EredivisieVoetbalderbys

De Gelderse derby: Spanning en passie.

We wandelen rustig door het Goffertpark. De auto staat op een minuut of tien lopen vanaf het stadion. Een van de mooiste momenten van een matchday. Naarmate de straten en kruispunten aftellen in de richting van het stadion groeit de groen rood zwarte stroom wandelaars. Het geroezemoes klinkt anders. Het gaat niet over de volgende awayday of de stand. Het gaat niet over transfergeruchten. Alleen over de wil om te winnen. Nee. Het moéten winnen. De spanning loopt op. Dit is niet zo maar een wedstrijd. Dit is Hollywood aan de Rijn tegen Havana aan de Waal. Arnhem tegen Nijmegen. Dit is waar duizenden Nijmegenaren viereneenhalf jaar na toe hebben geleefd. Dit is de Gelderse derby.

De Schup

We lopen de trappen af richting het SV-plein. De kleding wordt minder groen met rood en wordt meer en meer zwart. ‘Arnhem dood’ horen we in de verte en lezen we op stickers. We volgen de rode rook richting supportershome ‘de Schup’. Vanaf een podium volgen de spreekkoren elkaar in rap tempo op. ‘En wie niet springt. En wie niet springt is voor Vites’. Honderden springen vol passie. Jong en oud. Man en vrouw. Een supporter roept me in het oor dat hij heel graag wil winnen. Hij verbetert zichzelf. “We moeten winnen. Er is geen andere optie”.

Een uur voor de wedstrijd zoeken veel van de fanatieke fans hun vakken op. Vak 080, East Side en HKN accepteren het niet dat de uitsupporters de baas zijn in het stadion. Hun stadion. Wij lopen naar onze plekken in Vak A. Rechtstreeks naast het geel zwart kleurende uitvak. De sfeer aan die kant van de lexaanwand is eerder gemoedelijk te noemen. Nog niets van de spanning die ik aan NEC zijde ervaren heb. Bij opkomst van hun helden voor de warming up laten ze zich wel even vocaal gelden, maar ze komen niet in de buurt van het gefluit van Nijmeegse zijde.

Tifo vrijheid voor iedereen

De Goffert wacht gespannen op de opkomst van de spelers. Aan de overzijde op de Gofferttribune worden twee doeken gehesen. Links een groen doek met de letters PURE en een jager die zijn geweer aanlegt. Rechts een rood doek met de letters HAAT, een mannetje in Vitesse shirt, een hert en een adelaar. Op het veld worden de vuurwerkdozen klaargezet. Zodra de spelers het veld opkomen transformeert het uitvak. In zwarte hoodies gehulde supporters hebben de onderste hoeken van het uitvak overgenomen. Witte letters RFFC steken scherp af tegen de zwarte kleding. Capuchons en mondkapjes verbergen de gezichten. 

Bron: legio-noviomagum.nl

De traditionele gebaren worden over en weer gewisseld. Een aantal trekt een geel zwart gekleurde bivakmuts over het hoofd. Gele rookpotten en fakkels vliegen door de Nijmeegse lucht en landen op het veld en in de thuisvakken op de lange zijde. In het uitvak worden tientallen doekjes omhoog gehouden met ‘Stop censuur’ als reactie op de verboden sfeeractie. Vak 080 beantwoordt de actie met twee tekstdoeken: ‘Tifo vrijheid voor iedereen’ en ‘Zelfs voor kanslozen’. Het enige waar beide supportersgroepen het vandaag over eens zijn.

Kom dan!

Anderen proberen de NEC fans op de Ron de Groot tribune uit de tent te lokken. Zittend op de hekken worden de kom dan gebaren gemaakt. Een aantal NEC’ers neemt die uitnodiging van harte aan. Ineens lijkt het of de fanatieke Nijmegenaren door de hele Goffert zitten. M’n plek naast het uitvak schuift tien plekken op richting de goal. De tien plekken ertussen worden ingenomen door Nijmegenaren die verbaal en non verbaal de communicatie aangaan met de buren  van ruim twintig kilometer verderop. Handen aan het oor maken een telefoongebaar. Er wordt geroepen dat ze terug moeten bellen. Of dat ze de telefoon op moeten nemen. Verder dan deze creatieve uitdagen komt het niet.

Het wedstrijdverloop helpt de sfeer niet. Vitesse begint beter en komt vrij snel op discutabele manier op 0-1. Het uitvak ontploft. Weer vliegen gele rookpotten het veld op. De gebaren vliegen weer van Vak B naar Vak A en terug. Daarna ligt het spel stil. Veel stil. Schöne is dichtbij de gelijkmaker, maar verder zijn het vooral de scheids en de verzorgers van Vitesse die aan het werk moeten. De vocale steun voor de thuisploeg komt dan ook maar matig tot zijn recht. We zien aan de armbewegingen dat Vak 080 continue in de weer is, maar het geluid draagt niet tot de aanvallers van NEC. De spanning lijkt te groot.

De derby

In de rust zoeken we een plekje op de lange zijde op. Vlak voor het fluitsignaal dat de tweede helft aftrapt wordt een steward per brancard afgevoerd. De wisseling van helften maakt dat de tweede helft onze zijde van het veld bezaaid wordt met plastic bekers bier. Halverwege de tweede helft landt een grote rode bak met bestek op het veld. De aan onze zijde warm lopende Vitesse spelers houden het niet droog.

De wedstrijd wil maar niet op gang komen. Ondanks dat de steun van de fanatieke supporters in de tweede helft vaker door het hele stadion wordt overgenomen slaat het niet over op de elf op het veld. Ook acht minuten extra tijd zijn niet genoeg om een punt in Nijmegen te houden. Terwijl het uitvak juicht na het laatste fluitsignaal vinden op het veld wat opstootjes plaats. Ook bij de spelers moet de spanning eruit. Langzaam weken de Vitesse spelers zich los van hun Nijmeegse rivalen om zich springend richting het feestende uitvak te begeven.

Nijmeegs beton

Zodra de spelers en staf zich allemaal bij het uitvak hebben gemeld wordt een groepsfoto gemaakt om zich daarna weer springend tot het deinende uitvak te wenden. Het Nijmeegse beton kan de springende Arnhemmers niet aan en begeeft het onder de druk. Een deel van het stadion is stil, een ander deel juicht bij het zien van de kluwe Arnhemmers. De spelers manen de fans tot rust. Al snel wordt duidelijk dat de ‘val’ blijft beperkt tot een meter. Later blijkt een opslagcontainer de val te hebben gebroken en erger te hebben voorkomen.

Spelers en supporters bedanken elkaar terwijl wij het stadion verlaten. We wandelen over het plein bij de hoofdingang en zien en voelen aan alles dat het mis gaat. Waarom zou je gefrustreerde supporters zich hier langzaam laten verzamelen? Waarom niet, bijvoorbeeld met supportersverenigingen, alternatieven bedenken. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag, maar terwijl de lichtmasten van de Goffert in onze rug kleiner worden voelen we de spanning oplopen en omslaan. We voelen wat er gaat gebeuren en wat we de uren daarna ook allemaal hebben zien gebeuren. We zien wat er gedaan had kunnen worden om dit misschien wel te voorkomen.

Toekomst

Ik hoop dat NEC de komende maanden een plek vindt waar ze zich kunnen herpakken. En dat de supporters van NEC en Vitesse een uitsupportersverbod wordt bespaard. Als Ajacied die nog een aantal klassiekers in het uitvak van de Kuip mee heeft mogen maken weet ik hoe bijzonder het is. De wedstrijd waar je weken naartoe leeft. De dag dat de stand niet telt. Dat je om zes uur in de ochtend verzamelt voor de combi. De blikken die je wisselt met ‘hunnie’ aan de andere kant van het glas van trein of bus. De dag dat de spanning al dagen opbouwt. Vaak met een heerlijke euforische ontlading als gevolg. Maar soms is die spanning teveel. Zoals vandaag. In een Gelderse derby die ik niet snel ga vergeten.

Bron: legio-noviomagum.nl

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %