Maandenlang werkten we met supporterscollectief We Are Helmond aan een voor ons bijzonder evenement. Vanaf vrijdag 3 mei, Helmond Sport – TOP Oss, hielden we ons Remembrance Weekend, ter nagedachtenis aan Nederlandse en Britse oorlogsslachtoffers. Dodenherdenking die zaterdag was dit keer extra speciaal, omdat onze provincie Noord-Brabant precies 75 jaar terug van haar bezetter werd bevrijd. Het werden enkele memorabele dagen, met zowel regionale als landelijke aandacht in de pers. Deze mooie herinnering wordt nu echter bezoedeld door de KNVB, die zich daarmee (alweer) wereldvreemd toont.

Wat is er aan de hand? Nou, deze week maakte de voetbalbond bekend dat Helmond Sport een boete van 3.750 euro krijgt opgelegd. Dit vanwege het afsteken van vuurwerk ‘door de eigen supporters’ tijdens Helmond Sport – TOP Oss. Dat vuurwerk, Bengaalse fakkels, was dus onderdeel van de aftrap van ons Remembrance Weekend. We onthulden een groot spandoek dat in het teken stond van onze vriendschap met Burnley FC, met daarbij een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Op 25 september 1944 werd onze stad namelijk hoofdzakelijk door Britten bevrijd. Dit weekend was daarom niet enkel bedoeld om onze vriendschap te versterken, maar ook om stil te staan bij wat onze voorouders hebben doorstaan voor de vrijheid van vandaag de dag. Naast dit spandoek ook een bijdrage van Defensie, dat enkele militairen vanaf een lichtmast richting de middenstip liet abseilen. Ook waren alle veteranen uit onze regio uitgenodigd om de wedstrijd gratis bij te wonen.

Een abseilende militair voorafgaand aan Helmond Sport – TOP Oss. (Foto: Wim van den Broek)

En er was vuurwerk, dat ook. Zo lag er een vergunning voor een show vanaf een bijveld naast het stadion, en – naar nu blijkt – voor rookpotten op de tribunes. De communicatie met de club hieromtrent blijkt niet helemaal goed te zijn gegaan. Wij waren in de veronderstelling dat onze fakkels bij het oplaten van het spandoek waren toegestaan.

Nu, ruim een maand later, blijkt dat anders te zitten. De KNVB maakte dinsdag op de eigen website bekend dat Helmond Sport een boete van 3.750 euro kan verwachten. Pijnlijk in so many ways. Want als supporters zijnde moeten we vaak knokken tegen verkeerde beeldvorming, óók met dank aan de voetbalbond. Mede daarom besloten we met We Are Helmond om onze nek uit te steken voor een maatschappelijke bijdrage. Een keer wat anders, een blijk van respect en waardering voor de helden van de laatste grote oorlog. Niets dan lof viel ons ten deel, waardoor we (nog steeds) concluderen dat we in onze opzet zijn geslaagd. Maar dan nu met een zure nasmaak. Bengaals vuurwerk in plaats van rookpotten was geen vooropgezet plan, daar leende dit project zich ook niet voor. Gezien de verwachte media-aandacht was ons er alles aan gelegen om ons programma in goede orde te laten verlopen.

De sfeeractie waarvoor de KNVB nu een boete oplegt. (Foto: Wim van den Broek)

De wrange slotsom is dat de club nu wordt benadeeld door onze actie, terwijl de opzet 180 graden het tegenovergestelde was. Want 3.750 euro is voor een club als Helmond Sport veel geld (geloof me). De starre, wereldvreemde houding van de KNVB draagt niet bij aan het vergroten van het voetbalplezier. Integendeel. De voetbalbond houdt haar leden met strakke hand aan de regeltjes van de wet, onder het mom van ‘afspraken zijn afspraken’. Dat de KNVB met een selectief geheugen kampt, bleek wel toen supporters en clubs onlangs werden verrast door het besluit om zondagavond 20.00 uur als wedstrijdmoment in de plannen. De voetbalbond had dat samen met FOX in de achterkamertjes bekokstoofd. Zo is de KNVB aan de voorkant krampachtig policor, met voorspelbare hetzes tegen vuurwerk, roken, en wat nog meer, terwijl aan de achterzijde wordt gegraaid waar er gegraaid kan worden. Initiatieven zoals het Landelijk Supporterscollectief ten spijt, naar supporters wordt simpelweg niet geluisterd. Een meerderheid wil soepeler vuurwerkbeleid, geen algemeen rookverbod en níét voetballen op zondagavond. Maar één voor één heeft de KNVB daar lak aan.

Wie wil weten waar het dan precies misgaat bij de KNVB, hoeft enkel een kwartiertje naar Michael van Praag te luisteren. Van onder tot glanzend boven wat er mis is met de huidige voetbalbond. Zolang elitaire bobo’s zoals hij de dienst uitmaken, zal er niet veel veranderen. Niet voor niets is Pieter de Waard niet verkozen tot opvolger van Van Praag, juist omdat supporters hem wél wilden. De macht moet blijven waar de macht zit. Hoe dan ook, om af te sluiten: voor ons voorlopig maar even geen maatschappelijke bijdrages meer. We zijn er tenslotte om Helmond Sport vooruit te helpen, en niet andersom. ‘In de geest van deze actie handelen’, zoals het Eindhovens Dagblad het woensdag treffend omschreef, is er bij de KNVB helaas niet bij. In Zeist zijn regels nu eenmaal regels.

Inmiddels hebben de supporters van Helmond Sport de boete zélf ingezameld via de volgende donatie (klikken!). Hulde!

Dit verhaal is ingezonden door Helmond Sport-supporter Maarten Driessen. Heb jij ook een verhaal wat je kwijt moet? Mail het naar [email protected]

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.