Het meest prestigieuze en belangrijkste voetbaltoernooi van Europa is de UEFA Champions League. Het neusje van de zalm op voetbalgebied. Naast de prestige die aan het toernooi is gekoppeld, staan er vooral enorme financiële belangen op het spel. De grote belangen geven de wedstrijden een belangrijke status. Maar er zit ook een keerzijde aan dit miljardenbal: het is het moment waar de bobo’s kunnen doen en laten wat ze willen. Hun eigen zakken vullen als hoogste prioriteit.

Zo is er na iedere Champions- en Europa League ronde een vergadering in Nyon (Zwitserland) betreft het gedrag van de supporters tijdens de wedstrijden. Hier wordt geanalyseerd wat in de afgelopen wedstrijden zogenaamd allemaal is misgegaan. Pyro-actie voorafgaande een wedstrijd? € 12.000 alstublieft. Op trappen staan tijdens de wedstrijd? € 26.000 alstublieft. Negen van de tien keer slaan de beschuldigingen sowieso nergens op, maar als je op een trap gaat staan tijdens een wedstrijd kost een club dat meer dan dat spelers racistisch worden bejegend. Ik bedoel maar.

Supporters van Bulgarije met racistische leuzen en gebaren

Niemand, maar dan ook niemand heeft een idee waar deze absurde bedragen op gebaseerd zijn. Volgens de UEFA gaat dit soort geld naar gelijkheidscampagnes. Daarom zal Interpol en anti-corruptie organisaties zeker om de haverklap binnenvallen…

En buiten het geld maken ze het spelletje ook kapot. Ajax mag bijvoorbeeld zonder uitsupporters afreizen naar Chelsea, Eintracht Frankfurt-supporters mogen niet naar Arsenal en Standard Luik uit en fans van Rode Ster Belgrado niet naar Tottenham Hotspurs. Wat volgt zijn lege uitvakken in iconische stadions als Stamford Bridge, Emirates en Sclessin. Dat zijn stadions waar iedere supporter kippenvel van krijgt, vooral in een uitvak. Ondertussen blokkeert de UEFA ook doodleuk de kaartverkoop in Brugge.

De UEFA-diknekken vinden helaas hun eigen belang vele malen belangrijker dan lege stadions op televisie. De supporters doen er niet toe.

De ‘massamoordenaar’ van het voetbal is een grote criminele organisatie die het voetbal vernietigd.

Overzicht van de straffen die de UEFA recentelijk heeft genomen

Club Beschuldigingen Straf/Boete
Ajax Acts of damages

Crowd disturbances

Improper conduct of the team

€ 68.000
Uitwedstrijd zonder supporters
Vitória SC Setting off of fireworks

Throwing of objects

Late Kick-off

€ 50.000
Eintracht Frankfurt Throwing of objects

Crowd disturbances

Act of damages

Late Kick-off

Twee uitwedstrijden zonder supporters
Slavia Praag Stairways blocked € 26.000
Borussia Dortmund Throwing of objects

Setting off of fireworks

Acts of damages

€ 29.875
Celtic FC Setting off of fireworks € 12.000
Liverpool FC Field invasion by supporters € 10.000
FC Salzburg Throwing of objects € 3.250
Manchester City Throwing of objects € 15.750
Dinamo Zagreb Acts of damages

Throwing of objects

€ 20.000

Uitwedstrijd zonder supporters

Lazio Racist behaviour € 20.000

Wedstrijd zonder thuispubliek

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en daarvoor is hij verslaggever bij De Limburger. Hij heeft een enorme passie voor het Engels voetbal en is daarom ook liefhebber van de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.