Columns

Waar is de route naar normalisatie in Nederland?

Het negatieve nieuws rondom uitsupporters stapelt zich op. Van onzinnige restricties, bange burgemeesters tot volledige verboden: de normalisatie in Nederland is ver te zoeken.

Frisse moed

Na iets meer dan twee maanden wachten gingen we in augustus weer eindelijk van start met zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie. Waar PSV, FC Twente en AZ al mochten proeven met de eerste Europese-uitwedstrijden, begon de rest van de competities iets later. Nieuwe uitwedstrijden stonden op het programma. Supporters van Eredivisieclubs konden na dertien jaar weer naar De Dijk in Volendam en aanhangers van KKD-teams konden nieuwe tripjes plannen naar Almelo, Zwolle en Tilburg.

Kom ook langs bij het supporterscongres 2022

Paniekvoetbal

Maar al snel werd de blijdschap ingeruild voor moedeloosheid. Burgemeesters begonnen plots uit angst te regeren en de supporters werden daar natuurlijk de dupe ervan. Begin september verkocht PEC Zwolle alle 500 kaarten voor het uitduel tegen FC Den Bosch, maar de burgemeester van ‘s Hertogenbosch (Jack Mikkers) besloot de dag vóór de wedstrijd dat alle supporters verplicht met de bus moesten afreizen. Honderden supporters zouden met de auto afreizen.

Volgende voorbeeld. VVV Venlo-supporters mochten 7 oktober met de auto naar Kerkrade en verkochten ook al een groot aantal kaarten, maar de gemeente Kerkrade heeft de supporters van VVV nu een verplichte buscombi opgelegd.

vak p van fc twente bij de wedstrijd tegen bursaspor

Opeenstapeling

De twee hierboven genoemde voorbeelden zijn maar een kleine greep uit de straffen en/of restricties die er zijn uitgedeeld door overheden of de KNVB. Hieronder alleen al een lijstje van wat er is uitgedeeld in de maand september:

 • Ajax – PSV (verbod)
 • FC Den Bosch – PEC Zwolle (restricties)
 • Almere City – Roda JC (verbod)
 • Go Ahead Eagles – Cambuur Leeuwarden (restricties)
 • Roda JC – VVV-Venlo (restricties)
 • RKC – Ajax (restricties)
 • ADO Den Haag – NAC Breda (verbod)
 • NAC Breda – ADO Den Haag (verbod)
 • Heracles Almelo – De Graafschap (verbod)
 • Spakenburg – Quick Boys (verbod)
 • PEC Zwolle (verbod willekeurig uitduel)
 • ADO Den Haag (alleen SCC-houders + half seizoen verplichte buscombi)

Pyroshow PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles

Angst regeert

Als je denkt dat de hierboven genoemde voorbeelden al krankzinnig genoeg zijn, dan pas maar op voor wat komen gaat. Want we zijn in Nederland niet een klein beetje de weg kwijt, maar we zijn echt volledig de weg kwijt. Hoofdcommissaris van de politie-eenheid Amsterdam, Frank Paauw, pleitte laatst in een brief voor een algemeen uitsupportersverbod. De reden was dat de politie te weinig capaciteit heeft om de wedstrijden nog in goede banen te leiden.

Dat de angst regeert in Nederland wisten we natuurlijk al lang, maar onze overheden en politie doen er nu echt alles aan om de hele reut dicht te timmeren zonder ook maar één supporter te betrekken in de besluitvorming. Waar is de route naar normalisatie in Nederland?

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %