Vergane Glorie

Vergane Glorie: De Wageningse Berg 2.0

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Het geeft een surrealistisch beeld. De vervallen hoofdtribune, deels beroofd van zijn dak, steekt schril af tegen het prachtig onderhouden groene grasveld. Ondanks dat er een doorgaande weg langs het stadion loopt, is het er verbazingwekkend stil. De hekken zijn dicht, maar dat deert mij vandaag niet. De schoonheid van de Wageningse Berg leggen we vast vanuit een heel ander perspectief: de lucht.

Al sinds 1992 worden er geen officiële wedstrijden meer gespeeld. Echter een initiatief van een groep liefhebbers steekt iedere jaar tijd in het stadion om het te onderhouden. Hiermee willen ze de verloedering tegen gaan. Een initiatief die ik alleen maar toe kan juichen. Het stadion is namelijk een prachtig stuk voetbalcultuur die niet direct ten prooi valt van een op geld beluste projectontwikkelaar.

Meer dan 100 jaar geschiedenis

Het stadion kent zijn oorsprong al in 1899, waarmee het mogelijk het oudste sportveld van Nederland is. Het nabije gelegen hotel De Wageningse Berg liet het veld aanleggen met een tribune voor 400 toeschouwers. WVV Wageningen is vanaf 1911 als voorloper van FC Wageningen de eerste bespeler.

Nadat in 1924 WVV het stadion verlaat, moet er in 1925 een grondige renovatie plaatsvinden vanwege verloedering. Enkele jaren later keerde WVV weer terug in het stadion waar het tot 1978 speelde. Toen werd de stap naar het profvoetbal gemaakt. FC Wageningen kwam voort vanuit een opgerichte stichting die de proftak scheidde van de amateurtak. Ondertussen was het stadion in 1970 nogmaals gerenoveerd tot hoe het er vandaag de dag nog uit ziet.

Uiteindelijk ging FC Wageningen failliet in 1992 toen het de financiële problemen niet meer te boven kwam. De verandering naar veel commerciëler voetbal ging voor de groen-witten te snel. Toen ook hoofdsponsor Schoenenreus in de financiële problemen kwam, de Gemeente Wageningen en de KNVB weigerden om te helpen, was het einde voor deze club onafwendbaar. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van De Berg.

Meer Wageningse Berg: https://www.martijnmureau.nl/vergane-glorie-de-wageningse-berg/

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

De Twaalfde Man
Over de schrijver

Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurt. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Werd door Panenka Magazine als “derby-specialist” betiteld.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Onverslijtbare clubliefde in Wageningen

  Vergane Glorie

  Vergane Glorie: BKV Előre, opgericht door Hongaarse tramwerkers

  In de Boeken

  Verdwenen profclubs: testament voor de achtergebleven supporters

  In de actualiteitPolenVergane Glorie

  Vergane Glorie: Stadion na Krzemionkach