Columns

Voor het wippen moet je nadenken

Voor alle duidelijkheid: ik ben een gezegend mens. Een gezonde dochter en zoon. Uit pure liefde gemaakt. Veel mensen zouden het willen hebben, maar kunnen het om verscheidene redenen helaas niet krijgen. De liefde voor mijn kinderen voel ik elke dag. Alsof ik iedere dag het winnende doelpunt mag maken voor Vitesse in de allerlaatste seconde van de Champions League finale. Elke dag ben ik kampioen!

DE vraag

‘Ach de liefde, daar zouden ze een nummer over moeten maken’, Theo Maassen sprak ooit deze woorden. Vroeg of laat ga je uiteindelijk toch een keer voor de bijl. Je valt als een blok voor iemand en voor die iemand heb je veel over. Tijdens de eerste date met mijn vrouw sprak ik wel uit dat Vitesse een belangrijke rol in mijn leven vervuld. Daar loog ik niets aan. Wel blij dat ik dit uit heb gesproken, ik kan er altijd op terug vallen.

Zij: ‘Moet je nu alweer naar Vitesse?’.
Ik: ‘Euh ja, dat heb ik je toch al vanaf het eerste moment gezegd?’.

Game, set and match voor mij. Dus gratis tip mannen. Schrijf hem op en doe er je voordeel mee. Liefde gaat over in houden van, houden van gaat over in samen op vakantie gaan en van op vakantie gaan komt samenwonen. Woon je tevreden samen een paar jaartjes, dan komt DE onvermijdelijke vraag vanzelf ter sprake. Die ene vraag waar je als man zijnde even van in de war doet geraken: ‘Word het niet eens tijd om te kijken of we een kindje kunnen maken?’.

Planning

Vreemd, wippen voor voortplanting in plaats van wippen voor de lol. Alsof je van een trapveldje met vrienden word geplukt terwijl je wat stond te lanterfanten met de bal en nu ineens de beslissende pingel voor volk en vaderland erin moet jassen. Een ander soort druk zeg maar. Kijk, ik ga nu niet zeggen dat je je agenda naast het bed moet leggen. Echter kun je wel op je vingers natellen dat als je moet gaan presteren en het lukken zou, er ongeveer negen maanden later de ‘cup met de grote oren’ uit komt rollen. Of misschien win je de dubbel en zelfs een enkeling wint de treble. Bij het maken van mijn dochter en zoontje dacht ik niet na. Ja, ik dacht wel na maar met iets anders dan mijn hersenen. Daar was immers het bloed al uit weggetrokken.

De eerste consequentie van dat niet goed natellen bij mij is dat tegen het einde van de competitie ik weleens een belangrijke wedstrijd moet overslaan omdat de ‘de K.N.V.B.-beker’ zijn verjaardag viert. De tweede consequentie van dat niet goed natellen bij mij is dat ik aan het begin van de competitie wellicht een mooie Europese awayday moet missen omdat ‘Supercup’ haar verjaardag viert.

Ik moet mijn ook vrouw wel eren in dezen: bij de bekerfinale van 2017 kon ik aanwezig zijn omdat we de verjaardag van onze ‘K.N.V.B.-beker’ de dag ervoor vierde. Uitgerekend dat Vitesse op precies de verjaardag van mijn zoon de eerste prijs ooit uit de clubhistorie pakt. Bizar. De ochtend van de eerste verjaardag van mijn ‘Supercup’ heb ik gemist. Derde voorronde Europa League Southampton away. Mooier krijg je het bijna niet in het Vitesse universum.

Schrijft u dus weer mee mannen? Waar het kan zou je misschien een hoofdpijntje kunnen simuleren. Dit omdat dat clubagenda technisch iets beter uitkomt. Al begrijp ik heel goed dat die agenda abrupt vergeten is als je liefde in minimalistische kledij je het hof maakt.

Geboorte(plaats)

Toegegeven, ik maak het mezelf niet makkelijk. Ik woon precies tussen Arnhem en Nijmegen in. Als de belangrijke pingel benut is volgt namelijk de volgende fase. Kamertje gereed maken, kleertjes kopen en mee gaan naar de controles om te zien of alles in die groter wordende voetbalbuik van je vrouw goed gaat. Dan volgt er een belangrijke vraag: ‘Mocht het niet lukken om thuis te bevallen, waar wilt u dan het kindje geboren laten worden?’. Hier was ik wel op voorbereid. Binnen een seconde antwoord ik resoluut ‘Rijnstate’. Zoals jullie wel zullen begrijpen is dat het ziekenhuis in Arnhem. En zo geschiedde. ‘K.N.V.B.-beker’ en ‘Supercup’ zijn helaas niet volgens onze wens thuis geboren, echter staat er nu op hun paspoort wel voor het leven ‘Arnhem’ als geboorteplaats. Papa is trots.

De geboorte van je kind is als een horrorblessure bij je vrouw. Veel bloed en pijn bij je teamgenoot. Het enige wat je kunt doen is als een volleerd fysiotherapeut haar een rugmassage geven. Ook samen aan teambuilding doen in de vorm van opbeurende woorden is nooit weg. De beloning is enorm. De geboorte van je kind is namelijk geweldig, tegelijkertijd staat je favoriete café wel in de fik…

Krijg je prijs na die zware wedstrijd (meestal met een hele lange verlenging) eindelijk in je handen, dan blijf je die trofee alleen maar zoenen. Mede supporters als je schoonouders, eigen ouders en vrienden en vriendinnen delen mee in de feestvreugde. Magisch!

Opvoeding

Code onder de Vitesse supporters is dat je je kind eerst aanmeld bij de Kidsclub. Vervolgens volgt inschrijving in de desbetreffende geboorteplaats van je trofee. In deze volgorde dus en niet andersom! Opvoeding zit hem in kleine dingen. Pasjes van de Kidsclub goed bewaren, ieder jaar trouw de contributie aftikken enz.

Een slaapliedje is het clublied zingen. Verhalen vertellen doe je over de belangrijkste wedstrijden en mooiste doelpunten uit de clubgeschiedenis. Je kind geeft je wel geregeld een gele of rode kaart. Een plasluier is een gele kaart. Een poepluier is de rode kaart. Een schorsing van meerdere wedstrijden is als de poep langs de luier loopt en in de romper trekt of het eten op de achterbank van de auto eruit komt. Geen advocaat die je vrij kan pleitte bij de tuchtcommissie.

Communie

Is de opvoeding goed aangeslagen dan volgt er uiteindelijk de communie. Mijn kinderen zijn nog te jong voor de communie, wel heb ik ideeën over hoe deze eruit moet komen te zien. ‘K.N.V.B.-beker’ of ‘Supercup’ de tribune van Kathedraal GelreDome met gesloten ogen laten betreden op mijn arm. Sjaaltje om de nek. Papa zoekt naar de juiste stoeltjes en dan de ogen open laten doen. Hopelijk is daar dan de eeuwige verliefdheid op je club. Meer kun je niet doen. Je hebt alles eraan gedaan om de opvoeding te laten doen slagen.

Succes mannen!

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %