Vergane Glorie

Vergane Glorie: De Wageningse Berg 2.0

Het geeft een surrealistisch beeld. De vervallen hoofdtribune, deels beroofd van zijn dak, steekt schril af tegen het prachtig onderhouden, groene grasveld. Ondanks dat er een doorgaande weg langs het stadion loopt, is het er verbazingwekkend stil. De hekken zijn dicht, maar dat deert mij vandaag niet. De schoonheid van de Wageningse Berg leggen we vast vanuit een heel ander perspectief: de lucht.

Al sinds 1992 worden er geen officiële wedstrijden meer gespeeld. Een initiatief van een groep liefhebbers steekt echter ieder jaar tijd in het stadion om het te onderhouden. Hiermee willen ze de verloedering tegengaan. Een initiatief dat ik alleen maar toe kan juichen. Het stadion is namelijk een prachtig stuk voetbalcultuur dat niet direct ten prooi valt aan een op geld beluste projectontwikkelaar.

Meer dan 100 jaar geschiedenis

Het stadion kent zijn oorsprong al in 1899, waarmee het mogelijk het oudste sportveld van Nederland is. Het nabij gelegen hotel De Wageningse Berg liet het veld aanleggen met een tribune voor 400 toeschouwers. WVV Wageningen is vanaf 1911 als voorloper van FC Wageningen de eerste bespeler.

Nadat in 1924 WVV het stadion verlaat, moet er in 1925 een grondige renovatie plaatsvinden vanwege verloedering. Enkele jaren later keert WVV weer terug in het stadion waar het tot 1978 speelt. Toen werd de stap naar het profvoetbal gemaakt. FC Wageningen kwam voort vanuit een opgerichte stichting die de proftak scheidde van de amateurtak. Ondertussen was het stadion in 1970 nogmaals gerenoveerd tot hoe het er vandaag de dag nog uit ziet.

Uiteindelijk ging FC Wageningen in 1992 failliet, toen het de financiële problemen niet meer te boven kwam. De verandering naar veel commerciëler voetbal ging voor de groen-witten te snel. Toen ook hoofdsponsor Schoenenreus in de financiële problemen kwam en de gemeente Wageningen en de KNVB weigerden te helpen, was het einde voor deze club onafwendbaar. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van De Berg.

Meer Wageningse Berg: https://www.martijnmureau.nl/vergane-glorie-de-wageningse-berg/

Over de schrijver

Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurt. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Werd door Panenka Magazine als “derby-specialist” betiteld.
Ook leuk om te lezen...
Vergane Glorie

Vergane Glorie: De Wageningse Berg in de sneeuw

Vergane Glorie

Vergane Glorie: Sportpark De Diepput, één van de grootste parels in Nederland

Vergane Glorie

Vergane Glorie: Voor even voetballen op lost ground Stade du Thillenberg

In de actualiteit

Onverslijtbare clubliefde in Wageningen