Vergane Glorie: AFC DWS uit Amsterdam
Ooit landskampioen van Nederland en kwartfinalist in de Europacup I. Nu uitkomend op het achtste niveau en een paar containers als clubgebouw. Het bedroevende Vergane Glorie verhaal van AFC DWS: Door Wilskracht Sterk.
In 1907 wordt de voetbalclub Hercules opgericht en twee jaar later ontstaat de naam DWS, oftewel: Door Wilskracht Sterk. Nu is het niet zo dat de club gelijk mee doet op het hoogste niveau van Nederland. DWS is vooral te vinden in de lage divisies, tot er in 1954 een weg omhoog wordt gevonden. Geleidelijk springt DWS binnen vijf jaar van het vierde niveau naar de Eredivisie. Wedstrijden worden gespeeld in het historische Olympisch Stadion. Dit was tevens de thuishaven van een andere Amsterdamse club: Blauw-Wit.

DWS-selectie klaar voor vertrek naar Istanbul, 1964 (bron, DWS-Website)
Landskampioen
Na vier jaar Eredivisie degradeert DWS naar de Eerste Divisie, waar het direct weer kampioen wordt. In het seizoen 1963/1964 heeft de stad Amsterdam met Blauw-Wit, DWS en AFC Ajax liefst drie clubs op het hoogste niveau. Dit seizoen zal vervolgens de boeken ingaan als een die nooit vergeten zal worden: Blauw-Wit degradeert, Ajax wordt vijfde en DWS presteert het ondenkbare. De promovendus pakt de landstitel en is kampioen van Nederland! Op de laatste speeldag zijn 45.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion getuige van een 3-1 overwinning op GVAV. Het is de laatste club van Nederland die kampioen werd zonder de kleur rood in het shirt te hebben.

DWS-supporters in Oslo (bron, DWS-website)
FC Amsterdam
Het jaar hierop maakt de Amsterdamse club ook naam over de grenzen, want het weet de kwartfinale van de Europa Cup I te bereiken. Het Hongaarse Györ ETO FC weet de Amsterdammers nipt uit te schakelen in deze ronde. Een aantal seizoenen lang blijft DWS nog actief in de Eredivisie, maar dan vooral als middenmoter. Dankzij een veranderende bevolkingssamenstelling in Amsterdam komt er steeds minder publiek naar het stadion. De club is genoodzaakt een fusie aan te gaan met Blauw-Wit, waardoor in 1972 FC Amsterdam geboren wordt. DWS gaat zelf wel door met een amateurtak op Sportpark Spieringhorn. Het had een succesverhaal kunnen worden, maar de nieuwe concurrent van Ajax flopt al snel. FC Amsterdam doet zes seizoenen mee in de Eredivisie en vier in de Eerste Divisie tot de club wordt opgeheven. In het laatste seizoen komen er zó weinig toeschouwers dat wedstrijden op een bijveld naast het Olympisch Stadion worden afgewerkt.

Het Olympisch Stadion van Nederland (bron, Olympischstadion.nl)

Het huidige ‘DWS-clubhuis’ op het terrein van Blauw-Wit
Pure talentenvijver
Ondanks de mislukking van FC Amsterdam is DWS altijd doorgegaan in de lagere regionen van Nederland. Op het eigen Sportpark Spieringhorn kwam het echter nooit meer in de buurt van betaald voetbal, op het behalen van de Eerste Klasse in 2008 na. Wél staat de club in Nederland bekend om de vele prestigieuze namen die het shirt van de club hebben gedragen als jeugdspeler of senior. Jan Jongbloed, Piet Schrijvers, Rinus Israel, John Metgod, Rob Rensenbrink, Piet Kruiver, Ruud Gullit en Frank Rijkaard hebben allemaal het blauw-zwart van DWS gedragen. Tegenwoordig is DWS afgegleden naar het 8ste(!) niveau van Nederland, uitkomend in de Derde Klasse Zaterdag West 1B. Het eigen Sportpark Spieringhorn wordt momenteel verbouwd en opnieuw ingericht. Hierom werkt de club nu haar wedstrijden af in Sloten bij de vroegere concurrent én ex-fusiegenoot Blauw-Wit. Als je op het complex van Blauw-Wit in de containers van DWS staat, dringt de treurnis goed tot je door. Er is niets meer over van de club die zestig jaar geleden werd gekroond tot landskampioen.
Op Spieringhorn staat nog wel een aardig clubgebouw maar het is nog maar de vraag hoeveel daarvan overblijft na de verbouwing. In het huidige – voornamelijk Surinaamse – eerste elftal spelen Rydell Poepon en Mitchell (Priester) Burgzorg op hun oude dag mee. Een ding is duidelijk, het verhaal van de Amsterdamsche Football Club Door Wilskracht Sterk is zowel een historisch hoogte- als dieptepunt in het Nederlandse voetbal. Eeuwig zonde.

Clubgebouw voor de verbouwing op Spieringhorn (bron, De Westkrant, foto: Richard Mooyman)