Voetbal in Nederland

Volendam bloeit weer op

FC Volendam bloeit weer op! De fanatieke supporters zijn weer aanwezig en de club presteert beter dan voorheen. Het stadion, midden in een woonwijk, is een aanrader voor de liefhebber van lokale voetbalcultuur.

Bijnaam De Heen en Weer is natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Toch is het inmiddels alweer meer dan tien jaar geleden dat Volendam voor het laatst in de Eredivisie speelde. In 2018 en 2019 eindigde het team respectievelijk op de 14e en 15e plek.

Onrust

De afgelopen seizoenen viel een boycot en onrust binnen de club samen met jarenlange matige prestaties. Hierdoor liepen de supportersaantallen flink terug. De supporters waren ontevreden met het bestuur. Na de komst van Wim Jonk en zijn team is Volendam weer opgebloeid.

De Pé Side, voormalig harde kern, nam voorheen plaats achter het doel, maar tegenwoordig zijn de fanatieke supporters van Volendam te vinden op de lange zijde in de hoek daarnaast. De Hekside Maffia vult de uitvakken weer als voorheen. De afgelopen twee seizoenen ging het een stuk beter met de club. Dit jaar komt Volendam steeds meer dichterbij promotie, aangezien ze al het hele seizoen bovenin meedoen.

’t Skip

Voor het bestuur van Volendam is een nieuw stadion belangrijk als ze de ambities willen vervullen. Eind 2021 kwamen er plannen naar buiten voor een nieuw onderkomen aan de rand van het dorp. Ook buurmannen RKAV Volendam en EVC zouden mee verhuizen.

Voor stadion ’t Skip, wat er volgens de tekeningen daadwerkelijk uit zou moeten zien als een schip, wordt er gedacht aan 10.000 plaatsen. Dit is ongeveer een kwart meer dan het huidige Kras Stadion.

Stadion in een woonwijk

Zolang ’t Skip nog niet is gebouwd, kunnen we nog genieten van het huidige onderkomen van Volendam. Het KRAS Stadion bevindt zich op zo’n tien minuten afstand te voet vanaf het centrum. De lichtmasten zie je al gauw opduiken als je de kroeg verlaat. De tribunes liggen pal langs een woonwijk. Men heeft het vaak over de ligging van De Adelaarshorst of het Cambuurstadion, maar dit stadion in Volendam heeft minstens zo’n mooie locatie.

FC Volendam, afkomstig uit een dorp met 22.000 inwoners, is één van de weinige clubs in Nederland die zich een professionele dorpsclub kan noemen. Een club waar duizenden supporters lopend of met de fiets naar het stadion gaan om hun locale voetbalclub te supporten. Het is druk op de straten als de lichtmasten branden en de wedstrijd bijna begint!

Drukke avond

Dat het beter gaat in Volendam, is ook op de tribunes te merken. Meer dan 5.000 man bezoeken de topper tegen FC Emmen. Beide lange zijdes zitten zo goed als vol. Het vak van de fanatieke supporters van Volendam is volledig uitverkocht.

Ondanks de massale steun blijft het resultaat op het veld uit. Het wordt een rampavond voor de thuisploeg. Na twee minuten ligt de 0-1 in het netje en na 29 minuten spelen is het verschil al vier. Enkele supporters verlaten het stadion. De ploegen gaan met 1-4 de rust in, maar een sterkere tweede helft brengt niet het gewenste resultaat. De Volendammers glijden uit en zien Excelsior met 2-5 naar huis gaan.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %