ActueelVoetbalshirts

Voetbal en bier – een goudgele combinatie

Voetbal en bier. Voor veel voetballiefhebbers gaan deze net zo natuurlijk samen als ‘ying en yang’, peper en zout en Bassie en Adriaan. Voor ons artikel over bijgeloof hebben wij jullie gevraagd naar jullie belangrijkste wedstrijdrituelen. Met stip op nummer één (en dan een hele tijd niets): BIER!

In een zomerperiode met weinig voetbal is dit een mooi moment om ons te verdiepen hoe bier(sponsors) invloed hebben op het voetbal. We doen dat aan de hand van een top elf van stadions, competities en meest opvallende shirts van bekende en minder bekende biermerken. Daarmee zijn we zeker niet compleet en ook de volgorde is absoluut betwistbaar. Laat vooral jouw smaakpupillen leidend zijn in de keuze (van clubs en bier).

11. Sagres (Benfica)

Het enige biermerk in deze top elf dat de achterzijde van het shirt siert. Sagres behoort tot de grootste biermerken in Portugal en een heerlijk Portugees bier. Sagres is vanaf het seizoen 2009-2010 zichtbaar op de achterzijde van het knalrode shirt van de Portugese topclub Benfica.

De samenwerking tussen Sagres en Benfica, direct bij de start al vastgelegd voor een periode van twaalf jaar en daarna verlengd, blijkt een succesvolle. Sinds de start van de sponsoring heeft Benfica al zeven landstitels en negen bekers gewonnen. Grote spelers als Bernardo Silva, João Félix, Jan Vertonghen en recent Orkun Kokcü en Ángel di Maria dragen met trots het shirt van de Adelaars met daarop Sagres aan de achterzijde.

10. Greene King Abbot Ale (Ipswich Town FC)

Greene King, de grootste brouwerij van het Verenigd Koninkrijk, is in de seizoenen 1994-1995 tot en met 2000 – 2001 shirtsponsor van Ipswich Town FC. Greene King stapt op dat moment in bij een Premier League club maar al na één seizoen degradeert Ipswich Town naar het Championship. De periode in het Championship duurt vijf jaar. In het laatste seizoen met Greene King Abbot Ale op het shirt promoveert Ipswich Town opnieuw naar de Premier League.

Ipswich Town FC Greene King Abbot Ale

Het unieke uitshirt van Ipswich Town FC seizoen 1997 – 1998 (foto: www.sportus.nl)

Greene King blijft actief betrokken bij het voetbal en sponsort diverse clubs, waaronder Norwich City en Cambridge United en veel lokale (voetbal)clubs.

Ipswich Town, de club die ooit van zich liet spreken door in 1981 de finale van de Europacup III te winnen van AZ. Verder kent de club een bescheiden historie en spelen zij de laatste jaren hun wedstrijden voornamelijk in League One, het derde niveau van Engeland. In het seizoen 2022-’23 heeft de club toch weer een promotie te pakken naar het Championship. Een mooi moment voor Greene King om weer in te stappen?

9. Grolsch Veste (FC Twente)

Bierbrouwerijen zijn flink actief betrokken bij onze nationale voetbalclubs. Helaas niet zichtbaar op de shirts maar wel met goede en zichtbare partnerships. Het Belgische bier van Jupiler is bijvoorbeeld jarenlang naamgever geweest van de eerste divisie, de Jupiler League.

De meest opvallende is echter Koninklijke Grolsch uit Enschede. Dit wereldwijd bekende bier is inmiddels in handen van het Japanse Asahi Group Holdings, maar heeft nog steeds een duidelijke roots in Enschede en omstreken.

De historische relatie tussen FC Twente en Grolsch gaat al ver terug tot in de jaren ’60. Vanaf dat moment is er al een mooie verbinding tussen club en bierbrouwer. Vanaf de opening van de Grolsch Veste in 1998 draagt het stadion de naam van de bierbrouwer. Het absolute hoogtepunt voor stadion en club is het binnenhalen van de eerste en enige landstitel in het seizoen 2009-2010. De Grolsch Veste blijkt een ware vesting en met een sterk collectief met spelers als Boschker, Nkufo, Brama, Ruiz en Theo Janssen weet succestrainer Steve McClaren de schaal naar Enschede te halen.

Grolsch VesteFC Twente Grolsch

De Grolsch Veste op een Europese avond

In 2019 heeft Grolsch de samenwerking met FC Twente, en daarmee de naamgeving voor het stadion, voor een periode van tien jaar verlengd. “Met het verlengen van de samenwerking in 2019 voor maar liefst tien jaar geven we aan dat we vertrouwen hebben in elkaar en in een gezamenlijke toekomst. We hebben, als goede noabers van elkaar, de intentie om de club – samen met de fans – te blijven steunen, in goede en minder goede tijden. Als iconen van deze prachtige regio zien we veel mogelijkheden om samen op te trekken en elkaar te versterken”. Het zijn de woorden van Jacco Potkamp, Directeur Verkoop bij Koninklijke Grolsch.

FC Twente en Grolsch mogen dan ook niet ontbreken in deze top elf.

8. Löwenbräu (1860 München)

Cultclub 1860 München mag natuurlijk niet ontbreken in deze top elf. ‘Vaantje’, oftewel Gerald Vanenburg, is ongetwijfeld de grootste speler die het  shirt van deze mooie cultclub heeft gedragen. Het lokale biermerk Löwenbräu maakt het shirt helemaal af. Een collectors item voor de liefhebber.

1860 MünchenLöwenbräu cultclub

Het shirt van cultclub 1860 München (foto: www.vintagefootballshirts.com)

Sportief mag 1860 München dan misschien het kleine broertje zijn van stadsgenoot en ‘Rekordmeister’ Bayern München. Maar de cultclub blijft een begrip in het Duitse voetbal. Ook nu de club niet langer de Allianz Arena deelt en weer in het oude Grünwalder Stadion speelt. Al is het in de 3. Liga.

Löwenbräu vergaat het ondertussen een stuk beter en na wat overnames is de bierbrouwer onderdeel van InBev. Met name de export naar Amerika is exponentieel gegroeid en in de VS is dit Duitse biermerk enorm populair. Löwenbräu is daarnaast actief verbonden aan de Oktoberfesten en daarmee is de cirkel met München weer rond.

7. Holsten (Tottenham Hotspur)

Het Duitse biermerk Holsten (Brauerei AG) uit Hamburg verlaat de landsgrenzen om in 1983 shirtsponsor te worden van het Londense Tottenham Hotspur. Gedurende 2 periodes (1983 – 1992 en 1999 – 2002) is in helderblauwe letters de naam van de Duitse bierbrouwer goed zichtbaar op het witte shirt van The Spurs.

Tottenham HotspurHolsten Europacup III 1984 UEFA Cup

Thuisshirt van Tottenham Hotspur waarin de Londense club in 1984 de Europacup III wint (foto: www.sportus.nl)

The Spurs en bier is sowieso in alle opzichten een succesvolle combinatie. Het nieuwe Whitehart Lane, geopend in 2019, is het stadion met het meest ingenieuze en snelste tapsysteem ter wereld. Tijdens wedstrijden kunnen  10.000 biertjes per minuut worden getapt en daarmee een miljoen per wedstrijd. Niet traditioneel zoals wij gewend zijn, maar via de onderkant van het glas. En dat razendsnel in slechts 8 seconden.

Tottenham Hotspur wint, met Holsten op het shirt, in 1983 – 1984 de UEFA Cup en in het seizoen 1990 – 1991 de FA Cup in de finale tegen Notthingham Forest. Paul Gascoigne, Glenn Hoddle en Gary Lineker zijn enkele van de grote spelers die in het witte shirt met Holsten hebben gespeeld.

De allergrootste speler ooit in het witte Holsten shirt? Diego Maradona. Zonder dat hij ooit één officiële minuut voor The Spurs heeft gespeeld. Op 1 mei 1986 speelde Tottenham Hotspur een ‘testimonial’ tegen Internazionale uit Milaan. Een wedstrijd ter ere van Maradona’s boezemvriend Ardiles. Slechts een paar uur voor deze wedstrijd speelde Maradona nog een interland met Argentinië tegen Noorwegen. The Spurs wonnen, met Maradona met rugnummer 10, de wedstrijd met 2-1.

6. Peroni (Napoli)

Het bruggetje via Maradona van Tottenham Hotspur naar SSC Napoli is al snel gemaakt. Ook Napoli heeft een aantal jaar een biersponsor op het shirt, het lokale biermerk Peroni. Nog ver voor het tijdperk dat Peroni Nederland verovert, prijkt deze biergigant op het azuurblauwe shirt van de Napolitano.

NapoliMaradona Peroni

Thuisshirt Napoli seizoen 2000-2001 (foto: www.e-napolistore.it)

Het is de periode 1998 – 1999 tot aan het seizoen 2002 – 2003. Na de absolute gloriejaren onder leiding van Maradona, is de club in deze periode ver afgezakt en begint het ‘Peroni – tijdperk’ zelfs in de Serie B. Heel even keert Napoli terug in de serie A om het seizoen daarna weer te degraderen. Napoli is op dat moment hard op weg naar een faillissement. Reden misschien wel voor de fans om nog een extra Peroni te nemen om het verdriet weg te drinken.

Toch blijft het azuurblauwe shirt van Napoli, met daarop Peroni als sponsor, een absolute ‘eye-catcher’. Misschien wel omdat dit de Napolitano herinneren aan zware tijden en daarmee de huidige successen nog mooier maken.

5. Newcastle Brown Ale (Newcastle United)

Newcastle United heeft een lange historie met biersponsors. Het lokale Newcastle Brown Ale is vanaf het seizoen 1990 – 1991 tot aan het seizoen 1999 – 2000 trotste hoofdsponsor van de ‘Magpies’. In de jaren tachtig zijn achtereenvolgens de lokale brouwerijen Newcastle Breweries, Greenall’s Beers en McEwan’s Lager zichtbaar op de zwart-wit gestreepte shirts. Newcastle Brown Ale, dat slechts één soort bier met een karakteristieke bruine kleur op de markt heeft gebracht, is gedurende tien seizoenen met een uniek logo zichtbaar op de shirts.

Tot sportieve successen leidt deze sponsoring niet. Het bereiken van de FA Cup finale in het seizoen 1998 – 1999 onder leiding van manager Ruud Gullit is een spaarzaam hoogtepunt in deze periode. Toch dragen veel grote spelers het mooie zwart-wit gestreepte shirt met daarop Newcastle Brown Ale.

Newcastle UnitedNewcastle Brown Ale

Het klassieke zwart-wit gestreepte shirt van Newcastle United (foto: www.oldfootballshirts.com)

Andy Cole, Stuart Pearce, Les Ferdinand en David Ginola zijn enkele grote spelers die periode in het shirt van de Magpies. Er is er echter maar één die daar ver bovenuit sprint. Alain Shearer, all-time topscorer van de Premier League, die in totaal ruim 300 wedstrijden heeft gespeeld voor de Magpies.

4. Gambrinus (Viktoria Pilsen)

Uiteraard mag Viktoria Pilsen niet ontbreken in deze top elf. Niet alleen vanwege de naam waar je al dorst van krijgt. Maar vooral omdat de club in 2017 met een unieke marketingstunt wereldwijd bekendheid krijgt als eerste voetbalclub met een dug-out in de vorm van een bierblik. Het Tsjechische biermerk Gambrinus verbindt zijn naam aan de club en de dug-out, gemaakt van twee ton metaal, en is daarmee op een unieke wijze als sponsor verbonden aan de club.

En de nieuwe dug-out blijkt gelijk een succes want in het seizoen 2017-2018 wordt de club uit Pilsen direct landskampioen. En in het seizoen 2021-2022 weet de club deze prestatie nog eens te herhalen. De club speelt vijf jaar op rij mooie Champions League wedstrijden in het stadion en grote clubs als Real Madrid en AS Roma zijn getuige van deze unieke dug-outs.

3. Estrella Galicia (CD Lugo)

CD Lugo is ‘by far’ de kleinste voetbalclub in deze top elf. Bij de start van het seizoen 2023-’24 komt de Spaanse club uit Galicië uit in de zogeheten ‘Primera Federación – Grupo I’ Segunda División’, het derde niveau in Spanje. Afgelopen seizoen eindigde het team uit Lugo troosteloos op een 22ste plaats in de Segunda División en degradeerde daarmee.

Klein cluppie, beperkt stadion en een anoniem bestaan op het tweede niveau in Spanje. Reden voor de commerciële afdeling van de club om voor het seizoen 2014 – 2015 de shirts aan te passen en de club voor even wereldnieuws te maken. Op de voorkant van het shirt van de spelers prijkt een goed getapt glas bier. De droom van iedere Kelderklasse voetballer.

Ook voor het uitshirt hebben de creatievelingen een uniek ontwerp bedacht. Op dit shirt is een afbeelding opgenomen van Octopus tentakels, een lokale lekkernij. Beide shirts leveren de club exposure en wereldwijde eeuwige roem op, maar leiden niet tot successen. In het jaar dat de spelers met een biertje op het shirt spelen, eindigen zij op een anonieme vijftiende plaats.

Ongetwijfeld zal de derde helft wekelijks met overmacht gewonnen worden. Hier kan je toch alleen maar honger en dorst van krijgen? Daarom zeker een verdiende podiumplek, en eindelijk eens wat eremetaal, voor deze bescheiden Spaanse club.

2. Carlsberg (Liverpool)

Denk je aan Carlsberg dan denk je aan Liverpool. En denk je aan Liverpool dan denk je aan Calsberg. Geen enkele andere club en biermerk zijn zo aan elkaar verbonden als deze twee. Het partnership tussen beide topmerken is al vanaf 1992 van kracht en loopt nog steeds door. Voor het eerst verschijnt het Deense Carlsberg in het seizoen 1992 – 1993 op de borst van het felrode Liverpool shirt. Daar blijft het op staan tot aan het seizoen 2009 – 2010. Vanaf dat moment blijft de Deense biergigant, gevestigd in Kopenhagen, de bierleverancier van de Reds.

CarlsbergLiverpool Anfield Dirk Kuijt Champions League finale Istanbul

Liverpool wint in dit shirt in Istanbul de Champions League finale 2005 (foto: www.unisportstore.nl)

Carlsberg is niet alleen sponsor van Liverpool FC, maar ook van clubs als FC København in de thuisstad Kopenhagen en het Schotse Hibernian FC. Maar lang niet zo succesvol als de samenwerking met de Noord-Engelse topclub.

In de achttien jaar dat Carlsberg als trotse hoofdsponsor op de borst prijkt van Liverpool FC en Anfield Stadium verovert, weten de Reds meerdere prijzen te veroveren. Geen landstitel, maar een veelheid aan andere prijzen. In deze periode worden maar liefst twaalf bekers gewonnen. Het jaar 2001 is gedenkwaardig als Liverpool in totaal maar liefst vijf hoofdprijzen (FA Cup, Charity Shield, League Cup, UEFA Cup en Europese Supercup) weet te winnen.

Het absolute hoogtepunt is op een avond (25 mei 2005) in Istanbul. De Champions League finale. Na 45 minuten kijken de Reds tegen een onoverbrugbare achterstand van 3-0 aan tegen het tot dan ongenaakbare AC Milan. Na rust komen de Reds als herboren uit de kleedkamer, buigen de achterstand om en winnen na strafschoppen de Champions League. Twee seizoenen later een herhaling van de Champions League finale en opnieuw is AC Milan de tegenstander. Liverpool, met de Nederlander Dirk Kuijt in de gelederen, weet niet opnieuw te stunten en verliest dit keer de finale met 2-1.

Naast Dirk Kuijt zijn er vele grote spelers die het rode Liverpoolshirt met Carlsberg op de borst hebben gedragen. Jerzy Dudek, Ian Rush, Jari Litmanen, Robbie Fowler en Steven Gerrard om er maar enkele te noemen.

Met deze erelijst is het niet meer dan terecht dat Liverpool FC en Carlsberg in de top drie zijn opgenomen.

1. Heineken

Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn. Misschien een beetje chauvinistisch, maar zonder meer het biermerk met verreweg de meeste exposure in het hedendaagse voetbal. Heineken, Nederlands sterkste en meest bekende export product.

Als (hoofd)sponsor van de Champions League, maar ook van EK’s en WK’s. De samenwerking met de UEFA gaat al terug tot 1994 en is daarmee een van de meest langlopende en succesvolle sponsorcampagnes in het voetbal. Tegelijkertijd met het aanblijven van Heineken als sponsor heeft het Nederlandse biermerk de weg geopend voor haar merk Amstel. Dit biermerk is de officiële partner van de UEFA Conference League.

“Heineken geniet van een ongeëvenaarde relatie met voetbalfans door de sponsoring van de UEFA Champions League. We vinden het fijn om deze relatie uit te breiden met het UEFA EURO 2020 partnership. Daarmee is Heineken betrokken bij het leidende Europese clubvoetbaltoernooi en internationale landentoernooi”. Aldus Heineken global sponsorship directeur Hans Erik Tuijt in 2020.

Met de deal is ruim € 50 miljoen per jaar gemoeid voor alleen al de Champions League. Daar staat tegenover dat alleen al de finale wereldwijd meer dan 300 miljoen kijkers heeft. Die exposure maakt Heineken het allergrootste biermerk in het hedendaagse voetbal. Het totale sponsorbudget van Heineken en Amstel dat ingezet wordt bij sportevenementen bedraagt jaarlijks meer dan € 200 miljoen. Met dit bedrag is de ‘Heineken groep’ mondiaal als biermerk de grootste sponsor in de sport. En daarmee de terechte nummer één op ons (bier) podium.

Proost

De uiteindelijke top elf is zeker betwistbaar en ook in dit rijtje ontbreken mooie shirts en biermerken. Maar het is wel een top elf die laat zien dat bier en voetbal onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. En mocht je na het lezen van dit artikel trek in bier hebben gekregen? Dan zeg ik proost!

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Mijn hart gaat sneller kloppen van het schrijven over Engels voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder. Daarnaast heb ik een gezonde interesse in de (financiële) achtergronden van de grootste clubs en competities. Doe ik daar graag onderzoek naar om vervolgens een mooi artikel over te schrijven.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %