Vergane Glorie: Lyra Stadion
In Lier staat een prachtig stadion. Dan hebben we het niet over het stadion van Lierse SK, maar van het kleine broertje K. Lyra TSV. Het Lyra Stadion opende haar poorten in 1912, de huidige tribunes zijn allemaal in 1932 gebouwd en het complex kende hoogte- en dieptepunten. Momenteel wordt het stadion liefdevol onderhouden door twee vrijwilligers van respectabele leeftijd. Helaas moet het stadion in mei 2014 wijken voor een nieuwbouwwijk. In deze Vergane Glorie reizen we naar de Mechelsesteenweg in Lier: Welkom in het Lyra Stadion van De Lyravijgen!
Het Lyra Stadion is voor voetbal nostalgisten een waar feest. Het stadion is in 1912 in gebruik genomen en wordt door twee oude clubmensen met volle overgave onderhouden. En laten die twee heren nou net aan het werk zijn toen ik het stadion via de poorten bij het tankstation betrad. Twee paar nieuwsgierige ogen keken me aan en een korte kennismaking was de start van een erg leuk gesprek, waarin de geschiedenis van de Lyravijgen (zoals de bijnaam van Lyra luidt), hun eigen ervaringen met Lyra en het stadion de revue passeren. Al snel kwam ik erachter dat de twee heren een ware Peppi en Kokki waren, want de cynische opmerkingen vlogen langs me heen. Zoals dat een van de heren een echte supporter van het eerste uur is, omdat hij tenminste Lyra in de jaren ’50 nog op het hoogste niveau zag spelen.
Het Lyra Stadion heeft een interessante geschiedenis. In 1912 huurde Lyra de terreinen aan de Mechelsesteenweg voor 99 jaar van een baron. In 1921 bouwde Lyra als een van de eerste clubs een betonnen tribune, die verdacht veel op die van De Ganzenvijver leek. In de jaren ’30 kende Lyra haar succesjaren: Het eindigde enkele keren in het linkerrijtje van de Eerste Klasse en het verloor halverwege de jaren ’30 de bekerfinale van Daring Bruxelles. Uit die periode dateert het grootste gedeelte van het krakkemikkige stadion. De prachtige staantribune achter het doel is in 1932 en kon in haar hoogtijdagen enkele duizenden mensen kwijt. Door betonrot en instortingsgevaar is het niet handig dat enkele duizenden mensen op die tribune gaan springen, vandaar dat de capaciteit door de lokale autoriteiten tot een paar 100 beperkt is. Of er daarmee een flinke run is op de tickets van Lyra TSV? Ik denk het niet, aangezien de club in de Derde Klasse uitkomt en enkele honderden fanatiekelingen trekt.
De hoofdtribune is ook een pareltje. Vooral als je de tribune bekijkt en ineens beseft dat het uit twee tribunes bestaat. In de jaren ’20 is een 40-meter lange betonnen tribune neergezet. Toen Lyra in de jaren ’30 succesvol werd en veel volk trok, is de tribune aan beide kanten uitgebreid. Vervolgens is er een punten dak overheen gebouwd, die ook over de oude tribune heen loopt. Bijzonder, want het geheel levert een bizar plaatje op.
Het stadion heeft ook dieptepunten megemaakt: Degradaties, de bouw van de afschuwelijke business seats achter het doel en de fusie van de club met stadsgenoot en aartsrivaal Lierse SK in 1972. De club was financieel en sportief failliet en het ondenkbare gebeurde. Lyra fuseerde in 1972 met Lierse SK. Lierse SK kreeg alle eerder behaalde prijzen toegewezen, kreeg alle spelers, maar niet de terreinen aan de Mechelsesteenweg. De twee clubmensen, die ik toevalligerwijs tijdens mijn bezoek tegen kwam, verhalen glimlachend de gebeurtenis “Die Schapenkoppen (bijnaam Lierse SK, MM) dachten onze terreinen ook te krijgen, nou daar hebben we een stokje voor gestoken. De terreinen waren van de houdstermaatschappij, die niet in de fusie deelnam. De beteuterde gezichten bij Lierse waren erg leuk om te zien”. De rivaliteit met Lierse zit diep bij de beide mannen, en ook bij meerdere supporters van Lyra. Na de fusie werd door de supporters hemel en aarde bewogen om een nieuwe club uit de grond te stampen en enkele maanden later hadden de fans en sponsors een nieuw elftal, nieuwe financiers en speelde het op de oude vertrouwde thuishaven aan de Mechelsesteenweg. Het was een prestatie, zo herinnerden de mannen zich. “Dag en nacht waren we in de weer, we kregen uitstel van de Belgische Bond om spelers aan te trekken en we mochten gelukkig het Lyra Stadion blijven gebruiken”. Dit Lyra was administratief een nieuwe club en kon geen aanspraken maken op het palmares van het vroegere Lyra, maar de geest leefde voort in de club. De club ging onderaan de ladder van start en wist zich tot de Tweede Klasse op te werken. Sinds acht jaar spelen de Lyravijgen in de Belgische Derde Klasse.
Wil je het stadion bezoeken, dan is er haast bij geboden. Op 4 mei 2014 zal Koninklijke Lyra TSV haar laatste thuiswedstrijd in het 92-jaar oude Lyra Stadion spelen (tegen Hades, of all clubnames…, dan valt het doek voor een van de oudste stadions van België en maakt het plaats voor een nieuwbouwwijk.
Foto’s
Een uitgebreider verslag tref je aan op de website van Martijn M.
Meer foto’s van het stadion tref je aan op de website van Martijn M.
De entree naar De Chalet
De bouwkranen werpen dreigend hun schaduw op het Lyra stadion
De Staantribune uit 1932
Het doel, rechts de hoofdtribune, tegenover de staantribune
De hoofdtribune van het Lyrastadion Als je goed kijkt, zie je bij de tweede trap de originele tribune. De rest is erom heen gebouwd Toegang naar de hoofdtribune