Fotoreportages

Het trieste verhaal van het Haarlemstadion

Ooit werd er Europees voetbal gespeeld. 1982 om precies te zijn. AA Gent werd in het Haarlemstadion met 2-1 verslagen, maar een ronde later was Spartak Moskou voor HFC Haarlem te sterk. Toch was het Haarlemstadion een stadion om bij te watertanden: De staantribunes achter de beide doelen waren ‘old school’ en bij thuiswedstrijden van Haarlem waren de ‘floodlights’ de lichtende bakens over de wijk. Het Haarlemstadion was dé thuishaven van het betaalde voetbal in Haarlem, totdat HFC Haarlem in 2010 failliet ging.

En dat was het begin van het einde. Mede door achterstand in groot onderhoud, ging het snel bergafwaarts met het stadion. De Westtribune, een van de tribunes achter het doel, werd gesloopt en al snel werden de markante Noordtribune en de Oosttribune onveilig verklaard en afgesloten voor het publiek. In 2012 werd er in het stadion In De Ban van Abe gehouden, een ode aan Abe van den Ban en HFC Haarlem. Het stadion is in die tijd veel veranderd. Waar ooit de Oosttribune stond, ligt nu een zandheuvel, begroeid met gras. De stadionlampen zijn er ook niet meer en waar ooit de oude Noordtribune stond, ligt nu een kale vlakte. De enige tribune die nog overeind staat is de in de jaren ’80 gebouwde Kick Smit tribune, waarvoor Haarlem-Kennemerland haar wedstrijden zal afwerken. Gelukkig draagt die tribune nog iets van historie van HFC Haarlem. De ziel is voor mijn gevoel wel uit het Haarlemstadion gerukt en voor mensen die thuiswedstrijden van Haarlem hebben bezocht, kan het nieuwe aanzicht onwerkelijk zijn.

Foto’s Haarlemstadion 2016

Hieronder zie je wat de sloop van de tribunes met het stadion heeft gedaan. Zin in meer? Bezoek dan de website van Martijn M., waarop meer foto’s van het Haarlemstadion staan.

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %