Eredivisie

IJsselderby: De plek voor sfeeracties

Zondag 3 april stond de IJsselderby op de planning in het Mac3parkstadion (het wat?) van PEC Zwolle. Een week voor deze wedstrijd werden vrienden al gemeden en waren supporters zenuwachtig voor de wedstrijd van het jaar. Bij elke voorgaande IJsselderby waren er spandoeken, temperamentvolle laatste trainingen en veel gezang.

De week van de strijd om de IJssel werd ingeluid met een ludieke actie van de Eagles-supporters. Zij hingen een vlag van Go Ahead op bovenaan de Peperbus in Zwolle. Dit is het grootste herkenningspunt van Zwolle.

Laatste trainingen

De zaterdag voor de wedstrijd is de laatste training een belangrijk moment voor elke derby. De trainingen worden altijd gekleurd met pyro in de kleuren van de club, maar dit keer liep dat net even anders. Vanuit het niets kwam er blauwe rook tevoorschijn bij de laatste training van Go Ahead Eagles bij het Avia-station. Dit resulteerde in het volgende filmpje:

De laatste training van PEC Zwolle was zoals gewoonlijk in het stadion. Er werden heel veel fakkels uitgedeeld en dat leidde tot dit filmpje:

https://www.instagram.com/tv/Cb2gdatuK8e/

Matchday

Een uitverkocht thuisvak en een uitverkocht uitvak waren het decor van wat een hele belangrijke IJsselderby zou worden. De spelers kwamen op en de decibelmeter steeg door het dak heen. De supporters van de Eagles hadden een redelijk groot spandoek met de naam van hun stad erop geschilderd, daar waar de Zwolle supporters een spandoek met de skyline van Zwolle erop hadden.

Spandoek van de skyline van Zwolle

De wedstrijd was precies zoals derby’s horen te zijn: van een absoluut bedroevend niveau, maar dat doet natuurlijk niets af aan de heerlijke matchday. Over het vak van de FEU Zwolle ging 5 minuten lang een zwart doek over de tribune. Was het een protest? Wilden ze de wedstrijd niet meer zien? Het werd snel duidelijk. Een paar stewards wilden het doek naar beneden trekken, en precies op dat moment gebeurde het. Zeker 15 man in volledig blauwe pakken met witte maskers klommen in de hekken en verzorgden een geweldige pyroshow.

Pyroshow PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles

De ESPN-commentator vond het niet zo mooi, maar wij natuurlijk wel. Het feit is wel dat het Zwolle niet ten goede kwam in de wedstrijd. In de 93e minuut scoorde Eagles 0-1 en won daarmee de IJsselderby terwijl het de rivaal dieper de degradatiezone in drukte.

Het bleef nog heel lang gezellig in het uitvak…

Uitvak Go Ahead Eagles bij PEC Zwolle

[foto’s via Pros Shots / Erik Pasman & Niels Broersema]

Estéban den Toom
Student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Gaat naar zowel uit- als thuiswedstrijden van de lokale PeeEeCee. Gek van stadions, supporters en voetbalcultuur.

Reageren is niet mogelijk.

0 %