GroundhoppingVoetbal in België

Verjaardagen vier je bij SV Zulte Waregem in België!

Een gezellig familiediner, een avondje zuipen met vrienden of de buurt uitnodigen voor een barbecue. Slechts drie manieren waarop je jouw verjaardag tot een groot succes kunt brengen. Wellicht is het een beter idee om gewoon een voetbalwedstrijdje in het buitenland te pakken, want dan ontkom je aan alle sociale plichten die van je verwacht worden op je verjaardag.

12 november 2022, mijn verjaardag. Groot geluk, want dat viel op een zaterdag, wat de keuze voor een voetbalwedstrijd alweer aanzienlijk bevorderde. Na eeuwig afstruinen van allerlei voetbalapps was het duidelijk: Zulte Waregem – KAS Eupen. Dat werd mijn verjaardagstrip. Achteraf een veel leuker potje dan de meesten misschien hadden verwacht, waaronder ikzelf.

Waregem is de treurnis zelve
Tijgernootjes, gehaktballetjes en autodrop waren al ingepakt, en we waren ‘en route’ naar België. Het land dat te boek staat vanwege de slechte wegen, leuke steden en enorm verpauperde stukken. Na vooraf wat research gedaan te hebben was het al snel duidelijk: Waregem was een shithole. Je hebt treurnis, en je hebt treurnis. Waregem was echt treurig.

De gemiddelde horrorfilm-scène is minder grimmig.

Terwijl de mist ’s middags al aan het neerdalen was op het stadje aan de Franse grens, liep ik naar het stadion. In het gemiddelde restaurant wat ik passeerde, zat wellicht maximaal vier man. De hele stad werd één groot spookhuis door de hoeveelheid mist. Maar goed, de club meldde inmiddels: “Vooralsnog gaan we spelen.” Duidelijke taal. Wat was ik nou precies aan het doen?

Is het een shithole, of komt het door de mist? 

Kek stadionnetje
Eenmaal aangekomen bij het stadion was het de hele avond alleen nog maar feest. De Elindus Arena, vroeger beter bekend als het Regenboogstadion, had de lampen al aangezet. Het stadion van de binnenkant kent leuke verrassingen, zoals aan elkaar gemetselde tribunes. Er was vijf minuten voor de aftrap echter wel een probleem .

Werkelijk niemand kon zien wat er op het veld zou gebeuren, vanwege de abnormale hoeveelheid mist in Waregem. Vanaf de lange zijde, waar ik zat, kon ik beide doelen niet zien, het uitvak niet zien en de harde kern van Zulte Waregem ook niet waarnemen. Zoveel mist was er. Het werd nog vermakelijker met de opkomst van de spelers. De club had namelijk besloten om vuurwerk af te steken. Superslim, als je al niks kunt zien vanwege de mist!

Mistige omstandigheden in Waregem.

Wát een wedstrijd
Eind goed, al goed. Ik heb geen idee hoe de club het heeft weten te fixen, maar de mist trok uiteindelijk weg. Het heeft ongeveer 30 minuten geduurd voordat ik de fanatieke supporters van Eupen en Zulte Waregem zag staan. Bijzonder was de sfeer zeker niet, maar het kwam het lekkere potje in ieder geval wel ten goede.

Wij komen natuurlijk niet voor de voetbalwedstrijd, maar deze was ongelofelijk vermakelijk. Bal naar bal belandde tussen de palen, wat uiteindelijk resulteerde in een stabiele 5-5. De Eupenaren stonden met 2-4 voor, maar dat werd snel omgedraaid in een 5-4. In de 95e minuut wist de ploeg in het zwart-wit toch nog de 5-5 binnen te knallen.

Een heerlijk potje tussen Zulte en Eupen.

Teruglopend naar het hotel was het toch maar tijd om een restaurantje in te duiken, waar vrijwel niemand te vinden bleek. Met een goede pasta sloot ik mijn verjaardagstrip naar het stadje in Vlaanderen af. Een bizar goede keuze om mijn verjaardag in Waregem te vieren, al zeg ik het zelf.

Estéban den Toom
Student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Gaat naar zowel uit- als thuiswedstrijden van de lokale PeeEeCee. Gek van stadions, supporters en voetbalcultuur.

Reageren is niet mogelijk.

0 %