FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

VC Poederlee en hun charmante stadion zullen verdwijnen

Na ons stukje over KFC Lille, kon Poederlee niet achterblijven natuurlijk. Het is al langer bekend dat KFC Lille en VC Poederlee de krachten gaan bundelen. Maar Poederlee draagt ook een zekere geschiedenis met zich mee die nu dreigt te verdwijnen. Want voor VC Poederlee wist het aloude KFC Poederlee al mensen te verbazen.

Kort nadat KFC Lille werd opgericht in 1938 raakten de buren in Poederlee geïnspireerd. FC Poederlee ging van start en net als de buren bleef de club de eerste decennia op en neer gaan in de provinciale reeksen. Naarmate de jaren vorderden raakten beide ploegen steeds dichter in de buurt van de nationale reeksen en werd het niet alleen een derby, maar groeide het ook uit tot een strijd. Een strijd over wie als eerste die begeerde nationale reeksen zou halen.

KFC Lille haalde die reeksen in 1995, maar het was het intussen KFC Poederlee geworden dat in 1987 die strijd won. Dat jaar promoveerde “Poeyel”, zoals ze lokaal bekend staan, naar de Belgische vierde klasse. En daar bleef het zelfs niet bij. Twee jaar later stootten ze zelfs door naar derde klasse. Niet slecht voor een ploeg uit een plattelandsgemeente als Poederlee. De jaren die volgden ging het nog steeds bergop. Intussen had KFC Lille zich ook al in de vierde klasse genesteld, maar KFC “Poeyel” keek richting tweede klasse.

In 1997, exact tien jaar nadat de ploeg voor het eerst de nationale reeksen had bereikt, speelde de ploeg playoffs voor promotie naar tweede klasse. Jammer genoeg werden ze daarin uitgeschakeld en toen leek het vlammetje uit. Het jaar erop werden ze troosteloos laatste in derde klasse en KFC Poederlee besloot zelfs de handdoek in de ring te gooien. Meer dan waarschijnlijk speelde financiële zorgen mee in de beslissing en dat is een al te gekend probleem in het voetbal van de laatste jaren. Zestig jaar na de oprichting van de club zat Poederlee zonder voetbalploegje.

Niet getreurd want vrijwel onmiddellijk na het ontslag van KFC Poederlee werd een opvolger opgericht. VC Poederlee begon weer helemaal onderaan de ladder. Die nieuwe ploeg leek dezelfde weg op te gaan als hun voorganger. Eerst enkele decennia vertoeven in de provinciale reeksen. Want daar verbleven ze de afgelopen 20 jaar. De supporters lieten het niet aan hun hart komen en stonden als één man achter hun team.

Intussen zijn we 2020 en is de beslissing genomen een fusie aan te gaan met KFC Lille. Die ploeg moet namelijk in mei 2022 ten laatste uit hun stadion verhuizen en zocht (en vond) een oplossing aan de Heggelaan in Poederlee. Dit charmante stadion zal de nieuwe thuisbasis vormen voor de fusieploeg die naar verluidt Lille United zal worden (al kan dat nog niet bevestigd worden), maar het aloude charmante passievolle stadion zal zelf ook plaats moeten ruimen voor een nagelnieuw stadion. De prachtige staantribune met de historische harde kern en leuke zitplaatsjes komt dus te verdwijnen. Nog even van genieten…

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %