Columns

Tribune

Je hoeft de passen die je maakt niet uit te meten terwijl je gestaag de trap oploopt. Je hebt immers al duizenden keren over deze betonnen trap gelopen. Intuïtief weet je welk ritme en welke afstand tussen de passen moeten zitten om zo gestroomlijnd mogelijk bij je vaste stoeltje te komen. Een in werk tredende Pavlovreactie die in je benen ontstaat bij het zien van dit trapsgewijze beton. Als je blind zou zijn, wist je nog de weg te vinden. Verankerd en versleuteld staat de route op je harde schijf. De ingebouwde TomTom springt vanzelf aan.

Slijtage

De tribune met die trappen hebben wat te verduren gehad en zullen ook nog heel wat te verduren krijgen in de aankomende seizoenen. Regen en wind beuken in op het grijze beton. De sneeuw zal het zo nu en dan een Anton Pieck-achtig uiterlijk geven en laat de kou ervan diep in de ziel van de tribune doordringen. In de zomer is het ook geen pretje. De zon die al die warme stralen de grijze massa een gloeiend dekentje geeft. De herfst drapeert de losgelaten bladeren op de gangpaden. De lente klinkt misschien nog wel het meest prettig, maar de vogels hebben letterlijk schijt aan de tribune.

Plastic dat op de grond valt, omdat je de betaalmuntjes of betaalkaarten uit je zak laat vallen. Hier en daar wat gebroken glas van een telefoonscherm dat aan diggelen viel. Vallend ijzer geeft putjes, omdat een sleutelbos dat nu eenmaal doet. De smaak van karton trekt ook in het cement, want veel wedstrijdboekjes en weggegooide treetjes vermengd met vocht kussen de grond.

De eerste mensen betreden de tribunes

En wat te denken van al het voedsel dat deze tribune onbedoeld als maaltijd heeft moeten eten? Cola, bier en koffie zijn zo vaak gevallen bij het juichen of door woede neergesmeten. Een verkeerde hap van je broodje frikadel doet een veel te dikke klodder mayonaise een vette afdruk achterlaten, waardoor je een paar minuten later als een schaatser op je bek klapt bij een verkeerde slag naar links of rechts. Verwerkt eten is ook nog weleens op dit beton gekletterd, omdat je door je veel te hoge drankinname de boel niet meer binnen kon houden. Bloed is er ook gevloeid. Door dronkenschap of juichen is je balans bewaren nu eenmaal moeilijk en dat kan verwondingen opleveren. De zilte smaak van tranen die vloeiden van geluk of verdriet heeft de tribune ook moeten proeven of je gal als je erop spuugde. De geur van zware shag of een opgestoken joint kun je je zo voor de geest halen, helaas is er nu een algeheel rookverbod.

De vele voetstappen geven slijtage aan de oppervlakte. Het beton dat krakend een juichende en springende menigte voelt en moet verwerken.

Liefde

Maar bovenal is het eendrachtige liefde op deze stenen kolos. Mensen die elkaar niet kennen, maar wel gebroederlijk naast elkaar staan en elkaar begroeten door een hoofdknikje te geven. Elkaar innig knuffelen bij een belangrijk doelpunt of elkaar een troostende schouder bieden bij het verdriet na een nederlaag. Misschien is er ook een liefde ontstaan beginnend met flirten en stiekeme luchtkusjes naar een mooie man of meid.

Tribune 2, de Oude Dame

De liefde voor je club heeft jezelf weleens zover gekregen dat je er met koorts op stond of op zijn minst niet fit. De tribune als een werkend medicijn van pakweg 90 minuten lang. Het maakt niet uit wat voor een beroep je hebt. Ben je slager, IC-ter of directeur van een bedrijf. De tribune vlakt maatschappelijk status uit als een gum. Hier ben je samen met lotgenoten, zij die dezelfde voetbalfilosofie uitdragen zoals jij dat ook doet. Hier ben je samen één en niet een individu.  Voor negentig minuten ben je samen met mensen die misschien wel een hele andere kijk op de wereld hebben en totaal anders stemmen bij de landelijke politiek. Dat doet er nu niet toe. Hier zijn alle stemmen maar voor één partij. De partij op het veld met die clubkleuren.

Therapeut en guillotine

De tribune is een grote therapeut, zij verwerkt jouw frustraties die door de week zijn opgedaan. Stress van werk, over geld of een relatie zijn even weg. Geparkeerd voor na de wedstrijd. Tegelijkertijd is deze mammoet een guillotine. Scherp om juist de vele emoties die je al hebt op te laten borrelen. Het borrelen kan een vulkanische uitbarsting veroorzaken. Het mes komt dan nu naar beneden vallen. Even een uitlaatklep om het uit te schreeuwen, dat lucht dan misschien weer op en dan is de guillotine weer de therapeut.

Tribune blijf je werking op ons uitoefenen, wij blijven er intens van genieten!

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %