Voetbal in BelgiëVoetbalderbys

Waalse derby tussen Standard Luik en Charleroi in massale chaos

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Tijdens de derby tussen Standard Luik en Charleroi staat de eer van het Waalse gewest op het spel. Van oudsher is Standard de grootste club van de twee en de rouches hebben dan ook al jarenlang niet meer in eigen huis verloren van de zebras. Sportief draait het dit seizoen echter voor geen meter bij Standard. Een unieke kans voor Charleroi om eindelijk weer eens de volle buit te pakken in Stade Maurice Dufrasne…

Stade Maurice Dufrasne

Terwijl we over de brug boven de Maas richting het Stade Maurice Dufrasne lopen komen de politiepaarden ons tegemoet. In de verte zien we onder massale politiebegeleiding de supportersbussen van tegenstander Charleroi aankomen. Aan alles is duidelijk dat het vandaag een ware derbyday betreft. Want hoewel de afstand tussen Standard Luik en Charleroi 80 kilometer bedraagt zien beide clubs elkaar als grote rivalen. Charleroi en Luik zijn de belangrijkste steden van het Waals gewest en deze stedenstrijd slaat over op het voetbal. Tijdens de wedstrijden tussen Standard Luik, van origine de grootste van beide clubs, en Charleroi staat de eer van Wallonië op het spel.

Toneel van vandaag is het fantastische Stade Maurice Dufrasne van Standard Luik. Befaamd om haar steile tribunes en prachtige ligging vlak aan de maas. Het stadion doet haar reputatie eer aan. Vanaf de overkant van de rivier bieden de open hoeken al een fantastische inkijk in het stadion. Ook binnen valt het niks tegen. Wij hebben kaarten op de derde ring maar door de unieke bouw van het stadion voelt het alsof we extreem dicht op het veld zitten. Het uitzicht naar de zijkant is ook genieten. Opvallend bij Standard Luik is namelijk dat aan beide kanten ultras zitten. Links van ons bevindt zich de fanatieke tribune met de Ultras Inferno en de Hell Side. Aan de rechterkant is de Publik Hysterik Kaos (PHK) te vinden, met vlak naast zich het uitvak. Dit betekent dat we de gehele wedstrijd kunnen genieten van 3 sfeervolle vakken. Je kan het slechter treffen.

Standard Addicts

Het voordeel van de drie verschillende sfeervolle vakken is dat we ook drie verschillende sfeeracties te zien krijgen. Eerst zijn het de bezoekers van Charleroi die een groot tekstdoek uitrollen voor het uitvak. Tribune Mambourg is er op te lezen. Bij de Ultras Inferno komt ook een tekstdoek te hangen. “Stay rude. Stay rebel. Stay Ultra”. Een heerlijke tekst die alles zegt over de mentaliteit van de supporters. Maar het allermooiste doek komt zonder twijfel van PHK. Een gigantisch doek met Standard Addicts, een PHK-piraat die een goede jonko opsteekt en twee andere figuren die van wat verboden middelen snoepen. De boodschap is duidelijk: verslaafd aan Standard Luik (en wellicht hier en daar nog wat extra stimulansen). Nadat de doeken verdwijnen is het tijd voor pyro. De Ultras Inferno zetten het hele vak boven hun tekstdoek in de fik en ook de uitsupporters uit Charleroi hebben wat fakkels meegesmokkeld. Bij beiden blijft de rook mooi hangen wat een gigantisch lekker beeld geeft. Stade Maurice Dufrasne is bedekt in een dik laagje rook.

Als de wedstrijd eenmaal gaande is, is er nog tijd voor enkele statements. De bezoekers uit Charleroi hangen een doekje op met “legalize pyro”; een boodschap die wij alleen maar kunnen ondersteunen natuurlijk. De Ultras Inferno nemen ondertussen afscheid van een overleden vriend (“Au revoir Pierre”). Bij PHK hangt een doek tegen de Covid Safe Ticket, de Belgische versie van de Coronacheck. Ook hangen er twee doekjes van FC Den Bosch. Eerder schreven we al over deze vriendschap en ook vanavond zijn de mannen van de Duketown Crew aanwezig. Ook buiten de fanatieke vakken komt er veel geluid van de tribunes. Het hele publiek is vandaag bloedfanatiek.

Woedende supporters

Op het veld gaat het echter al snel mis. Hoewel Standard Luik in de eerste twintig minuten de betere ploeg is, duurt het niet lang voordat de bezoekers toeslaan. In de 22e minuut scoort Shamar Nicholson, met masker op zijn neus, de 0-1 voor Charleroi. Het uitvak hangt massaal over de hekken om zo dicht mogelijk bij haar helden te komen. In de 37e minuut wordt de voorsprong verdubbeld en is het feest bij de zebra’s uit Charleroi helemaal compleet. Vervolgens wordt de wedstrijd voor de rust nog even opgeschrikt door een eenzame pitch invader. Zonder enige gezichtsbedekking betreedt een, op het eerste oog, zeer verwarde man het veld om de netten van het doel te controleren. Vervolgens leidt een speler de supporter met harde hand van het veld af. Terwijl de steward het werk overnemen wijst de supporters (gek genoeg gekleed in een trainingsbroek van Atletico Madrid) onder gejuich van het publiek nog een paar keer naar zijn hart. Na deze opvallende en verwarrende verwarring is het tijd voor rust.

In de rust is de spanning van de gezichten van de supporters af te lezen. Het leidt zelfs tot enkele onderlinge opstootjes. Iedereen voelt aan dat de eerste goal na de rust beslissend is. Een aansluitingstreffer en een gelijkspel is nog haalbaar. Een 0-3 betekent dat er een vernedering in de lucht hangt. Het wordt scenario nummer twee. Na een klein uur scoort de man met het masker wederom en viert dit uitgebreid voor het oog van de thuissupporters. Die zijn laaiend. Al dertien jaar is Standard Luik in eigen huis ongeslagen tegen Charleroi. Een reeks die nu vrijwel zeker op vernederende wijze ten einde gaat komen.

De supporters laten hun onvrede duidelijk merken. Ze steken fakkels en rookbommen af en werpen deze vervolgens allemaal het veld op. Begeleid door hard gefluit wordt de spelers duidelijk gemaakt wat de supporters van hun prestaties vinden. Het veld wordt bedekt in een dikke laag rook. De scheidsrechter heeft geen andere keuze dan de wedstrijd voor tien minuten te staken.

Vertrek van de ultras

De supporters zijn echter nog niet tevreden. Het is duidelijk dat zij nog één doel voor ogen hebben. Deze vernedering gaat niet uitgespeeld worden. Er móét een statement gemaakt worden. Op nog twee verschillende momenten worden er fakkels en/of rookbommen op het veld gegooid. Op beide momenten rent de keeper, terwijl het spel gewoon doorgaat, naar het stuk vuurwerk om het hoogstpersoonlijk weer over de boarding te smijten. Hierna besluit PHK om bij wijze van statement te vertrekken. Ze halen de doeken weg en het hele vak stroomt leeg. Niet veel later volgt Ultras Inferno het voorbeeld van de overkant. Wij blijven achter in een stadion waar het enige geluid nog komt vanuit het massaal feestvierende uitvak.

Volkswoede

Toch voelen we aan alles dat dit verhaal nog niet is afgelopen. De supporters zullen vast niet naar de kroeg zijn vertrokken om daar verslagen en rustig naar de resterende minuten van de wedstrijd te kijken. In de 88e minuut zien we plots beweging in de hoek links van ons. Er klinkt veel geluid en iedereen vliegt naar de zijkanten van de tribunes om te zien wat er gaande is. Even later zien we het veld bedekt worden met fakkels en rook. De scheidsrechter besluit direct om de wedstrijd definitief te staken. De supporters hebben zich met 200 man verzameld in de hoek van het stadion en nadat het doel van de afgefloten wedstrijd is behaald breken ze door het hek en betreden ze massaal het veld.

Enkele supporters gaan het gesprek aan met de spelers en andere gaan bij gebrek aan beter maar door richting het uitvak om daar nog wat frustratie uit te leven. Terwijl sommige van de spelers rustig meelopen in de richting van het Charleroi-vak, worden daar nog wat voorwerpen en fakkels het vak in gesmeten. Pas als de supporters het genoeg vinden en zich langzaamaan terugtrekken naar de uitgang van het stadion komt de politie langzaam in actie. Zo te zien wordt er geen enkele arrestatie verricht. Als iedereen eenmaal het stadion weer uit is volgt nog een poging om het hoofdgebouw te bestormen. Het voelt alsof heel Standard Luik is ontstoken in een massale volkswoede.

Zo komt er langzaamaan een einde aan een hete avond. De gevolgen van deze derbyday zullen nog lang gevoeld worden. De Belgische bond heeft dankzij deze wedstrijd en de derby tussen Beerschot en Royal Antwerp de beslissing genomen om uitsupporters te verbieden in heel België. Standard Luik heeft daarnaast nog eens de verkoop van sfeervakken stopgezet, terwijl de supporters juist oproepen tot een complete boycot  door alle supporters. Het was al met al een Waalse derby die de supporters van beide clubs niet snel zullen vergeten.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %