FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in PortugalVoetbal in Zuid-Europa

Vergeet het Estadio Municipal in Braga – dit is de echte parel

Jawel, de zomer komt eraan. Dat betekent dat de competities in Europa meer en meer hun apotheose bereiken. Maar we zouden Pitchd niet zijn, moesten we dat niet voorbij gaan en toch naar die speciale zaken zoeken. Daarvoor trokken we even naar Portugees grondgebied.

In het spoor van de top 3

We starten onze Portugese ronde in Braga. En wie Braga zegt, zegt automatisch Sporting Clube de Braga. Iets meer dan een eeuw geleden werd deze club opgericht en het heeft sindsdien heel wat meegemaakt. Hoogtes, maar natuurlijk ook laagtes. Vaker dan ze het zelf zouden willen moeten ze de absolute top drie laten voorgaan in Portugal. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen moeite doen.

Ze speelden voor het eerst op het hoogste schavotje in 1947 na een kampioenstitel in de tweede klasse. Geleidelijk aan werden ze sterker en ook al moesten ze af en toe weer eens strijden in de tweede divisie, toch wisten ze vanaf de jaren 60 ook Europees voetbal binnen te halen. In 1965 en 1967 haalden ze de halve finales in de Portugese beker en tussenin wisten ze hem als winnaar mee naar huis te nemen.

Daarna haalden ze nog wat League Cup succesjes, maar moesten ze ook af en toe weer genoegen nemen met de tweede klasse. Pas na de millenniumwissel zouden de gouden jaren aanbreken. Zo haalden ze sinds 2000 vijf keer de halve finales in de Beker van Portugal, waren ze een keer verliezend finalist en wonnen ze hem twee keer. Daarnaast wisten ze ook vier keer de halve finale van de League Cup te halen, waren ze twee keer verliezend finalist en wonnen ze hem twee keer. In 2009 wonnen ze zelfs de oude Intertoto Cup. Tussendoor doorbraken ze af en toe ook de hegemonie van de top drie in de competitie. Maar een titel zat er nog niet in. En al dat met het bestuur dat bestaat uit de eigen socio’s. Een extra pluimpje!

De twee Estadio’s

Je zou kunnen zeggen dat hun Estadio Municipal de Braga hen geluk heeft gebracht. Ze spelen er sinds 2003 en het werd speciaal gebouwd voor het EK in Portugal in 2004. Daarvoor speelden ze echter 53 jaar in het Estadio 1° de Maio. Na omzwervingen en huurpartijen links en rechts was het Estadio 1° de Maio (tussen 1950 en 1974 beter bekend als Estadio 28 de Maio – naar de 28 mei revolutie) hun eerste echte thuisbasis. Daar vonden dus de eerste successen plaats in de jaren 60. Maar naarmate de jaren vorderden kwam het stadion meer en meer in verval. Dat weerhield de Portugese bond er niet van om nog tot in 2003 het nationale team er af en toe te laten spelen.

Sinds 2003 is het echter de thuisbasis van de B ploeg van SC Braga geworden. Geen lost ground dus en daar zijn we meer dan blij om! Want wat een stadion is dit. Dit soort oude meuk verdwijnt jammer genoeg meer en meer, maar hier bewijst Braga dat het ook anders kan. Mocht je Braga bezoeken; hun Estadio Municipal is zeer indrukwekkend, maar verbleekt bij dit stadion.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %