Eelco Schattorie (18 december 1971) begon al voor zijn twintigste met zijn trainerscarrière in de jeugd van VVV Venlo. Na daar bijna 10 jaar assistent-trainer te zijn geweest, vertrok de geboren Limburger in 2002 voor een buitenlands avontuur naar de Verenigde Arabische Emiraten. Bijna twintig jaar later kan Eelco Schattorie, als trainer, terugkijken op bijna twee decennia aan unieke voetbalervaringen in het Midden-Oosten, Ghana en India. We vroegen Eelco Schattorie daarom voor zijn verhaal. Een verhaal over Al-Qaeda, Ghanees zakdoekje leggen en de supporterscultuur in India.

Rondleiding door de dierentuin

”In 2002 vertrok ik voor het avontuur naar Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten. Als assistent-trainer van Jan Versleijen heb ik daar toen mogen werken met George Weah. Op het veld staan met een voormalig winnaar van de gouden bal. Dat was toch wel heel apart. In dat eerste jaar heb ik mijn vrouw ontmoet. Compleet onverwachts. Ik ben altijd een heel erg alleenstaand persoon geweest en trouwen stond eigenlijk nooit in de planning. Mijn vrouw is Egyptisch. Mede door haar ben ik zo lang in die contreien blijven hangen.

In mijn tweede buitenlandse jaar ging ik aan de slag in Saudi-Arabië (bij Al-Ettifaq, red.). Na een goed seizoen gedraaid te hebben was al besloten om het contract met nog een jaar te verlengen. Na het einde van de competitie besloten Jan en ik voor de zomer terug naar Nederland te gaan. Precies toen we daar waren, werd er in Saudi-Arabië een gigantische aanslag gepleegd. Eén of twee compounds verwijderd van waar wij woonden, brak Al-Qaeda een internationale compound binnen en slachtte meerdere mensen af. Dat is wereldnieuws geweest. Toen hebben we ervoor gekozen om niet terug te keren.

Ik heb wel een paar mooi dingen meegemaakt in het Midden-Oosten. In de Emiraten nodigde een sjeik ons aan het einde van het seizoen uit in zijn huis. Die had gewoon een eigen dierentuin in de achtertuin. Kregen we een hele rondleiding door die dierentuin. In Saudi-Arabië stond ik een keer klaar om een wissel te doen, maar weigerde de scheidsrechter om de speler te laten invallen. Bleek later dat het kapsel van mijn speler het probleem was. Hij had zijn haar geschoren aan de zijkant en dat vond de scheidsrechter onrein. Dus ging de wissel niet door.”

Zakdoekje leggen

“Ook In Ghana heb ik een hele aparte ervaring gehad. Red Bull had toentertijd (2011, red.) vijf academies over de hele wereld, waarvan Salzburg en Leizpig natuurlijk de bekendste zijn. Ook in Ghana zat zo’n Red-Bullvestiging. Daar ben ik een tijd hoofdcoach geweest. In de middle of nowhere, maar met fantastische faciliteiten. De progressie die je met die talenten dan kan maken is ongelooflijk. Geen ploeg van mij heeft zo goed gespeeld als die jonge gasten daar. Het is jammer dat de stap naar Europa toen nog te groot was voor die jonge jongens die nog nooit buiten hun eigen land waren geweest.

Het was wel een ongelooflijke ervaring. Die jongens willen heel graag naar Europa en zijn ongelooflijk hongerig. Ook zit er nog een echte oprechtheid in. Jongens van 18 spelen daar gewoon zakdoekje leggen en beleven daar ongekend veel vreugde mee. Iedere maandagmorgen kwam de hele academie samen om te bidden op de middenstip. En dan niet bidden zoals in Nederland, maar met veel gezang. De christenen en moslims baden dan ook gezamenlijk.”

90 duizend supporters

”Het is eigenlijk nooit mijn droom geweest om in India te werken, maar in 2012 belde een agent of ik interesse had om daar te werken. Wim Koevermans was toentertijd bondscoach van het land samen met Rob Baan als technisch directeur. Na een belletje met Wim over het land heb ik besloten om de job aan te nemen. Het eerste jaar ging redelijk goed en het tweede jaar konden ze mijn salaris ineens niet meer betalen. In 2015 heb ik toen de stap naar East Bengal gemaakt. Daar ben ik tegen het einde van het seizoen gekomen. De coach werd eruit gegooid en ik heb het toen drie of vier maanden overgenomen.

Ieder land heeft wel zijn eigen derby. Als je over India praat is dat de Calcutta Derby tussen East Bengal en Mohun Bagan. Die rivaliteit is echt fantastisch. Ik kan je garanderen dat die wereldwijd in de top 5 wedstrijden staat. Die wedstrijd is vergelijkbaar met Boca Juniors en River Plate. Je kunt het je niet voorstellen. Het stadion in Calcutta was voorheen het derde grootste stadion ter wereld. Op die derby komen gewoon 80 tot 90 duizend supporters af. Er zijn incidenten geweest waar spelers op het veld bekogeld zijn met stenen vanaf de tribune.

In mijn maanden daar stond die wedstrijd ook op het programma. Ik heb de derby toen gecoacht met een niersteen. Maar het was geen optie om die wedstrijd te laten gaan. Het stadion zat bomvol en het was een ongelooflijke ervaring. Dan weet je waar je het voor doet. De supporterscultuur is daar sowieso erg fanatiek en heel emotioneel. Zeker ook op social media. Als je verliest dan word je echt afgemaakt. Indiase mensen zijn over het algemeen heel vredelievend, maar als het op het voetbal aankomt, is het echt bezetenheid. Sowieso is in India het contrast tussen de enorme armoede en viezigheid en de intense culturele ervaringen met de indrukwekkende tempels me echt bijgebleven.”

Eelco Schattorie trainer in India
(Bron Instagram Eelco Schattorie)

Instabiele club

”Een paar jaar later nam de agent van Avram Grant (voormalig trainer van Chelsea, red.) contact met mij op of ik Avram kon helpen bij North Eastern United. Vanwege mijn ervaring in India wilde hij mij als assistent hebben. Ik gaf direct mijn ja-woord. Werken met een man die op zo’n hoog niveau trainer is geweest, kan enorm belangrijk zijn. Hij liet bijna al het werk aan mij over. Grant hield zich alleen bezig met de basiself. Drie weken voor het tweede seizoen haakte hij af en ging ik zelf verder als hoofdtrainer. De eigenaar van North Eastern United is een Bollywood-acteur en de club heeft het laagste budget. Het was een ongeorganiseerd zooitje. Er was nog nooit een plek in de play-offs behaald en dat lukte mij wel dat seizoen. En toen kwam Kerala Blasters langs.

Kerala Blasters heeft een gigantische fanbase in Azië. Een topclub, maar ook een hele instabiele club. Hun doel was om opnieuw op te bouwen. Helaas was de recruitment al grotendeels gedaan toen ik begon. Ik heb toen wel nog de Nederlander Gianni Zuiverloon gehaald. Maar er is dat seizoen ongelooflijk veel fout gegaan. Op trainingskamp in Dubai moesten we na een week ons hotel verlaten. De sponsor had niet betaald. Daardoor lag de hele voorbereiding door de war.

Ondanks beloftes was er ook geen medische staf aanwezig toen de competitie eenmaal begon. Als klap op de vuurpijl had de club de buitenlandse spelers helemaal niet aan een medische keuring onderworpen. Tijdens een shuttle-runtest viel één speler gelijk al uit vanwege zijn meniscus. Een andere speler kwam geblesseerd binnen. In de vierde wedstrijd viel Zuiverloon ook nog geblesseerd uit. Het hele seizoen door is het één doorlopende stroom aan blessures geweest.”
Spandoek van Kerala Blasters voor Eelco Schattorie
(Eelco Schattorie was erg geliefd bij de Kerala Blasters supporters, bron Instagram Eelco Schattorie)

Shady dingen

”De eigenaar van de club is een steenrijke man. Vlak voor het begin van de competitie reisde hij naar Belgrado in Servië. Die werd ter plekke opgepakt door Interpol. Hij bleek zich bezig te houden met nogal duistere zaakjes. Hij heeft daar eerst een tijdlang in de gevangenis gezeten en na zijn vrijlating mocht hij het land niet verlaten. Daar heeft hij dus contact gelegd met mensen van Rode Ster Belgrado en in december doken plots allemaal Serven op in onze club. Dat zouden investeerders zijn, die de club wilden overnemen. Toen wist ik eigenlijk al hoe laat het was.

Ondanks die situatie hebben we het clubrecord voor gescoorde doelpunten verbroken. De grote rivaal, Bengaluru FC, hadden ze nog nooit verslagen. Wij hebben ze dat seizoen verslagen. Dat was een enorme prestatie voor de club. Als enige hebben we ook twee keer van de latere kampioen weten te winnen. Aan het einde van de rit stonden we zevende, maar waren we met grote stappen vooruit gegaan.

Toen heeft de eigenaar zijn oren laten hangen naar de mensen van Rode Ster Belgrado. Die stelden een technisch directeur aan van daar en die haalde direct zijn eigen trainer in huis. Hoewel ik daar al voor vreesde, was het echt een enorme teleurstelling. Ik ben ervan overtuigd dat die eigenaar in Servië iets heeft kunnen regelen met de regering voor zijn straf. Ik weet zeker dat er een deal is gemaakt rondom Rode Ster Belgrado en Kerala Blasters om zijn vrijheid te regelen. Niet lang nadat die deal rond was, keerde de eigenaar weer terug in India. Dat soort shady dingen gebeuren dus overal in Azië.”

Eelco Schattorie viert een doelpunt
(Bron Instagram Eelco Schattorie)

Terug naar Europa

”Op dit moment zit ik dus in Goa (West-India, red.). Ik verschijn momenteel als pundit op tv voor Star Sports, vergelijkbaar met Studio Sport in Nederland. Daar geef ik commentaar voor en na de wedstrijden. Ik heb daarvoor gekozen om toch een beetje mijn gezicht te laten zien nu ik sinds kort zonder job zit. Daarnaast doe ik nog wat wedstrijdanalyses via mijn Twitteraccount. Mensen zeggen me altijd dat ik niet via Twitter met de supporters moet communiceren, maar ik voel me niet beter dan een ander. Ik ben net zoals die mensen. Bij Kerala Blasters heb ik dat vorig jaar bewust ook gedaan. Dat wordt altijd heel erg gewaardeerd door de supporters.

Laatst heb ik nog wel een aanbieding gehad uit Vietnam. Die was financieel best heel aantrekkelijk, maar het compleet onbekende avontuur zoek ik nu niet. Eigenlijk wil ik wel heel graag terug naar Europa. Ik heb een enorme bagage aan ervaring en heb gewerkt in moeilijke omstandigheden. Een club in Nederland en zelfs wel in de Premier League zou ik zeker aankunnen. Dat heeft niks met arrogantie te maken. Voor een club als FC Den Haag of Roda JC zou ik een hele geschikte kandidaat zijn.

Ik heb nooit mijn carrière gepland en gewoon aangepakt wat er voorbij kwam. Daardoor kijken mensen in Europa nu wel naar de landen waar ik heb gewerkt en trekken de conclusie dat ik niet goed genoeg ben. Dat is erg jammer. Maar ik ben altijd heel dankbaar als ik weer een job heb, omdat ik kan doen wat ik gewoon heel graag doe. En waar dat ook moge zijn, dat zien we dan wel.”

De trainer viert de bekerwinst in India
(Bron Instagram Eelco Schattorie)

Meer interviews lezen, klik hier.

Sander Wesdijk
Mijn naam is Sander Wesdijk en ik heb een passie voor voetbal, reizen en fotografie. In het weekend volg ik meestal mijn club Excelsior achterna, maar ik ben ook vaak bij een obscure wedstrijd te vinden in bijvoorbeeld Polen of Israël. Tijdens wedstrijden vind ik het schitterend om de emoties van de supporters vast te leggen met mijn camera. Deze foto's wil ik graag met jullie delen!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.