Eredivisie

Vitesse-supporter eert gesneuvelde soldaten met naam op shirt

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

In september 1944 vond de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats. De slag om Arnhem moest door Britse en Poolse soldaten worden gewonnen, zodat de geallieerden door zouden kunnen stoten naar Duitsland. Omdat de cruciale brug bij Arnhem niet kon worden behouden zouden de Duitsers de slag winnen. Vitesse-supporter Gerry Delaney, die een Engelse achtergrond heeft, laat shirts bedrukken met de naam en leeftijd van de gesneuvelde soldaten. Ook de eenheid van de soldaat wordt vermeld. 

Market Garden 

De slag om Arnhem, welke tussen 17 en 25 september 1944 plaatsvond, was onderdeel van ‘Operatie Market Garden’. ‘Market’ stond voor de grootschalige luchtlandingsoperatie, waarbij Amerikaanse, Britse en Poolse parachutisten boven Nederland werden gedropt om strategische bruggen in te nemen. ‘Garden’ stond voor het grondoffensief, waarbij grondtroepen over de ingenomen bruggen zouden doorstoten richting het IJsselmeer.

De bedoeling was om vervolgens op te rukken richting het oosten. Zo zou het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, moeten worden bereikt. De operatie bleek ‘een brug te ver’, omdat de cruciale brug bij Arnhem kon niet worden behouden. De nederlaag zorgde ervoor dat het westen en het noorden van Nederland niet werden bevrijd en te maken kregen met ‘de hongerwinter’. Tijdens de slag om Arnhem sneuvelden ruim 1500 Britse soldaten en 103 Poolse soldaten.

Airborne-wedstrijd

Op initiatief van Supportersvereniging Vitesse organiseert Vitesse ieder jaar de ‘Airborne-wedstrijd’. Sinds 2007 vindt deze wedstrijd ieder tweede weekend van september plaats, waarbij veteranen die een rol bij de slag speelden aanwezig zijn. De gesneuvelde Britse en Poolse soldaten worden rondom de wedstrijd geëerd.

De meest bekende editie van de Airborne-wedstrijd vond plaats in 2015, tegen De Graafschap. Aanvoerder Guram Kashia zette de Arnhemmers na 6 minuten op voorsprong, zocht de veteranen op de tribune op en gaf ze een saluut. Op zijn initiatief werd alle aanwezige veteranen na de wedstrijd een eer bewezen.

Naam op shirt

Toen Gerry Delaney de veteranen  voor het eerst zag op de tribune in het Gelredome ontstond er ook sympathie voor de gesneuvelden. “Eigenlijk wil ik ze allemaal noemen, al die mannen die op de begraafplaats in Oosterbeek liggen”, zei Delaney tegen Omroep Gelderland. Dat kan ook, omdat de naam van de Engelse of Poolse soldaat willekeurig wordt gekozen. Je kan ook zelf de naam van een gesneuvelde soldaat opgeven.

De Rotterdammer, die buschauffeur en fotograaf is, bestelt de tenues per 100 wanneer er voldoende aanvragen zijn. Dit doet hij vanuit China om de prijs zo laag mogelijk te houden. Ze zijn te verkrijgen van babymaat tot en met maat 7XL. Op de shirts staat geen Vitesse logo, maar wel het wapen van Arnhem, het logo voor 75 jaar Slag om Arnhem en het Airborne-embleem. Het invoeren van de namen wordt door Gary zelf gedaan met snijplotter en hitte pers. De shirts worden natuurlijk ook in Airborne-kleuren gedrukt.

Delaney eert de gesneuvelden uiteindelijk niet alleen met hun naam op een shirt. Ook worden er per verkocht shirt twee kaarsen geschonken aan de kerstlicht-actie die dit jaar op de begraafplaats in Oosterbeek wordt gehouden. Er zal op ieder graf een brandende kaars worden geplaatst.

Helmond Sport

Vorig seizoen eerden supporters van Helmond Sport met hun vrienden van Burnley ook al overleden soldaten. Tot overmaat van ramp gaf de KNVB hier toen een absurde straf voor. Een eerste inzamelingsactie was geboren.

Foto: Pro Shots

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %