Voetbal in Frankrijk

Nakend afscheid van Balsakker in Lille

Ploegen fusioneren en stadions verdwijnen bijna sneller dan dat de gemiddelde politicus een belofte maakt en deze weer verbreekt. In de Belgische Kempen is dat niet anders, en staat er binnenkort weer iets aan te komen. KFC Lille had al eerder te horen gekregen weg te moeten uit hun huidige stadion, en voelt zich daarbij zelfs genoodzaakt te fusioneren.

Maar eerst even het verleden. Net tussen Herentals en Turnhout ligt de gemeente Lille, niet te verwarren met het Franse Rijsel. Je zou niet de eerste zijn. Zo hebben er al supportersbussen toevallig al in het Belgische Lille gestaan waar ze in Frankrijk moesten zijn. In 1938 pas kon Lille gaan genieten van het voetbalspelletje. FC De Heidebloem Sint-Pieters-Lille werd toen boven het doopvont gehouden. De komende decennia zouden vooral provinciaal voetbal met zich meebrengen. Bijna vijftig jaar lang zou de ploeg een rustig bestaan hebben in die befaamde lower leagues.

Tot de ploeg dan in 1987 de koninklijke titel toegewezen kreeg en ze die in 1988 ook effectief in hun naam opnam; Koninklijke Football Club De Heidebloem Sint-Pieters-Lille. Het leek alsof de ploeg deze titel nodig had om effectief stappen voorwaarts te maken. Want niet lang daarna begonnen de resultaten een enorme boost te krijgen met grote gevolgen. Intussen had de ploeg ook al nieuwe faciliteiten gekregen. Het huidige Sportcentrum Balsakker werd officieel in 1979 in gebruik genomen, al duurde het nog tot 1982 eer de eerste ploeg er ook zijn thuismatchen begon af te haspelen.

In 1995 promoveerde De Heidebloem voor de allereerste keer naar de nationale reeksen en na een ietwat moeilijke start konden ze zich toch relatief goed handhaven in die vierde klasse. Net voor de millenniumwissel, in 1999, besloot de ploeg haar naam wat in te korten tot KFC Lille. Twee jaar later kregen ze een eerste kans op promotie naar derde klasse, maar de playoffs werden de ploeg iets teveel. Die gemiste kans had een weerslag. In 2004 degradeerde KFC Lille even weer naar het provinciale toneel.

In 2006 maakten ze hun grote rentree in vierde klasse en opnieuw haalden ze de playoffs voor promotie. Ditmaal, in 2008, haalden ze zelfs de finale maar die werd verloren. De geschiedenis herhaalde zich en in 2011 moest KFC Lille weer beginnen knokken in eerste provinciale. Sindsdien bleef het hoofdzakelijk die eerste provinciale op 1 seizoen na in vierde klasse in 2016. Heden ten dage ziet de toekomst van KFC Lille er ietwat anders uit. Ze spelen nog steeds in de hoogste regionale klasse, maar ze staan voor grote veranderingen.

Tegen mei 2022 zal Sportcentrum Balsakker niet meer zijn. De overeenkomst tussen KFC Lille en de gemeente zal dan ophouden te bestaan en de ploeg verhuist dan naar een nieuwe locatie. Die nieuwe locatie werd gevonden in het naburige Poederlee. Alleen… daar speelt al een ploeg. Het ter ziele gegane KFC Poederlee werd opgevolgd door VC Poederlee en is nog steeds alive and kicking. Een fusie is dus het logische gevolg. Ook andere teams werden erbij betrokken, maar onder andere FC Gierle bedankte voor de uitnodiging en dus gaan KFC Lille en VC Poederlee alleen een overeenkomst aan. In de wandelgangen van Poederlee wordt gefluisterd dat Lille United de nieuwe naam zal worden, maar dat kunnen we niet bevestigen. Wel kunnen we bevestigen dat niet alleen de Balsakker zal verdwijnen. Ook het huidige stadion van VC Poederlee gaat tegen de vlakte om een nagelnieuw stadion op dezelfde plek op te bouwen.

Groundhoppers – allen naar Lille en Poederlee!

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %