FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in PortugalVoetbal in Zuid-Europa

Vergane gloriën in Maia, Porto

Op naar de volgende parel in en rond Porto, Portugal. Deze keer trokken we naar Maia, een voorstad van Porto. Daar vonden we het Estadio Municipal Dr. José Vieira de Carvalho. Een hele mond voor, maar dat is het overduidelijk ook waard.

Onduidelijk ontstaan

Het stadion werd in 1930 gebouwd en werd later genoemd naar de voormalige professor en president van Portugal; dr. José Vieira de Carvalho, die ook van Maia afkomstig was. De beginjaren zijn een beetje onduidelijk want we vinden niets terug over de oorspronkelijke naam; laat staan wie het in de eerste 24 jaren gebruikte. We vermoeden dat het vooral voor atletiek was, maar we sluiten niet uit dat er ook al voetbal gespeeld werd.

Vanaf 1954 kunnen we wel met zekerheid stellen dat voetbal de hoofdsport was in het stadion. Want dan zag Futebol Clube da Maia het levenslicht. Over de resultaten in die eerste jaren is het heel erg goed zoeken, maar we kunnen wel bevestigen dat ze nooit de hoogste Portugese klasse hebben gehaald. Wel wisten ze het vaak tot op het tweede nationale niveau te brengen. De topjaren waren ongetwijfeld in de jaren 90 en de eerste jaren van het nieuwe millennium.

Ondanks dat ze eerder al in die tweede klasse speelden, was dat telkens voor een korte periode. Zo degradeerden ze in 1991 weer naar de derde klasse. Maar in 1997 stonden ze er weer en begonnen ze aan een reeks van negen opeenvolgende seizoenen in de tweede klasse. Met 2000/01 als absoluut hoogtepunt; want toen eindigden ze vierde in de stand. Dichter bij de eerste klasse zijn ze echter nooit geraakt, want daarna ging het steeds meer bergaf.

De vervanging

In 2006 was het verhaaltje in de tweede klasse over en degradeerden ze. De financiële problemen begonnen zich steeds meer en meer op te stapelen en amper een jaar later zakten ze zelfs naar de lagere divisies. Het werd zelfs zo erg dat in 2009 een nieuwe club werd opgericht; FC Maia Lidador. Twee jaar lang leefden ze zowat naast elkaar, maar uiteindelijk moest het oude FC Maia in 2011 de boeken neerleggen.

FC Maia Lidador nam zo, zonder het zelf echt te willen misschien, de status van FC Maia over. De nieuwe club startte onderaan de ladder, maar wist in 14 jaar toch aardig wat promoties te behalen en staat nu in de hoogste regionale reeks in Porto. Nog even verwijderd van de resultaten van weleer, maar wie weet gebeurt dat ooit nog wel.

En wie weet gebeurt dat in een nieuw stadion. Er gingen geruchten rond dat het Estadio Municipal in Maia gerenoveerd zou worden tot een modern stadion van 69.000 zitjes, in plaats van de 12 tot 15.000 (afhangende van de bron) dat het nu heeft. Echter worden die geruchten lokaal ook als fabeltjes afgedaan. Intussen kunnen we nog genieten van de oude pracht en praal.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %