Amateurvoetbal

Stevo – TVC: Derby van Tubbergen

Het is al een paar jaar een echte klassieker in de subtop van het Nederlandse amateurvoetbal. Bijna ieder seizoen vechten STEVO uit Geesteren en TVC uit Tubbergen een heftige burenstrijd uit in de Eerste Klasse: de derby van Tubbergen. Een garantie op pyro, een volgepakt sportpark en zeer waarschijnlijk vreselijk slecht voetbal. Vandaag is het extra bijzonder. Behalve de eerste elftallen, nemen namelijk ook het tweede, derde en vierde elftal het op zondag 16 oktober tegen elkaar op. 360 minuten lang strijden de buren dus tegen elkaar. Veel mooier kan een dag niet worden in een dorp! Tijd om dus in alle vroegte richting het dorpje nabij Almelo te rijden.

Derby van Tubbergen!

Met 4.334 inwoners is Geesteren niet bepaald een metropool te noemen. Tubbergen mag zich daarentegen de ‘grotere’ buurman noemen met ongeveer 7.500 inwoners. Maar goed, zoals we allemaal ondertussen wel weten worden de mooiste wedstrijden vaak in de kleinste dorpen gespeeld. Kijk maar naar RKZVC uit Zieuwent. In Geesteren komen we al voor elfen het sportpark op. Op het hoofdveld nemen namelijk de tweede elftallen van beide clubs het tegen elkaar op in de Reserve Hoofdklasse. Één veld verderop staat STEVO 4 – TVC 4 op het programma. In Tubbergen mogen de derde elftallen ondertussen pogen de eerste slag van de derbydag uit te delen. Het voorafje valt ook goed bij de supporters, zo ongeveer 150 supporters hebben zich al verzameld op De Peuverweide.

Het is een enerverend potje voetbal wat we te zien krijgen. Met twee penalty’s, volop protesten en hoogopgelopen gemoederen is het genieten geblazen. Een veld verder wordt in de kelderklasse de eerste winst behaald voor TVC: 1-4. De spelers gaan daarna natuurlijk richting het hoofdveld om de tweede elftallen te kijken. Zo krijg je dus de situatie dat de spelers van STEVO en TVC na de wedstrijd staan te kijken naar de spelers van STEVO en TVC, terwijl de spelers van STEVO en TVC zich klaarmaken voor hun wedstrijd. Afijn, vanuit Tubbergen komt ondertussen het nieuws door dat de eerste overwinning voor STEVO ook een feit is. Zo staat het dus weer gelijk. De stand op het hoofdveld verandert hier niks aan aangezien we hier een 2-2 op het scorebord zien na 90 minuten. Alles is dus in balans. De beslissing zal vallen in het hoofdgerecht. Wie mag zich in de derby van Tubbergen de beste noemen?

Broodje bal

Na de eerste derby’s trekt iedereen zich terug in de kantine. Voor mij het ideale moment om even een stukje te gaan lopen over het sportpark. De enige jongens die blijven staan is een groepje van 15 jochies met trommel en TVC kleding aan. De uitsupporters. Zij maken van de tijd gebruik om alvast wat vuurwerk uit te testen en de reclameborden vol te stickeren. Support your local! Ik besluit om maar eens even een bal met mayo te halen in de kantine, toch de amateursnack bij uitstek. Die kunnen ze wel maken in Geesteren, een hele dikke 9 is de score. De dag kan daardoor eigenlijk al niet meer stuk, maar voor het idee ga ik toch maar even kijken naar de wedstrijd zelf.

Het is helaas de laatste tijd steeds meer een trend aan het worden dat vuurwerk ook op amateurvelden keihard wordt aangepakt. Zoiets zagen we eerder al bij Rohda Raalte. Kinderen die voor een beetje sfeer willen zorgen, worden door beveiliging gecontroleerd op vuurwerk… Even had ik dus vandaag ook de angst dat er geen vuurwerk zou zijn. Zodra de spelers echter het veld op komen voor de warming-up gaan de eerste rookpotten al af. Geen zorgen dus. Als het eerste fluitsignaal dichterbij komt wordt pas echt duidelijk hoe veel vuurwerk er zal zijn. Heel georganiseerd komen langs de hele lange zijde en korte zijde kinderen voor de reclameborden staan die rookpotten krijgen van volwassenen. Zo kan het gelukkig ook nog. Het resultaat is een geweldige rood-gele lange zijde en een schitterende blauwe korte zijde, die elkaar ontmoeten rond de middenstip. De derby van Tubbergen kan beginnen.

Ogen dicht

Als de rookwolken zijn opgetrokken is het tijd om te gaan voetballen. Het sportpark is gevuld met ongeveer duizend toeschouwers en het weer is geweldig voor midden oktober. Alle ingrediënten voor een heerlijke middag zijn aanwezig. Helaas weet ik na het bezoeken van vele amateurderby’s één ding zeker. Ze staan bijna altijd garant voor ongekend slecht voetbal. Of het de spanning is of de eis om niet te verliezen weet ik niet, maar het lijkt opeens alsof prima spelers niet zo heel veel kunnen. Dit geldt helaas ook voor de derby van Tubbergen. Het is af en toe beter om even de ogen dicht te doen of met de rug naar het veld te gaan staan. Van het spel zelf wordt niemand vrolijk. Gelukkig gaat het nooit echt om voetbal maar om alles eromheen.

De rust komt als een godsgeschenk. Direct na diezelfde rust komt er een absoluut ongeplaatst hoogtepunt. Met een wereldgoal vanaf 25 meter laat Thijs Nieuwmeijer alle supporters vol verbazing juichen. 1-0 voor STEVO. De derby van Tubbergen is los! Aan de andere kant wordt er bijna een net zo mooie goal tegenover gezet wanneer een vrije trap uiteenspat tegen de lat. Op deze twee heerlijke momenten na is ook de in de tweede helft weinig te genieten. Als er 10 minuten tijd een rode kaart valt voor de bezoekers is het helemaal over en sluiten met de pot. De supporters van STEVO mogen zich opmaken voor een avond zuipen, want de punten blijven in Geesteren. Een heerlijke derbydag. Wat is amateurvoetbal toch genieten!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %