Uefa Maffia – Finale Vermoord
Zullen ze in Zwitserland eindelijk wakker worden? Ongetwijfeld krabben ze zich achter de oren. Het is duidelijk dat de UEFA hun hand overspeeld hebben. De vraag is hoeveel incasseringsvermogen ze hebben. Ze krijgen tik na tik. Ze zullen Europa moeten gaan uitleggen dat hun eindeloze financiële hebzucht de grenzen van het toelaatbare ver zijn overschreden. En dat met diep schaamrood op de kaken.
Azerbeidzjan
Het land is prachtig. Klaar voor de moderne toekomst vanuit de vele oliegelden, maar zeer zeker nog op vele vlakken authentiek. Het wordt niet overspoeld met massatoerisme. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat een Europa League finale een ideale kennismaking met het land is. Echter heeft het land ook een bedenkelijke reputatie als het om corruptie gaat. Niet gek dan ook dat de toewijzing aan Bakoe als finalestad de nodige wenkbrauwen heeft doen fronzen.
Het is niet alleen de bedenkelijke reputatie, maar ook het feit dat het land niet goed bereikbaar is. Rechtstreekse vluchten zijn er wel, maar de prijzen zijn belachelijk hoog. Zeker als je slechts enkele weken de tijd hebt voor je op reis gaat. Zoiets behoor je als UEFA toch mee te nemen in je overweging, in plaats van achteraf met slappe excuses komen? Dat iedereen maximaal wil profiteren heb ik zelf ook ervaren. Het geboekte appartement werd zonder pardon gecanceld om vage redenen. Ook zij zien kans om meer geld te verdienen.
Politiek conflict
Van 1988 tot 1994 was Azerbeidzjan in oorlog met Nagorno-Karabach, een district wat zich ofwel volledig onafhankelijk wilde verklaren dan wel aansluiting wenste bij Armenië. Op dit moment is het gebied formeel onafhankelijk, maar niet internationaal erkend. Daarnaast ruziën Azerbaijan en Armenië nog altijd over het stuk grond gebied. Als je eerst Nagorno-Karabach bezocht hebt, kom je vervolgens Azerbeidzjan niet meer in als toerist zijnde.
Het conflict in de regio zorgde eveneens voor een dilemma bij Arsenal. Sterspeler Henrikh Mkhitaryan is van Armeense afkomst. Uit veiligheidsoverwegingen moet de club hem in Londen achter laten. De UEFA kan de veiligheid van hem in Azerbeidzjan niet garanderen. Een nederlaag voor het voetbal.
Voor wie is de finale?
De Europa League finale wordt gespeeld in het Olympisch Stadion van Bakoe. Met bijna 70.000 zitplaatsen zou je zeggen dat het een ideale plaats zou zijn voor een prachtig voetbalfeest tussen de twee Londense grootmachten. Tot de verbazing en woede van heel Europa kregen beide clubs slechts 6.000 toegangskaarten toegewezen. Een deel daarvan zal ter beschikking worden gesteld aan sponsors van de club, dus de voor de supporters van de clubs blijft een schijntje over.
Dat betekent dat de overige 58.000 kaarten willekeurig zijn verkocht, maar bovenal ten goede zijn gekomen aan de relaties van de UEFA. Het lijkt in die zin vooral een luxe uitje te zijn geworden voor bobo’s en ander op geld beluste toeschouwers. Natuurlijk moet de beperkte logistieke capaciteit van Bakoe airport wel ter beschikking worden gesteld aan alle privejets. Lijnvluchten vol Britse voetbalsupporters levert veel te weinig op.
Het is ook wel ironisch dat juist de UEFA op het matje geroepen wordt door clubs uit de poenerige Premier League. De bakermat van het voetbal wat eveneens het voetbal voor de gewone supporter grotendeels verwoest heeft in de afgelopen tien jaar.
Noodzakelijke boycot
Het kan mij echter niet gênant genoeg worden. Wat mij betreft kan de UEFA nog een hoop meer stront over zich heen krijgen. Arsenal wist tot op heden 3500 kaarten te verkopen en Chelsea slechts 2000. Vooral de dure reis en beperkte reismogelijkheden noodzaken supporters om thuis te blijven. Een probleem wat niet alleen de aanhang van beide clubs treft, maar ook de commerciële partners van de UEFA.
Ook problemen met het verkrijgen van visums en het feit dat de wedstrijd pas om 23.00 uur lokale tijd wordt afgetrapt, zorgt er voor dat ook de bedrijven afhaken. Dit zorgt er voor dat er duizenden kaarten zijn terug gegeven aan de UEFA. Zij zullen deze opnieuw aanbieden in de algemene verkoop en aan de lokale markt. Maar gezien alle omstandigheden is het waarschijnlijker dat het stadion straks grotendeels leeg zal blijven.
Eintracht Frankfurt supporters geven goede voorbeeld
Het Europese seizoen van Eintracht was fantastisch. Als ik het een club gunde om de finale te halen, dan waren zij het wel. Geweldige support, prachtige sfeeracties. En een club die dicht bij zijn supporters staat, maar ook de trots op hun fanatieke aanhang te allen tijde laat zien. Het zijn dan ook deze supporters die de UEFA laten zien waar het voetbal om draait. Niet om de commercie, maar om de mensen, de supporters.
Omdat veel van de Duitse supporters al finale kaarten bemachtigd hadden, zijn ze een initiatief gestart om deze kaarten beschikbaar te stellen aan kansarme Azerbeidzjaanse kinderen uit een SOS kinderdorp. Het gaat om in totaal 70 kinderen. Inmiddels zijn er al een aantal kaarten toegezegd en ik hoop oprecht dat ze woensdag allemaal in het stadion zitten. Wellicht relatief klein van omvang, maar groot als daad.
Gezichtsverlies UEFA
Het mag duidelijk zijn dat de UEFA zich compleet belachelijk heeft gemaakt met de keuze voor Bakoe als speelstad voor de finale. Buiten alle controverse voorafgaand aan de finale, betekenen lege stoeltjes gezichtsverlies voor de Europese Voetbalbond. Een bewijs dat de “gewone” voetbalsupporters nog altijd degene zijn die het voetbal maken of breken.
De vraag is echter of de visie en het beleid van de elite uit Zwitserland ooit nog zal veranderen. Door de doorgeslagen commercie en hebzucht hebben ze geen flauw idee meer waar het voetbal ooit voor bedoeld was. Hoe dramatisch de finale uiteindelijk zal zijn, zal ik volgende week zien. Deze finale lijkt vermoord. Ik mag hopen dat volgend seizoen men bij de UEFA weer wat realiteitszin krijgen en het voetbal gaan terug geven aan de voetbalsupporter.