Voetbal in HongarijeVoetbalgeschiedenisVoetbalsupporters

Vergane Glorie: Vác FC

Het Europese avontuur van FC Groningen in 1992 eindigde tegen Vác FC. Een voor menig Nederlander totaal onbekende club. Ik ging dit jaar naar Vác en interviewde een ultra die het succes en de teloorgang van zijn club heeft meegemaakt. 

Het is 16 september 1992 als FC Groningen voor de UEFA-cup in Hongarije speelt. Supporters van de club van het Noorden ontdekken de stad Vác, gelegen aan de Donau en ten noorden van Boedapest. Op de dag van de uitwedstrijd zoeken de Z-Side Hooligans naar de vijand, maar destijds was er in Vác – en het merendeel van het land – nog geen actieve groep om tegenstand te bieden. FC Groningen wordt met 1-0 naar huis gestuurd, waarna de Hongaren in Nederland een 1-1 uit het vuur weten te slepen.

De jaren 90

Vác is oorspronkelijk opgericht in 1899 en de jaren 90 was hét glorietijdperk. Hierin kwam de club vijf opeenvolgende seizoenen uit in Europa en maakte het over de grens steeds meer naam. Het absolute hoogtepunt was het landskampioenschap in het seizoen 1993/94, onder de toenmalige naam Vác FC-Samsung. Destijds had Samsung in het dorp Göd een productiefabriek staan en sponsorde het de club om de hoek. Vác was een stad met om en nabij 30.000 inwoners en het stadion trok gemiddeld 4.100 man. Door de kleinschaligheid was Vác een verrassing in het Hongaarse voetbal, de clubs uit miljoenenstad Budapest gingen allemaal op de knie voor de blauw-roden. Als kers op de taart kwam het seizoen erna voor de Europa Cup-1 het grote Paris Saint-Germain op bezoek. 

Foto opgestuurd door een fan, bron nergens te vinden.

Ingezonden foto, de bron hebben we niet gevonden.

Het verval

Toen er een nieuwe eeuw aanbrak, draaide Vác haar slechtste seizoen ooit en degradeerde het. Samsung had zich inmiddels teruggetrokken en nieuwe sponsors stapten niet in. Vác werd teruggezet naar het vierde niveau en begon opnieuw met enkel jeugd. De club wist zich knap terug te knokken naar het hoogste niveau in 2006, maar het lukte niet om te handhaven. Rond 2011 stapte de Amerikaanse zakenman John Marshall in en werd er twee keer op rij gepromoveerd vanuit het vierde niveau. Vác werd vervolgens een vast gezicht in de tweede divisie. In 2020 was de club niet meer in het bezit van een bedrijf of een zakenman. De gemeente werd eigenaar en de voetbalclub werkte volledig op amateurbasis. Vác FC komt momenteel uit in de regionale Pest Megye I, het vierde niveau van het land.  

De stad en club zaten niet in het vaarwater van de Fidesz-regering die sinds 2010 aan de macht is. Als dit wel het geval zou zijn, had Vác FC gegarandeerd veel hoger hebben gevoetbald. De voorbeelden van Kisvárda, Felcsút, Mezőkövesd en Paks zijn daar een toonbeeld van. Het leiderschap van de gemeente prefereert linkse ideologie, waardoor de supporters beweren dat de stad en club benadeeld worden.

Dunakanyar Ultrái

De eerste georganiseerde supportersgroep Tiger Adoration werd opgericht in 1993, waarna er meerdere formaties volgden. Consistentie kwam er in 2000 onder de naam Dunakanyar Ultrái. Tot op de dag van vandaag draagt de harde kern van Vác FC nog altijd deze naam. Bij thuiswedstrijden is er altijd twintig man van de groep present, bij uitwedstrijden gaat de helft mee. De supportersgroep creëert ondanks de lage divisie nog steeds banners en gebruikt pyrotechniek. Ze zullen de club nooit in de steek laten, wat er ook gebeurt. 

In het glorietijdperk en de eerste periode van de ineenstorting hebben zich conflicten voorgedaan met supportersgroepen van Csepel, Stadler, BVSC, MTK en Györ. Vandaag de dag heeft de Dunakanyar Ultrái enkel rivaliteit met MTK Budapest. Tot een confrontatie komt het alleen niet snel, gezien de clubs vier divisies verschillen. Op het eigen niveau zijn er helaas geen andere georganiseerde supportersgroepen. Officieel heeft Vác geen vriendschappen met andere clubs. Wel hebben de supporters veel gezamenlijke, persoonlijke relaties gevormd door de jaren heen. De Red-Blue Devils van Székesfehérvár (Videoton, FC Fehérvár) staan het dichtst bij de Dunakanyar Ultrái

Verminkt stadion

De situatie van het Ligeti Stadion is op zijn zachtst gezegd een tragedie. Toen het in 1967 werd geopend, had Vác FC lange tijd een van de mooiste en modernste faciliteiten van Hongarije. Momenteel voldoet het niet aan de voorwaarden van welke divisie dan ook. Een deel van de tribune is gesloopt, er is niets overdekt, geen scorebord en nul verlichting. De lichtmasten waar menig floodlight-fetisjist gek van zou worden zijn verwoest. Er is nu één lange zijde met stoeltjes en een korte zijde met staanplekken. Vandaar zien de Dunakanyar Ultrái met lede ogen aan hoe het Ligeti Stadion verminkt is geraakt.

Verkiezingen

De supporters van Vác hopen dat de gemeenteverkiezingen van 2024 goed uitpakken voor de club. Wanneer er een buiging naar rechts wordt gemaakt, is het aannemelijk dat er een redder in de vorm van een bedrijf of zakenman naar Vác trekt en het lokale voetbal omarmt. Als het huidige ‘linkse’ bestuur aanblijft dan lijkt die kans verkeken. Vierde divisie-voetbal, op volledige amateurbasis, geen geld en een onspeelbaar stadion is dan de toekomst van Vác FC. 

Wil je zelf een keer naar Vác FC en de Vergane Glorie meemaken? Het bewoonde gebied bestaat al zeker 1000 jaar. Vanuit Boedapest ben je er in een uurtje met de trein en de stad wordt door de 35.000 inwoners vergeleken met een kleine juwelendoos. Het centrum is oogverblindend mooi, kleurrijk en architecturaal sterk. En dat gelegen aan de prachtige Donau. 

Dank aan Vito1899, A Magyar Futball Faktor, voor de medewerking aan dit artikel!

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %