ADOfans actief is op diverse sociale media steken zij ook daadwerkelijk hun handen uit de mouwen voor de club. Zo organiseerden zij meerdere acties omtrent van alles en nog wat. Er werd onder andere een inzamelingsactie gehouden om de kassahuisjes van het oude naar het nieuwe stadion te verplaatsen.

Voor de serie We spraken met interviewden we ADOFans.nl over hun oprichting, hun acties buiten de website om, hun tofste awaydays en hun mooiste moment bij de club.

Stel jullie zelf even voor:

Wij zijn ADOfans.nl en we onderhouden de site met zijn drieën. Marc, Marion en Remco zijn de namen achter de Fanzine.

Hoelang bestaan jullie al?

We zijn in 1995 begonnen met een Spelerverkiezing toen het internet nog net aan startte. In 1998 zijn we de domeinnaam adofans.nl gaan gebruiken. We wilden vooruitkijken. Met trots en respect naar de naam FC Den Haag terug kijken, maar in de wetenschap dat ADO Den Haag de nieuwe naam voor de nieuwe generaties supporters zou worden.

Waarom zijn jullie met de site begonnen?

Gewoon uit liefde voor de club. In die tijd was er nauwelijks internet. ADO leidde een zieltogend bestaan. Er was geen officiële site. Er was geen beschikbare geschiedenis voor de fans en voor actualiteit moest je op de krant wachten. Daar wilden wij verandering in brengen.

Hoe benaderen jullie de club? Kritisch? Puur voor het nieuws etc?

In het begin benaderen we nieuws rondom de club neutraal. Pas als we echt vinden dat de club onrecht wordt aangedaan, bijvoorbeeld door externe media komen we in actie om de naam van de club te verdedigen. Maar we zijn geen fok.nl en geen supportersvereniging. In principe kom je bij ons om AL het nieuws te lezen. Of het nou ‘waar of niet waar’ is.

Doen jullie buiten de site om dingen voor de club?

Door de jaren heen hebben we vaak supportersacties tijdens wedstrijden georganiseerd. Daarnaast proberen we positieve supportersacties te ondersteunen zoals een supporterstoernooi, of incidentele bijdrages voor leuke supportersinitiatieven. Steun aan zieke supporters of traditionele clubs in nood.  Onze mooiste blijvende acties zijn toch wel het verplaatsen van de kassahuisjes van het oude stadion naar het nieuwe. Hiervoor hebben we €30.000 bij elkaar geschraapt. En onze bijdrages aan het ADO museum en de fotobijdrages aan de fotowand in het stadion. Maar ook de plaatsing van de webcam toen het nieuwe stadion gebouwd werd.

Onderhouden jullie contact met de club en/of spelers van de club?

We hebben contact binnen alle geledingen. Maar we zijn vooral supporters. Met ADO hebben we alleen voor bijzonderheden contact. Dat is niet altijd soepel gegaan, maar sinds een half jaar zijn de verhoudingen en afspraken een stuk verbeterd.

In welk vak zitten jullie bij je club?

Vak Q, lange zijde van het nieuwe stadion

Mooiste moment met de club?

De promotie naar de Eredivisie in 2003. Na zoveel jaren slechte resultaten, bestuursproblemen, financiële problemen en supportersproblemen….. in dat prachtige Zuiderpark-stadion, eindelijk promoveren, eindelijk iets echt positiefs, dat was magisch.

Wat vinden jullie de tofste awayday?

Uiteraard is dat Feyenoord-uit. Altijd uitverkocht. Sinds een paar jaar ook weinig agressie meer en het is altijd mooi om 1200 Hagenezen de Kuip te horen overstemmen! In de jaren ’80 en ’90 was het Volendam uit. In de ‘vrije tijd’ waarin we op eigen vervoer eerst het dorp onveilig maakten en dan de hele lange zijde bezetten. Mooi!

Een foto van jullie supporters die iedereen moet hebben gezien: 

(Foto/ ADOfans.nl)

Deze foto maakte onze huisfotograaf tijdens Feyenoord – ADO Den Haag in 2009-2010 toen Danny Buijs in de 94e minuut de 2-2 voor de ogen van onze meegereisde supporters binnenschoot.

Wat willen jullie verder nog kwijt?

Laten we blijven strijden voor gras op de velden. Het blijft een schande dat een volksclub als Den Haag op kunstgras zijn wedstrijden moet spelen!

Waarop kunnen de lezers jullie volgen?

Allereerst natuurlijk op onze website. Maar wij zijn ook zeker actief op verschillende social media.

Welke fansite wordt hierna aan het woord gesteld?

Wij geven het woord graag aan het Fortuna Supporters Collectief: dat er maar meer groen geel in de Eredivisie mag spelen in de toekomst!

Dit is een verhaal uit de serie We spraken met. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

[Header via Pro Shots / Erik Pasman]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %