Columns

Voetbaldieren moeten met de vee-expres

00484114

Na een week hard zwoegen voor de baas is het dan eindelijk weer zover, het is weekend. Die frustrerende interlandweek hebben we ook weer gehad en dus is het tijd om ons weer bezig te houden met wat er echt toe doet: competitievoetbal. De competities naderen hun ontknoping en de kampioenen en degradanten zullen snel bekend zijn. Dit is dan ook de periode waarvan je als fan zijnde niets wilt missen. Zowel uit als thuis wil je erbij zijn om jouw ploeg naar drie punten te schreeuwen. Vooral de uitwedstrijden zijn mooi. Het gevoel van saamhorigheid in het kleinste vak ergens in de nok van een vreemd stadion. Een klein vak met allemaal hetzelfde doel, je ploeg naar de drie punten schreeuwen. Voor de echte voetbaldieren onder ons is dit de mooiste periode van het jaar, maar zoals het altijd met dieren gaat en dus ook met voetbaldieren moet je dan wel een kaartje kopen voor de vee-expres.

En met de vee-expres bedoel ik de combiregeling die we in Nederland kennen. In negen van de tien gevallen is het ten strengste verboden om op eigen gelegenheid je club te ondersteunen in uitwedstrijden. Steden waar je op elk gewenst tijdstip kunt komen hoe je maar wilt en wanneer je maar wilt, zijn op dagen dat je club daar speelt onneembare vestingen geworden. De enige manier om er te komen is door middel van een combi. Het is ook de reden dat veel fanatieke fans afhaken en liever in de kroeg gaan kijken, doodzonde. Is dat nou vrijheid? Ik vind dat iedereen in staat moet zijn om op welke manier dan ook naar wedstrijden te gaan. De een wil eerst ergens rustig een biertje drinken, de ander wil vijf minuten voor de wedstrijd pas aan komen kakken en weer een ander maakt er het liefst een weekendje weg van. Maar door de combiregeling is dat allemaal onmogelijk. Je moet je uren voor de wedstrijd alvast melden bij het stadion of een ander vooraf bepaalde plek. Daar wordt je in een trein of een bus gestopt en die vervoert je naar het stadion waar je ploeg die dag speelt. Bij aankomst stap je uit en mag je direct plaatsnemen in het uitvak. Vervolgens kun je daar wachten tot er wordt afgetrapt en na negentig minuten herhaalt zich dit en kun je weer terug naar waar je vandaan komt.

Natuurlijk is die combiregeling ingevoerd omdat er altijd idioten bij zitten die zich niet kunnen gedragen op vreemde bodem. Maar is dat een reden om dan iedereen maar als vee te behandelen? Is het niet een veel beter plan om die mensen die zich misdragen zo te behandelen en de echte voetbaldieren met rust te laten? Je ziet dat het in landen als Duitsland en Engeland wel kan. Natuurlijk zijn er daar ook mensen die zich misdragen. Maar door daar goed en hard tegen op te treden zijn daar geen combiregelingen nodig. Bij de mooiste wedstrijd die ons land kent, de klassieker tussen Feyenoord en Ajax zijn zelfs al jaren geen uitsupporters meer welkom. Komt dat omdat alle supporters van Feyenoord en Ajax idioten zijn? lijkt me niet. Ik weet honderd procent zeker dat wij in Nederland ook zonder combiregeling kunnen. Bij voetbal horen ook uitsupporters, anders is de wedstrijd niet compleet. De klassieker is al jaren zijn charme kwijt door deze belachelijke sanctie en wie weet raken nog meer wedstrijden hun charme kwijt omdat het steeds minder aantrekkelijk wordt om je club nog achterna te reizen.

Bij Europese wedstrijden bestaan geen combi’s en dat gaat op een enkele uitzondering na eigenlijk altijd goed. En dat zal in de Eredivisie niet anders zijn. Het zal negen van de tien keer goed gaan en het zal vast ook wel een keer fout gaan. Maar om nu alle fans die enorm veel clubliefde hebben daar bij voorbaat alvast voor te straffen is belachelijk. Iedereen heeft recht op voetbal en iedereen heeft recht om dat op zijn of haar manier te beleven. Het is aan de overheid om de idioten ertussen uit te halen en aan te pakken. En niet om elke voetbalsupporters als idioot te zien en iedere voetbalsupporter te straffen zoals nu het geval is.

(foto via Peter Lous / Pro Shots)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %