Voetbal in België

TVC is oppermachtig in derby van Tubbergen

Eerder dit seizoen beleefde ik een zeer geslaagde derby dag in Geesteren bij Stevo. De return bij TVC stond dus ook zeker op mijn lijstje, maar bleek precies op het verkeerde weekend te vallen waardoor ik hem aan mij voorbij zou moeten laten gaan. Totdat Nederland plots te maken kreeg met storm Ciara. Het noodweer teisterde Nederland en dus werd de derby logischerwijs afgelast en drie weken verschoven. Die datum viel precies goed en dus was het dit weekend tijd om nog een keer koers te zetten richting Tubbergen. Op zoek naar weer een lekkere derby!

De derby wordt deze keer gespeeld op Sportpark De Grote Moat in het plaatsje Tubbergen zelf. TVC heeft als thuisploeg nog iets goed te maken. Eerder dit seizoen werd er met 1-0 verloren. Nog erger is de editie van 2017. Beide ploegen moesten het in de finale van de play-offs tegen elkaar opnemen om te zien wie zich zou handhaven en wie zou promoveren. Stevo won met 3-0 en liet TVC dus degraderen. Iets wat de supporters natuurlijk nog lang niet vergeten zijn. Ondanks dat het weer deze editie een stuk minder is zijn deze supporters weer in grote getale naar het sportpark gekomen. TVC heeft zelfs haar eigen ultras. Een groepje van 15 tot 20 jongens die zich inzetten voor de sfeer tijdens de wedstrijd. Achter het doel hangt een zelfgemaakt doek met ‘onze trots’ en er naast een, helaas gedrukt, doek met hun naam: Ultras Vak T.

Het zijn ook deze jongens van Ultras Vak T die het vuurwerk verzorgen aan de kant van TVC. Zij pakken de lange zijde om hun blauwe rookpotten af te steken. Achter het doel, op de korte zijde is er ruimte voor de bezoekers van Stevo. Ook zij pakken weer uit met veel gele en rode rook. Het zorgt voor wederom een heerlijk beeld. Een amateurderby zoals hij hoort te zijn. Met vuurwerk. Schitterend om te zien en voor werkelijk waar niemand gevaarlijk. Het is jammer dat ook dit beeld steeds meer begint te verdwijnen door de KNVB.

En dan is het tijd om te gaan voetballen. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden om als jonge jongens vuurwerk af te gaan steken bij je eigen amateurclub. Schitterend om te zien. Vaak blijft het echter bij het afsteken van vuurwerk en wordt er verder niet veel gedaan om het team te ondersteunen. Hier is Vak T dan wel weer een voorbeeld van. De jongens hebben zelfs een trommel en zetten nog regelmatig tijdens de wedstrijd liedjes in. En niet zonder resultaat. Hun TVC speelt op het veld de bezoekers namelijk helemaal weg. Het is eenrichtingsverkeer. Na een paar pijnlijke resultaten in het verleden, lijkt de ploeg uit Tubbergen er eindelijk op gebrand om de derby te domineren. Met rust staat er ook een compleet terechte 2-0 tussenstand op het scorebord.

Ook de tweede helft blijft de wedstrijd erg eenzijdig. TVC gaat vandaag niet alleen de derby winnen, ze gaat haar rivaal vernederen. Na een uur valt de 3-0 binnen. De spelers vieren het met de jongens van Vak T. De omhelzingen van geluk zijn mooi om te zien. Ook gaan er weer enkele rookpotten en fakkels af. Het wordt nog pijnlijker voor STEVO als even later de 4-0 valt. De supporters klimmen ondertussen in de reclameborden en de hekken van vreugde. Het is een derbywinst waar je alleen maar van kan dromen. Dat er vervolgens geen doelpunten meer vallen is genadig te noemen. De eindstand is dus een duidelijke 4-0.

De spelers en de supporters mogen samen het feestje vieren en maken hier ook goed gebruik van. Na enkele pijnlijke nederlagen is het vandaag eindelijk de beurt van TVC om eens een keiharde dreun uit te delen waar nog tijden over kan worden gesproken. In de kantine klinken inmiddels ‘El Toreador’ en John de Bever. Één ding is duidelijk. Het feestje gaat vanavond in Tubbergen nog wel een tijdje door. En terecht!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %