Voetbal in Italië

Vergane Glorie: Campo Testaccio

Rome kent met toeristische attracties als het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon een hoop historische bezienswaardigheden. Ook voor de liefhebbers van Vergane Glorie heeft de stad wat te bieden: Campo Testaccio. AS Roma is hier al meer dan 80 jaar geleden vertrokken, maar het is een stukje geschiedenis waar met trots naar wordt gekeken!

In 1929 werd Campo Testaccio geopend. AS Roma, slechts twee jaar hiervoor opgericht, speelde haar thuiswedstrijden hier tot voor de oorlog. In het bouwwerk konden zo’n 20.000 toeschouwers terecht. De houten tribune kostte zo’n 1,5 miljoen lire. Dit is omgerekend ongeveer 775€. De architect Silvio Sensi liet zich inspireren door Evertons Goodison Park. Testaccio was die tijd een van de armste wijken van de stad.

Foto via truelis.it.

Clublied

Het eerste clublied van Roma was ‘Canzona di Testaccio’. Het refrein: ‘Campo Testaccio kent zo’n glorieuze heerschappij, geen team komt er voorbij. Elke wedstrijd is een overwinning, elke Romein kent de fans en het geschreeuw. Een inborst van staal, sluwheid en een lichaam om te betoveren, precieze passen die zorgen dat de bal het net vindt’.

Elf jaar in Campo Testaccio

Vanwege de goede prestaties werd AS Roma steeds populairder. Tegelijkertijd betekende dit het einde voor Campo Testaccio. Een tribune kon de drukte niet aan en zakte weg, waardoor de capaciteit verlaagd werd. Om toch alle supporters te kunnen verwelkomen, besloot AS Roma te verhuizen. Er werd niet meer teruggekeerd naar Campo Testaccio.

Foto via truelis.it.

Slechts elf jaar heeft AS Roma hier gevoetbald. Na de laatste wedstrijd werd het stadion gesloopt. De gemeente wilde er een openbare tuin van maken, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog ging dit plan niet door. Het speelveld werd gebruikt om groenten te verbouwen en de ondergrondse kleedkamers werden schuilkelders.

Nieuwe plannen

Door de jaren heen zijn er veel verschillende plannen ontstaan. Zo wilden ze een nieuw trainingsveld voor AS Roma op deze plaats bouwen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, wel ging een locale club haar thuiswedstrijden hier afwerken en speelde er af en toe een jeugdteam van de oude club van Daniele de Rossi. In 2015 waren er protesten van de supporters, omdat de gemeente het gebied wilde ombouwen tot een parkeerplaats.

Foto via Pinterest van Michael H.

Geliefde plek

Vlakbij station Ostiense en op loopafstand van metrostation Piramide kom je uit bij de voormalige thuishaven van AS Roma. Zoals je vaker in Italië ziet, is er weinig gebeurd de afgelopen jaren. Veel van het stadion is niet meer over, maar toch blijft dit een plekje dat de Romeinen in hun hart hebben. Het Stadio Olimpico delen ze met aartsrivaal Lazio, maar Campo Testaccio is écht hun stadion geweest!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %