Columns

Voetbalgogme

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Tegenwoordig zijn we verwend. Een biljartlaken is het enige wat we nog accepteren in de Eredivisie. Een biljartlaken is de standaard. Jaarlijks is er een verkiezing van beste veld onder de aanvoerders van alle Eredivisie clubs en steevast is de 1ste prijs voor het prachtige veld van Feyenoord. Onderaan in de verkiezing eindigen altijd de plastic matten, puur voetbalgogme. Eerlijk is eerlijk, ikzelf ben al jaren geleden gestopt als voetballer, fervent Vitesse supporter, maar een keertje een paar balletjes schieten op doel in De Kuip op die mat… Ik zou dat aanbod zeker accepteren.F.C. Utrecht – Ajax van afgelopen januari was een ander verhaal qua veld. ‘Toendra’, ‘woestijnveld’ en ‘zandbak’ waren termen die ik veelvuldig voorbij zag komen op social media. Dat de wedstrijd ook nog eens eindigende in een 0-0 schoot natuurlijk helemaal in het verkeerde keelgat voor de supporters van de Amsterdammers. Duidelijke hotseknots ballen omdat het veld niet egaal was, het vele zand zorgde ervoor dat de bal stroef liep. De volgende dag maakte F.C. Utrecht bekend dat er direct begonnen was met de aanleg van een nieuwe grasmat in stadion Galgenwaard. Veelvuldige reactie op social media was: ‘Had dit niet al in de winterstop kunnen gebeuren?’.

Zandbakveld

Het ‘zandbakveld’ van F.C. Utrecht deed me terugdenken aan een anekdote van de toenmalige trainer van het inmiddels ter ziele gegane H.F.C. Haarlem. Culttrainer Barry Hughes vertelde namelijk ooit dat als Ajax op bezoek kwam aan de Jan Gijzenkade, het veld niet gemaaid werd tijdens de week naar de wedstrijd toe. Puur omdat Ajax het van snel spel moest hebben en een korte mat hierbij enorm hielp. Door het gras lang te laten groeien liep de bal net zoals op het ‘zandbakveld’ bij F.C. veel stroever. In het voordeel dus van de thuisspelende ploeg.

Vitesse speelde een paar seizoenen geleden een inhaalduel in Den Haag tegen A.D.O. De grasmat van die partij staat in Arnhem nog steeds bekend als het ‘aspergeveld’. Theo Janssen betrad het veld voor de wedstrijd en wilde direct de bus weer in om lekker naar huis te gaan. Normaal voetballen was onmogelijk.

In alle gevallen is de scheidsrechter degene die beslist of een veld voldoet aan de eisen om te spelen. Daarbij is het ook zo dat de natuur invloed kan hebben op een wedstrijd, want sneeuw, regen of wind kunnen op een goed goede grasmat ook voor problemen zorgen. En soms is het gewoon een slimmigheidje van de thuisspelende ploeg, puur voetbalgogme.

[Foto via ProShots / Stanley Gontha]

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %